Osman GEREM
Köşe Yazarı
Osman GEREM
 

MİHENK VE DOSTLAR...

Aslında sanıldığı zahiren görüldüğü gibi ben iyi bir kul (insan) değilim. Niye mi? Çok istediğim halde gece Teheccüd namazını sürekli kılamıyorum. Akşam namazından sonra evvabin namazını çok nadir kılarım. Sabah abdest alıp evden çıkmadan hep iki rekat işrak (kuşluk) namazını kılmak istemişim. Onu da bazen unutuyorum. Dünyada dört yüz milyon yetim var. Her gün en az birilerine ulaşıp, bağrıma basıp başlarını okşamak istiyorum. Onu da ihmal ediyorum. Bazen tenha bir yerde Rabbimle baş başa kalıp hüngür hüngür ağlamak istiyorum, onu da beceremiyorum. Bu amellerimle Rabbimden cenneti istemeye utanıyorum. Bana Rabbimden utanmadan cenneti isteyebileceğim bir yol gösterin dostlar... Birinci: dost tavsiyesi; Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır; Mü'min bal arısına benzer. Temiz olanı yer. (Helal yer) Temiz olan şeyler ortaya koyar.(Hakkın rızasına uygun işler yapar) Temiz yerlere konar. (Salih ve sadık kişilerle muhabbetleşir) ve Konduğu yeri ne kırar nede bozar. Nasıl ki bir arı peteğini doldurmak için bin çiçeği geziyorsa, bizlerde bir bal arısı misali Rasulullah (s.a.v) Efendimizin hak ve dostlarının örnek hayatlarından hisseler almalı ve bu güzellikleri hayatımızın her anına aksettirmeliyiz. Böylece parlak bir ayna misali İslamın merhametini, şefkatini, güler yüzünü bütün insanlığa ve bütün kainata yansıtmalıyız. İkinci: dost tavsiyesi; Fudayi bin Iyaz (r.a) nefsini şöyle hesaba çekerdi; Firdevs cennetinde Peygamberler ve sıddıklarla bir arada bulunmayı istiyorsun ama, buna karşılık hangi ameli işledin? Hangi hiddetini yendin? Sana gelmeyen hangi akrabana gittin? Kardeşinin hangi kusurunu bağışladın? Allah için hangi yakınından uzaklaştın veya Allah rızası için hangi uzağına yakınlaştın?. Üçüncü dost tavsiyesi; İbrahim bin Edhem Hazretleri şöyle der; Cenab-ı Hakkı bilirsiniz, buyruğunu tutmazsınız. Peygamberi bilirsiniz, sünnetlerini yerine getirmezsiniz. Kur'an okursunuz, amel etmezsiniz. Hak Teala'nın nimetlerini yersiniz, şükretmezsiniz. Cenneti bilirsiniz, istemesini bilmezsiniz. Cehennem vardır dersiniz, ondan layıkıyle sakınmazsınız. Ölüm var dersiniz, hazırlanmazsınız. Bu kadar fenalıkla duanız nasıl müstecab olsun. Dördüncü dost tavsiyesi; Mevlana Hazretleri buyurur; Eğer dünyadayken cennette bulunmak istersen, herkesle dost ol. Hiç kimsenin kinini yüreğinde tutma. Bir kardeşini dostlukla anarsan, daima sevinç içinde olursun. İşte o sevinç dünya cennetinin ta kendisidir. Eğer bir kimseyi kin ile anarsan, daima üzüntü içinde olursun. İşte bu gamda dünya cehenneminin ta kendisidir. Beşinci dost tavsiyesi; Ebu Hatim Hazretleri buyurur; Kardeşim dört şeyi dört yere ertelersen cennete girersin; Uykuyu Kabre Rahatı Sırat'a Övünmeyi Mizan'a Nefsin Arzularını da Cennet'e...
Ekleme Tarihi: 01 Ocak 2019 - Salı

MİHENK VE DOSTLAR...

