Osman GEREM
Köşe Yazarı
Osman GEREM
 

HER İYİLİK BİR SADAKADIR...

Cabir (r.a) anlatır:Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdular: "Her iyilik bir sadakadır."Hadiste geçen kelimeler: Ma'ruf ve sadakadır.Sadaka: Sırf Allah rızası için ihtiyaç sahiplerine yapılan karşılıksız yardım ve her türlü iyiliktir.Arapça sıdk kökünden türemiştir ve gerçek anlamında "doğruyu söylemek" demektir. Sadaka verme anlamında da tasadduk deyimi kullanılır. Bir Müslümanın sadaka vermesi, dininin doğruluğunu ve hem de dininde olduğunu gösterir. Sadaka vermek, kişinin inancını doğrulamasıdır. Ma'ruf: Allah'ın razı olduğu bilinen her türlü davranıştır. Allah'a kulluk, insanlara iyilik etmek ve dinin teşvik ettiği, iyi saydığı şeylere denilir."Her iyilik sadakadır." ifadesinin anlamı, infak etmenin malla sınırlı kalmaması demektir. Aksine mal, söz, iş, ilim ve dini bilgiden müteşekkil her iyiliği içine alır.Küçük de olsa böyle bir davranışın sevabı sadaka sevabı gibidir. Dinimiz her fırsatta sadaka vermeyi teşvik eder ve bunun sevabına dikkat çeker. Ancak dinimizin sadaka anlayışı sadece paraya mahsus değildir. Sadakanın başka yolları da vardır.İnsanlara maddi, manevi her türlü yardım yapılmalıdır. Bir taraftan Allah'ın zikrini, Rabbin ayetlerini insanların gönüllerine rahmet damlaları halinde sunarken, diğer taraftan midelerini boş bırakmamalıdır. Zira insanda mide ile kalp yan yanadır.Kureyş suresinde Allah (c.c); "Onları açlıktan doyuran, korkudan emin kılan şu Kabe'nin Rabbine ibadet etsinler."buyurur.Gönül; kelime-i tevhidle, amel-i salihle beslenir, mide de helal lokma ile beslenecek olursa o insan dengeli olur.Gönlü imanla ve amel-i salihle besleyip mideye birşey vermeyecek olursanız netice alamazsınız. Onun için hem kalp hem de karın doyurulmalıdır.Herkes gücü oranında sadaka vermelidir. "Sadaka veren erkeklere ve sadaka veren kadınlara ve Allah'a güzel bir ödünç verenlere, verdikleri kat kat artırılır ve onlara şerefli bir mükafat vardır." Sadakayı kadınlar da erkekler de gücü oranında verecektir. Rasulallah (s.a.v); "Yerine göre bir dirhemin değeri yüz bin dirhemin değerini geçer." buyurdu. Bunun üzerine: "Nasıl Olur Ya Rasulallah?" dediler. Rasulallah (s.a.v): İki dirhemi olup da birini tasadduk eden bir adamı düşünün, bir de bol serveti olupta onun ucundan yüz bin dirhemi tasadduk eden birini düşünün..." buyurdu."Sadaka hiçbir malı eksiltmez.""Sadaka yetmiş çeşit kötülüğü önler.""Sadaka kötü ölümü defeder.""Sadaka suyun ateşi söndürdüğü gibi, hataları söndürür, yok eder.""Kıyamet gününde mü'minin gölgeliği sadakadır."
Ekleme Tarihi: 14 Ekim 2016 - Cuma

HER İYİLİK BİR SADAKADIR...

Cabir (r.a) anlatır:
Peygamber Efendimiz (s.a.v) şöyle buyurdular: "Her iyilik bir sadakadır."
Hadiste geçen kelimeler: Ma'ruf ve sadakadır.
Sadaka: Sırf Allah rızası için ihtiyaç sahiplerine yapılan karşılıksız yardım ve her türlü iyiliktir.
Arapça sıdk kökünden türemiştir ve gerçek anlamında "doğruyu söylemek" demektir. Sadaka verme anlamında da tasadduk deyimi kullanılır. Bir Müslümanın sadaka vermesi, dininin doğruluğunu ve hem de dininde olduğunu gösterir. Sadaka vermek, kişinin inancını doğrulamasıdır. Ma'ruf: Allah'ın razı olduğu bilinen her türlü davranıştır. Allah'a kulluk, insanlara iyilik etmek ve dinin teşvik ettiği, iyi saydığı şeylere denilir.
"Her iyilik sadakadır." ifadesinin anlamı, infak etmenin malla sınırlı kalmaması demektir. Aksine mal, söz, iş, ilim ve dini bilgiden müteşekkil her iyiliği içine alır.
Küçük de olsa böyle bir davranışın sevabı sadaka sevabı gibidir. Dinimiz her fırsatta sadaka vermeyi teşvik eder ve bunun sevabına dikkat çeker. Ancak dinimizin sadaka anlayışı sadece paraya mahsus değildir. Sadakanın başka yolları da vardır.
İnsanlara maddi, manevi her türlü yardım yapılmalıdır. Bir taraftan Allah'ın zikrini, Rabbin ayetlerini insanların gönüllerine rahmet damlaları halinde sunarken, diğer taraftan midelerini boş bırakmamalıdır. Zira insanda mide ile kalp yan yanadır.
Kureyş suresinde Allah (c.c); "Onları açlıktan doyuran, korkudan emin kılan şu Kabe'nin Rabbine ibadet etsinler."buyurur.
Gönül; kelime-i tevhidle, amel-i salihle beslenir, mide de helal lokma ile beslenecek olursa o insan dengeli olur.
Gönlü imanla ve amel-i salihle besleyip mideye birşey vermeyecek olursanız netice alamazsınız. Onun için hem kalp hem de karın doyurulmalıdır.
Herkes gücü oranında sadaka vermelidir. "Sadaka veren erkeklere ve sadaka veren kadınlara ve Allah'a güzel bir ödünç verenlere, verdikleri kat kat artırılır ve onlara şerefli bir mükafat vardır." Sadakayı kadınlar da erkekler de gücü oranında verecektir. Rasulallah (s.a.v); "Yerine göre bir dirhemin değeri yüz bin dirhemin değerini geçer." buyurdu. Bunun üzerine: "Nasıl Olur Ya Rasulallah?" dediler. Rasulallah (s.a.v): İki dirhemi olup da birini tasadduk eden bir adamı düşünün, bir de bol serveti olupta onun ucundan yüz bin dirhemi tasadduk eden birini düşünün..." buyurdu.
"Sadaka hiçbir malı eksiltmez."
"Sadaka yetmiş çeşit kötülüğü önler."
"Sadaka kötü ölümü defeder."
"Sadaka suyun ateşi söndürdüğü gibi, hataları söndürür, yok eder."
"Kıyamet gününde mü'minin gölgeliği sadakadır."

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.