Osman GEREM
Köşe Yazarı
Osman GEREM
 

GENÇLİK DÖNEMİNİN ÖNEMİ

İnsanın, bütün yaratıklar içerisinde özel konumu nedeniyle sahip olduğu özellikleri uzun uzun anlatmaya gerek yok. Çünkü herkes, hiçte uzun araştırmalara gerek duymadan bir insan olarak, diğer yaratıklara oranla sahip olduğu istisna özelliklerin en azından bir kaç tanesini kolayca sıralayıverir; akıllı olmak, zeka sahibi olmak, düşünebilmek, vs. gibi. Ancak maalesef çoğu zaman önemli olanın bazı özelliklere sahip olmak değil, bu özellikleri doğru bir şekilde kullanmak olduğu unutulur. Hiç kuşkusuz bu basit bir unutkanlık veya ihmal değildir. İnsanı bütün yaratıklar içerisinde en şerefli konuma sahip kılacak şartları göz ardı edip, yaratıklar silsilesinde en aşağılarda yer almaya neden olacak unutkanlık ve ihmaldir. Halbuki insan, sahip olduğu özellikleri, yaratılış ve varoluş gayesini gerçekleştirmeye uygun bir tarzda kullanıp, yaşantısının esaslarını bu gayeye göre belirlemek zorundadır. İşte ancak o zaman yaratıkların en şereflisi olabilir. Ancak böylelikle sadece dünya hayatında değil, daha da ötesini kaplayan bir huzur ve saadetin hayatında değil, daha da ötesini kaplayan bir huzur ve saadetin sahibi olunabilir. Bunu elde etmek ise bilinçli ve doğru bir tercihi gerektirir. İslam veya İslam olmayanlar söz konusu tercihin muhataplarıdır. Tercihin doğruluğu ise, insanı aldanışlara, yanlışlara, hatalara sürükleyen ve böylelikle sonsuzluğa uzanan ızdırap ve acıları temsil eden İslam olmayanları reddedip, ebedi huzur ve saadetin yolu olan İslam'ı seçmeye bağlıdır. Böylesi önemli bir tercihin seçimi, elbette ki o tercihi yapabilecek özelliklere sahip olmayı gerektirir. Bu itibarla insan hayatının dönemlerinden birisini oluşturan Gençlik dönemi önemlidir. Çünkü insan hayatının sonraki dönemleri genellikle gençlikte yapılan tercihe göre şekillenir. O halde gençliklerinde doğru tercihi yapmış olanlar, şimdinin gençlerine tecrübesiyle tecrübeleriyle yardımcı olmak zorunda oldukları gibi, şimdinin gençleri ise dinç ve iradelerini doğru yöne kullanarak yaratılışlarının ve varoluşlarının gereği olan doğru tercihi yapmaları gerekir. Bu amacın gerçekleşmesini kendine ilke edinmiş bir girişim ve çabanın ismidir. Bu yazı ise; bu ilkenin gerçekleşmesine katkıda bulunma amacında olan mütevazı bir katkının ürünüdür.
Ekleme Tarihi: 01 Aralık 2017 - Cuma

GENÇLİK DÖNEMİNİN ÖNEMİ

İnsanın, bütün yaratıklar içerisinde özel konumu nedeniyle sahip olduğu özellikleri uzun uzun anlatmaya gerek yok. Çünkü herkes, hiçte uzun araştırmalara gerek duymadan bir insan olarak, diğer yaratıklara oranla sahip olduğu istisna özelliklerin en azından bir kaç tanesini kolayca sıralayıverir; akıllı olmak, zeka sahibi olmak, düşünebilmek, vs. gibi. Ancak maalesef çoğu zaman önemli olanın bazı özelliklere sahip olmak değil, bu özellikleri doğru bir şekilde kullanmak olduğu unutulur. Hiç kuşkusuz bu basit bir unutkanlık veya ihmal değildir. İnsanı bütün yaratıklar içerisinde en şerefli konuma sahip kılacak şartları göz ardı edip, yaratıklar silsilesinde en aşağılarda yer almaya neden olacak unutkanlık ve ihmaldir. Halbuki insan, sahip olduğu özellikleri, yaratılış ve varoluş gayesini gerçekleştirmeye uygun bir tarzda kullanıp, yaşantısının esaslarını bu gayeye göre belirlemek zorundadır. İşte ancak o zaman yaratıkların en şereflisi olabilir. Ancak böylelikle sadece dünya hayatında değil, daha da ötesini kaplayan bir huzur ve saadetin hayatında değil, daha da ötesini kaplayan bir huzur ve saadetin sahibi olunabilir. Bunu elde etmek ise bilinçli ve doğru bir tercihi gerektirir.

İslam veya İslam olmayanlar söz konusu tercihin muhataplarıdır. Tercihin doğruluğu ise, insanı aldanışlara, yanlışlara, hatalara sürükleyen ve böylelikle sonsuzluğa uzanan ızdırap ve acıları temsil eden İslam olmayanları reddedip, ebedi huzur ve saadetin yolu olan İslam'ı seçmeye bağlıdır.

Böylesi önemli bir tercihin seçimi, elbette ki o tercihi yapabilecek özelliklere sahip olmayı gerektirir. Bu itibarla insan hayatının dönemlerinden birisini oluşturan Gençlik dönemi önemlidir. Çünkü insan hayatının sonraki dönemleri genellikle gençlikte yapılan tercihe göre şekillenir. O halde gençliklerinde doğru tercihi yapmış olanlar, şimdinin gençlerine tecrübesiyle tecrübeleriyle yardımcı olmak zorunda oldukları gibi, şimdinin gençleri ise dinç ve iradelerini doğru yöne kullanarak yaratılışlarının ve varoluşlarının gereği olan doğru tercihi yapmaları gerekir. Bu amacın gerçekleşmesini kendine ilke edinmiş bir girişim ve çabanın ismidir. Bu yazı ise; bu ilkenin gerçekleşmesine katkıda bulunma amacında olan mütevazı bir katkının ürünüdür.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.