Osman GEREM
Köşe Yazarı
Osman GEREM
 

Menfaat ve insanlık…

Zamanımızda isyanın ve gafletin hâkim olması, maddi menfaatlerin ve çıkarların öne çıkması, materyalist sistemlerin hâkimiyeti kapması ve devlet olması, her şeyi altüst etmiş; pek çok dengeyi insanlık aleyhine bozmuştur. İnsaniyet anlayışlarından, olaylara bakışlarına kadar bütün görüşlerini ve fikirlerini zorla da olsa, başkalarına kabullendirmek için her türlü başka yollarına denemişlerdir… Tarihi materyalizmin bahsettiği "insaniyet"e gelince, bu insan cemiyetlerinin kültürleriyle birbirine nüfuzunu, maddece ve manaca yaklaşmasını temin eden bir ideal değil, tam tersine onları parçalayan, içlerinden çözülmelerine sebep olan ve bu suretle en kuvvetlilerin hükmü altına girmek suretiyle tek taraflı birleşmeye götürmek isteyen istilacı bir kavramdır. Beşeri sistemlerin insana bakış açıları bir noktada birleşmektedir: insan bir araçtır, makine üreten makinedir. Hepside insanı bir araç olarak görür ve kullanır. İnsanı maddeye indirgerler. Günümüzde maddi ve siyasi kuvvete dayanarak güçlülük gösterisi yapan, diğer milletlere yön vermeye kalkanların temel hedefleri; maddi çıkarlarıdır. Önemli olan insanlar değil, güçlerin çıkarlarıdır.Bütün kabiliyetlerini dünya malını temin etmek için yönlendiren toplumlarda, aldatma çok sık görülür. Fertler, menfaat elde etmek için her çeşit hileye başvururlar. Yalan hevesli, hileye de çok cüretkâr olurlar. Ellerindeki bütün fırsatları eziklik duydukları kişilerin lehine kullanırlar. Hile ve fesat çıkarmaktan, zayıf damarları tutmaktan, aşılamaktan, nefsi hileleri ve şahsi maksatları ve hisleri okşamaktan, tahrik etmekten, fena istidatları işlemekten zevk alırlar. Her gün değişik sapmalarla, propagandaya yönelik davranışlar, ilahi dinlere tavır koyan kişilerin en çarpıcı özelliklerindendir. Doğruları çarpıtmak, yanlışları gündemde tutmak, insanları adatmaktan başka bir şey değildir.Bütün propagandaları kin ve düşmanlık telkini ile doludur. Gözlerinde her şey gasp ve cebir mahsulü, her hareket sahtedir. Her değerin arkasında bir menfaat ve zulüm gizlidir. Fakat bu davranışta, kin şeklinde formüle edilmiş en şiddetli bir aşağılık duygusunun mistiği yaşamaktadır. Her hadiseye vehimle yaklaşmak, her olayın sebebini art niyet, maddi boyutla izah etmek Allah'ı tanımayan insanların vasıflarıdır.
Ekleme Tarihi: 10 Ekim 2014 - Cuma

Menfaat ve insanlık…

Zamanımızda isyanın ve gafletin hâkim olması, maddi menfaatlerin ve çıkarların öne çıkması, materyalist sistemlerin hâkimiyeti kapması ve devlet olması, her şeyi altüst etmiş; pek çok dengeyi insanlık aleyhine bozmuştur.
İnsaniyet anlayışlarından, olaylara bakışlarına kadar bütün görüşlerini ve fikirlerini zorla da olsa, başkalarına kabullendirmek için her türlü başka yollarına denemişlerdir…
Tarihi materyalizmin bahsettiği "insaniyet"e gelince, bu insan cemiyetlerinin kültürleriyle birbirine nüfuzunu, maddece ve manaca yaklaşmasını temin eden bir ideal değil, tam tersine onları parçalayan, içlerinden çözülmelerine sebep olan ve bu suretle en kuvvetlilerin hükmü altına girmek suretiyle tek taraflı birleşmeye götürmek isteyen istilacı bir kavramdır.
Beşeri sistemlerin insana bakış açıları bir noktada birleşmektedir: insan bir araçtır, makine üreten makinedir. Hepside insanı bir araç olarak görür ve kullanır.
İnsanı maddeye indirgerler. Günümüzde maddi ve siyasi kuvvete dayanarak güçlülük gösterisi yapan, diğer milletlere yön vermeye kalkanların temel hedefleri; maddi çıkarlarıdır. Önemli olan insanlar değil, güçlerin çıkarlarıdır.
Bütün kabiliyetlerini dünya malını temin etmek için yönlendiren toplumlarda, aldatma çok sık görülür. Fertler, menfaat elde etmek için her çeşit hileye başvururlar. Yalan hevesli, hileye de çok cüretkâr olurlar. Ellerindeki bütün fırsatları eziklik duydukları kişilerin lehine kullanırlar. Hile ve fesat çıkarmaktan, zayıf damarları tutmaktan, aşılamaktan, nefsi hileleri ve şahsi maksatları ve hisleri okşamaktan, tahrik etmekten, fena istidatları işlemekten zevk alırlar. Her gün değişik sapmalarla, propagandaya yönelik davranışlar, ilahi dinlere tavır koyan kişilerin en çarpıcı özelliklerindendir. Doğruları çarpıtmak, yanlışları gündemde tutmak, insanları adatmaktan başka bir şey değildir.
Bütün propagandaları kin ve düşmanlık telkini ile doludur. Gözlerinde her şey gasp ve cebir mahsulü, her hareket sahtedir. Her değerin arkasında bir menfaat ve zulüm gizlidir. Fakat bu davranışta, kin şeklinde formüle edilmiş en şiddetli bir aşağılık duygusunun mistiği yaşamaktadır. Her hadiseye vehimle yaklaşmak, her olayın sebebini art niyet, maddi boyutla izah etmek Allah'ı tanımayan insanların vasıflarıdır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.