Osman GEREM
Köşe Yazarı
Osman GEREM
 

AKIL, İLİM VE İSLAM

Akıl, insanda yaratılmış bir fıtrattır ki insan onunla düşünür, öğrenir, araştırır, karşılaştırır, kavrar ve karar verir.Böyle körlenmemiş ve kirlenmemiş selim bir akıl imana ve İslam'a yatkındır."Yemin olsun ki onlara (ilk muhatap Mekke müşrikleri ve her asırdaki münkirler);-Gökleri ve yeri kim yarattı? diye sorsan, derler ki:-Onları Aziz ve Âlim olan Allah yarattı."zuhruf.9Ayetinden de anlaşılıyor ki inkâra ve isyana kalkışanların bile vicdanları ve fıtri akılları Allah'ın varlığına ve yaratıcılığına şehadet etmektedir.Zaten İslam fıtrat dinidir."O halde ey Resulüm. Gerçek Müslüman olarak kendini dine doğrult. Allah'ın (Hak) dinine ki, insanları onun üzerine yaratmıştır."Rum. 30 ayeti de bu gerçeği ifade etmektedir."Günah, kalpleri rahatsız ve huzursuz eden şeydir.""Sana fetva verseler bile sen yine fetvayı kalbinden iste."Gibi hadis-i şeriflerde insan fıtratının selim aklın ve sağlam vicdani kanaatlerin İslami gerçeklerle uyum içinde olacağını bildirmektir.Bu nedenle gerçekten Müslüman olmayan bazı kimselerinde kendi fıtri akılları ve araştırmaları sonucu bir takım İslami doğruları bulmaları ve savunmaları gayet tabiidir. Batılı filozof ve fikir adamlarının teori ve tasarımlarında da isabet ettikleri noktalar bulunabilir."Hikmet mü'minin yitik malıdır. Nerde bulsa almalıdır." Emri gereğince bu fikirlerden yararlanma yoluna da elbette gidilebilir.
Ekleme Tarihi: 15 Ağustos 2014 - Cuma

AKIL, İLİM VE İSLAM

Akıl, insanda yaratılmış bir fıtrattır ki insan onunla düşünür, öğrenir, araştırır, karşılaştırır, kavrar ve karar verir.
Böyle körlenmemiş ve kirlenmemiş selim bir akıl imana ve İslam'a yatkındır.
"Yemin olsun ki onlara (ilk muhatap Mekke müşrikleri ve her asırdaki münkirler);
-Gökleri ve yeri kim yarattı? diye sorsan, derler ki:
-Onları Aziz ve Âlim olan Allah yarattı."zuhruf.9
Ayetinden de anlaşılıyor ki inkâra ve isyana kalkışanların bile vicdanları ve fıtri akılları Allah'ın varlığına ve yaratıcılığına şehadet etmektedir.
Zaten İslam fıtrat dinidir.
"O halde ey Resulüm. Gerçek Müslüman olarak kendini dine doğrult. Allah'ın (Hak) dinine ki, insanları onun üzerine yaratmıştır."Rum. 30 ayeti de bu gerçeği ifade etmektedir.
"Günah, kalpleri rahatsız ve huzursuz eden şeydir."
"Sana fetva verseler bile sen yine fetvayı kalbinden iste."
Gibi hadis-i şeriflerde insan fıtratının selim aklın ve sağlam vicdani kanaatlerin İslami gerçeklerle uyum içinde olacağını bildirmektir.
Bu nedenle gerçekten Müslüman olmayan bazı kimselerinde kendi fıtri akılları ve araştırmaları sonucu bir takım İslami doğruları bulmaları ve savunmaları gayet tabiidir. Batılı filozof ve fikir adamlarının teori ve tasarımlarında da isabet ettikleri noktalar bulunabilir.
"Hikmet mü'minin yitik malıdır. Nerde bulsa almalıdır." Emri gereğince bu fikirlerden yararlanma yoluna da elbette gidilebilir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.