Osman GEREM
Köşe Yazarı
Osman GEREM
 

SOSYAL BİR VARLIK OLARAK İNSAN

  İnsanoğlu sosyal bir varlık olduğu için içtimayı toplu yaşama mecburiyeti vardır. Toplu yaşamanın getirdiği bazı kaide, kural, gelenek anane adetlerle birlikte dünya ve ahirette ait olmak üzere bazı hak ve hukuklar var, bunlardan biride Kardeşlik Hukuku iyi bilinmelidir ki; “Kardeşlik hukuku bir taraftan kardeşler arası yardımlaşmayı ve iyilikleri paylaşmayı öğretirken diğer taraftan da kardeşler arasında ki sorunları gidermeyi ve huzur ortamını sağlamayı gerektirir.”        Yer yüzünün halifesi olan insanoğlu (Bakara 30)  varlıkların en saygını en şereflisi eşrefi mahluk olan insanlar dilleri,renkleri (Rum Suresi 22)  ayrı olsa da hepsi bir annenin ve bir babanın Hz. Adem ve Hz. Havva’nın çocuklarıdır dolayısıyla kardeştirler, Hz. Ali (ra) buyurdu ki;  “İnsanlar Üç Cihetten Kardeştirler Bir, Hilkat yaratılış iki, Neseb, Anne-Baba Üç, Din Kardeşi.”        Asıl olan kardeşlerin barış, huzur, güven içinde birlikte yaşamalarıdır. Kardeşlik derde devadır sevinçleri acıları paylaşmaktır.        İnsanların yetenekleri ve akılları aynı olmadığı gibi rızıklarıda aynı değildir geçmişten günümüze her toplumda zengin fakir, alim cahil, güçlü zayıf hep olmuştur, zenginler fakirlere, alimler cahillere, güçlüler zayıflara yardım etmek kardeşlik hukukun gereğidir, Allah’ın kendilerine verdiği nimeti paylaşmakla yükümlüdürler.        Müminlere maddi ve manevi anlamda yardımda bulunmak, kardeş olmanın birlikte yaşamanın ve sevginin bir gereğidir. Şu Hadis-i Şerifler bu hakikatleri çok güzel dile getirmektedir. “Kim Müslüman Kardeşinin İhtiyacını Karşılarsa Allah’da Onun Bir İhtiyacını Karşılar.” (Buhari Mezalim 3) “Kim Zor Durumda Olanın İşini Kolaylaştırırsa Allah’da Onun Dünya Ve Ahiret İşini Kolaylaştırır” (Müslim Zikir 38) “Kim Müslüman Kardeşinin Yardımında Bulundukça Allah’da Onun Yardımında Bulunur.” (Müslim Zikir 38) “Kardeşine Zalim Olsun Mazlum Olsun Yardım Et” Bunun Üzerine Bir Sahabi; Ya Resulallah Mazlumu Anladık Zalime Nasıl Yardım Edeceğiz Onun Zulmüne Engel Olmakla” (Yardımcı Olun). (Buhari Mezalim 4) “İyiliği Emretmek Ve Kötülükten Menetmen Sadakadır.” “Bir Kişiye Yol Göstermen Senin İçin Bir Sadakadır.”        Tebessüm etmeyi sadaka sayan bir dinin müntesibiyiz. “Müslüman Müslümanın Kardeşidir, Ona Hainlik Etmez Onu Yardımsız Ve Yüz Üstü Bırakmaz”. “Her Müslümanın Diğer Müslümana Irzı, Malı, Ve Kanı Haramdır.” “Kişiye Şer Olarak Müslümanın Kardeşini Hakir Hor Görmesi Yeter.” (Müslim Birr 32) “Mümin O Kimsedir Ki Müslümanlar 
Ekleme Tarihi: 26 Nisan 2018 - Perşembe

SOSYAL BİR VARLIK OLARAK İNSAN

  İnsanoğlu sosyal bir varlık olduğu için içtimayı toplu yaşama mecburiyeti vardır. Toplu yaşamanın getirdiği bazı kaide, kural, gelenek anane adetlerle birlikte dünya ve ahirette ait olmak üzere bazı hak ve hukuklar var, bunlardan biride Kardeşlik Hukuku iyi bilinmelidir ki; “Kardeşlik hukuku bir taraftan kardeşler arası yardımlaşmayı ve iyilikleri paylaşmayı öğretirken diğer taraftan da kardeşler arasında ki sorunları gidermeyi ve huzur ortamını sağlamayı gerektirir.”

       Yer yüzünün halifesi olan insanoğlu (Bakara 30)  varlıkların en saygını en şereflisi eşrefi mahluk olan insanlar dilleri,renkleri (Rum Suresi 22)  ayrı olsa da hepsi bir annenin ve bir babanın Hz. Adem ve Hz. Havva’nın çocuklarıdır dolayısıyla kardeştirler, Hz. Ali (ra) buyurdu ki;

 “İnsanlar Üç Cihetten Kardeştirler Bir, Hilkat yaratılış iki, Neseb, Anne-Baba Üç, Din Kardeşi.”

       Asıl olan kardeşlerin barış, huzur, güven içinde birlikte yaşamalarıdır. Kardeşlik derde devadır sevinçleri acıları paylaşmaktır.

       İnsanların yetenekleri ve akılları aynı olmadığı gibi rızıklarıda aynı değildir geçmişten günümüze her toplumda zengin fakir, alim cahil, güçlü zayıf hep olmuştur, zenginler fakirlere, alimler cahillere, güçlüler zayıflara yardım etmek kardeşlik hukukun gereğidir, Allah’ın kendilerine verdiği nimeti paylaşmakla yükümlüdürler.

       Müminlere maddi ve manevi anlamda yardımda bulunmak, kardeş olmanın birlikte yaşamanın ve sevginin bir gereğidir. Şu Hadis-i Şerifler bu hakikatleri çok güzel dile getirmektedir.

“Kim Müslüman Kardeşinin İhtiyacını Karşılarsa Allah’da Onun Bir İhtiyacını Karşılar.” (Buhari Mezalim 3)

“Kim Zor Durumda Olanın İşini Kolaylaştırırsa Allah’da Onun Dünya Ve Ahiret İşini Kolaylaştırır” (Müslim Zikir 38)

“Kim Müslüman Kardeşinin Yardımında Bulundukça Allah’da Onun Yardımında Bulunur.” (Müslim Zikir 38)

“Kardeşine Zalim Olsun Mazlum Olsun Yardım Et” Bunun Üzerine Bir Sahabi; Ya Resulallah Mazlumu Anladık Zalime Nasıl Yardım Edeceğiz Onun Zulmüne Engel Olmakla” (Yardımcı Olun). (Buhari Mezalim 4)

“İyiliği Emretmek Ve Kötülükten Menetmen Sadakadır.”

“Bir Kişiye Yol Göstermen Senin İçin Bir Sadakadır.”

       Tebessüm etmeyi sadaka sayan bir dinin müntesibiyiz.

“Müslüman Müslümanın Kardeşidir, Ona Hainlik Etmez Onu Yardımsız Ve Yüz Üstü Bırakmaz”.

“Her Müslümanın Diğer Müslümana Irzı, Malı, Ve Kanı Haramdır.”

“Kişiye Şer Olarak Müslümanın Kardeşini Hakir Hor Görmesi Yeter.” (Müslim Birr 32)

“Mümin O Kimsedir Ki Müslümanlar 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.