Aslında sanıldığı zahiren görüldüğü gibi ben iyi bir kul (insan) değilim. Niye mi? Çok istediğim halde gece Teheccüd namazını sürekli kılamıyorum. Akşam namazından sonra evvabin namazını çok nadir kılarım. Sabah abdest alıp evden çıkmadan hep iki rekat işrak (kuşluk) namazını kılmak istemişim. Onu da bazen unutuyorum.

Dünyada dört yüz milyon yetim var. Her gün en az birilerine ulaşıp, bağrıma basıp başlarını okşamak istiyorum. Onu da ihmal ediyorum.

Bazen tenha bir yerde Rabbimle baş başa kalıp hüngür hüngür ağlamak istiyorum, onu da beceremiyorum. Bu amellerimle Rabbimden cenneti istemeye utanıyorum. Bana Rabbimden utanmadan cenneti isteyebileceğim bir yol gösterin dostlar...

Birinci: dost tavsiyesi;

Rasulullah (s.a.v) şöyle buyurmuşlardır;

Mü'min bal arısına benzer. Temiz olanı yer. (Helal yer) Temiz olan şeyler ortaya koyar.(Hakkın rızasına uygun işler yapar) Temiz yerlere konar. (Salih ve sadık kişilerle muhabbetleşir) ve Konduğu yeri ne kırar nede bozar. Nasıl ki bir arı peteğini doldurmak için bin çiçeği geziyorsa, bizlerde bir bal arısı misali Rasulullah (s.a.v) Efendimizin hak ve dostlarının örnek hayatlarından hisseler almalı ve bu güzellikleri hayatımızın her anına aksettirmeliyiz. Böylece parlak bir ayna misali İslamın merhametini, şefkatini, güler yüzünü bütün insanlığa ve bütün kainata yansıtmalıyız.

İkinci: dost tavsiyesi;

Fudayi bin Iyaz (r.a) nefsini şöyle hesaba çekerdi;

Firdevs cennetinde Peygamberler ve sıddıklarla bir arada bulunmayı istiyorsun ama, buna karşılık hangi ameli işledin? Hangi hiddetini yendin? Sana gelmeyen hangi akrabana gittin? Kardeşinin hangi kusurunu bağışladın? Allah için hangi yakınından uzaklaştın veya Allah rızası için hangi uzağına yakınlaştın?.

Üçüncü dost tavsiyesi;

İbrahim bin Edhem Hazretleri şöyle der;

Cenab-ı Hakkı bilirsiniz, buyruğunu tutmazsınız. Peygamberi bilirsiniz, sünnetlerini yerine getirmezsiniz. Kur'an okursunuz, amel etmezsiniz. Hak Teala'nın nimetlerini yersiniz, şükretmezsiniz. Cenneti bilirsiniz, istemesini bilmezsiniz. Cehennem vardır dersiniz, ondan layıkıyle sakınmazsınız. Ölüm var dersiniz, hazırlanmazsınız. Bu kadar fenalıkla duanız nasıl müstecab olsun.

Dördüncü dost tavsiyesi;

Mevlana Hazretleri buyurur;

Eğer dünyadayken cennette bulunmak istersen, herkesle dost ol. Hiç kimsenin kinini yüreğinde tutma. Bir kardeşini dostlukla anarsan, daima sevinç içinde olursun. İşte o sevinç dünya cennetinin ta kendisidir. Eğer bir kimseyi kin ile anarsan, daima üzüntü içinde olursun. İşte bu gamda dünya cehenneminin ta kendisidir.

Beşinci dost tavsiyesi;

Ebu Hatim Hazretleri buyurur;

Kardeşim dört şeyi dört yere ertelersen cennete girersin;

Uykuyu Kabre

Rahatı Sırat'a

Övünmeyi Mizan'a

Nefsin Arzularını da Cennet'e...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.