Osman GEREM
Köşe Yazarı
Osman GEREM
 

TOPLUM HAYATINDA AHLAK VE HUKUK

Müslüman bir toplumda birlikte yaşayan Müslümanların, barış ve güven ortamını sağlamaları, karşılıklı görev ve sorumluluklarını yerine getirmeleri, söz, eylem ve davranışlarında, iş ve işlemlerinde ahlak ve hukuk kurallarına uymaları ve iyi ilişkiler içerisinde olmaları gerekir. Bu hususları şöyle özetleyebiliriz. 1. Müminleri Sevmek Müminleri sevmek hem Allah'ı ve Peygamberini sevmenin, hem İslam kardeşliğinin, hem de barışı, güveni ve toplumsal huzuru korumanın bir gereğidir. Bu itibarla müminlerin birbirlerini sevmeleri, sevginin gereği, merhametli ve şefkatli olmaları gerekir. Peygamberimiz (s.a.s) bu hususu şöyle ifade etmiştir; "Müminlerin birbirlerini sevmede, merhamet ve şefkat etmede durumları bir vücut gibidir. O vücudun bir uzvu sızlar ve acı duyarsa diğer uzuvlar, onun acısına ortak olur ve yardıma koşarlar." Müminleri sevmenin, söylemde kalmayıp eyleme dönüşmesi yani her hal ve durumda empati yapılması gerekir. Bu hususu Peygamberimiz (s.a.s) çok veciz bir şekilde şöyle ifade etmiştir; "Sizden biriniz kendisi için sevip arzu ettiği şeyi mümin kardeşi içinde sevip arzu etmedikçe (gerçek anlamda) iman etmiş olamaz." Müminlerin birbirlerini Allah için sevmeleri gerekir. Peygamberimiz (s.a.s), kıyamet günü arşın gölgesinde gölgelenecek olan yedi sınıf insanlardan birinin "Allah için birbirini seven müminler" olduğunu ve Allah'ın kıyamet günü şöyle buyuracağını haber vermiştir; "Benim celalim hakkı için birbirlerini sevenler nerede, gölgemden başka hiçbir gölgenin bulunmadığı bugün onları gölgemde gölgelendireceğim." Müminler birbirlerini sevmeden gerçek anlamda iman etmiş olamazlar. Peygamberimiz (s.a.s) bu gerçeği şöyle dile getirmiştir; "Nefsim kudretinde olan Allah'a yemin ederim ki iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe (gerçek anlamda) iman etmiş olamazsınız. Yaptığınız zaman birbirinizi sevebileceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selamı yayınız..." Hadis-i Şerifte müminlerin birbirlerini sevebilmelerinin bir de ilkesi bildirilmiştir. Selamlaşmak. Selam vermek ve almak Allah ve Peygamberin emridir. Selamlaşmak gibi güler yüzlü olmak, hal ve hatır sormak da sevginin ve kardeşliğin bir göstergesidir. Peygamberimiz (s.a.s); "Mümin kardeşinin yüzüne tebessüm etmen senin için bir sadakadır."buyurmuştur.    
Ekleme Tarihi: 13 Ağustos 2017 - Pazar

TOPLUM HAYATINDA AHLAK VE HUKUK

Müslüman bir toplumda birlikte yaşayan Müslümanların, barış ve güven ortamını sağlamaları, karşılıklı görev ve sorumluluklarını yerine getirmeleri, söz, eylem ve davranışlarında, iş ve işlemlerinde ahlak ve hukuk kurallarına uymaları ve iyi ilişkiler içerisinde olmaları gerekir. Bu hususları şöyle özetleyebiliriz.

1. Müminleri Sevmek

Müminleri sevmek hem Allah'ı ve Peygamberini sevmenin, hem İslam kardeşliğinin, hem de barışı, güveni ve toplumsal huzuru korumanın bir gereğidir. Bu itibarla müminlerin birbirlerini sevmeleri, sevginin gereği, merhametli ve şefkatli olmaları gerekir. Peygamberimiz (s.a.s) bu hususu şöyle ifade etmiştir;

"Müminlerin birbirlerini sevmede, merhamet ve şefkat etmede durumları bir vücut gibidir. O vücudun bir uzvu sızlar ve acı duyarsa diğer uzuvlar, onun acısına ortak olur ve yardıma koşarlar."

Müminleri sevmenin, söylemde kalmayıp eyleme dönüşmesi yani her hal ve durumda empati yapılması gerekir. Bu hususu Peygamberimiz (s.a.s) çok veciz bir şekilde şöyle ifade etmiştir;

"Sizden biriniz kendisi için sevip arzu ettiği şeyi mümin kardeşi içinde sevip arzu etmedikçe (gerçek anlamda) iman etmiş olamaz."

Müminlerin birbirlerini Allah için sevmeleri gerekir. Peygamberimiz (s.a.s), kıyamet günü arşın gölgesinde gölgelenecek olan yedi sınıf insanlardan birinin "Allah için birbirini seven müminler" olduğunu ve Allah'ın kıyamet günü şöyle buyuracağını haber vermiştir;

"Benim celalim hakkı için birbirlerini sevenler nerede, gölgemden başka hiçbir gölgenin bulunmadığı bugün onları gölgemde gölgelendireceğim."

Müminler birbirlerini sevmeden gerçek anlamda iman etmiş olamazlar. Peygamberimiz (s.a.s) bu gerçeği şöyle dile getirmiştir;

"Nefsim kudretinde olan Allah'a yemin ederim ki iman etmedikçe cennete giremezsiniz. Birbirinizi sevmedikçe (gerçek anlamda) iman etmiş olamazsınız. Yaptığınız zaman birbirinizi sevebileceğiniz bir şey söyleyeyim mi? Aranızda selamı yayınız..."

Hadis-i Şerifte müminlerin birbirlerini sevebilmelerinin bir de ilkesi bildirilmiştir. Selamlaşmak. Selam vermek ve almak Allah ve Peygamberin emridir. Selamlaşmak gibi güler yüzlü olmak, hal ve hatır sormak da sevginin ve kardeşliğin bir göstergesidir. Peygamberimiz (s.a.s);

"Mümin kardeşinin yüzüne tebessüm etmen senin için bir sadakadır."buyurmuştur.

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.