Mehmet ER
Köşe Yazarı
Mehmet ER
 

CUMA NAMAZI & HUTBESİ

Bugünkü yazımızda tüm Müslümanlarca kutsal kabul edilen Cuma günü ve Cuma hutbesi hakkında bazı bilgileri sizlerle paylaşacağız. İlk cuma namazı, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hicreti esnasında Medine yakınlarında Benî Salim Mescidinde farz kılınmıştır. Cuma namazı kılmak için; Hanifi Mezhebine göre en az 3, Şafi mezhebine göre en az 40 kişi cemaatin bulunması gerekir. Kılınan yer umuma açık olmalıdır. Bir şahıs cuma namazına yetişemezse, kaza etmesi gerekmez. Kadınlara ve yolculara da farz değildir. Cuma gününün ve bugüne mahsus namaz ile hutbenin ehemmiyeti Cuma süresinin şu ayet-i Celilesi ile buyuruluyor Kuran-ı Kerimde: "Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğunda hemen Allah'ı zikretmeye gidin. Alışverişi bırakın. Bu, bilirseniz sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılındığında yeryüzüne dağılın. Allah'ın fazlından (nasip) arayın. Allah'ı da çokça zikredin ki, kurtuluşa eresiniz." Bu ibareden anlaşıldığı üzere Cuma namazının hükmü farz-ı ayndır ve ayette de buyurulduğu gibi Cuma'nın rüknü zikirlerdir. Hutbe vermek için İmam merdivenleri çıkarken; 1. basamakta, 3. basamakta ve 7. basamakta içinden sessizce 3 farklı dua okur. İç ezanın okunmasının ardından Hoca ayağa kalkar 3 "Elhamdülillah" tekrarı ile başlayan birinci hutbeyi okur, ilaveten günün hutbe konusuna dair 1 ayet ve 1 hadis okuduktan sonra; günün mevzusu olan hutbeye başlar. Mevzu olan konu hutbede anlatıldıktan sonra "Ela İnne Ahsene" Hoca okur, oturur ve cemaate dua eder. Akabinde ayağa kalkar "Salli-Barik" dualarının da dahil olduğu 2. Hutbeyi okur. Hoca son olarak aşağıda mealini yazacağım Nahl Süresinden bir ayetle hutbeyi bitirir: "Muhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder, çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor(Nahl/90)" Hutbenin bitmesiyle 2 rekat Cuma namazının farzı Cemaatle kılınır. Cematle kılınan namazın 27 kat daha fazla sevap getirdiği düşünülürse; Cuma günü yapılan zikirler, dinlenilen vaazlar, nasihatler vb. açısından müminlerin manevi kazanç günüdür. Bu manevi huzuru idrak etmek duasıyla; Hepimizin Cuması mübarek olsun...
Ekleme Tarihi: 01 Mayıs 2015 - Cuma

CUMA NAMAZI & HUTBESİ

Bugünkü yazımızda tüm Müslümanlarca kutsal kabul edilen Cuma günü ve Cuma hutbesi hakkında bazı bilgileri sizlerle paylaşacağız.

İlk cuma namazı, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) hicreti esnasında Medine yakınlarında Benî Salim Mescidinde farz kılınmıştır.

Cuma namazı kılmak için; Hanifi Mezhebine göre en az 3, Şafi mezhebine göre en az 40 kişi cemaatin bulunması gerekir. Kılınan yer umuma açık olmalıdır. Bir şahıs cuma namazına yetişemezse, kaza etmesi gerekmez. Kadınlara ve yolculara da farz değildir.

Cuma gününün ve bugüne mahsus namaz ile hutbenin ehemmiyeti Cuma süresinin şu ayet-i Celilesi ile buyuruluyor Kuran-ı Kerimde: "Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğunda hemen Allah'ı zikretmeye gidin. Alışverişi bırakın. Bu, bilirseniz sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılındığında yeryüzüne dağılın. Allah'ın fazlından (nasip) arayın. Allah'ı da çokça zikredin ki, kurtuluşa eresiniz."

Bu ibareden anlaşıldığı üzere Cuma namazının hükmü farz-ı ayndır ve ayette de buyurulduğu gibi Cuma'nın rüknü zikirlerdir.

Hutbe vermek için İmam merdivenleri çıkarken; 1. basamakta, 3. basamakta ve 7. basamakta içinden sessizce 3 farklı dua okur. İç ezanın okunmasının ardından Hoca ayağa kalkar 3 "Elhamdülillah" tekrarı ile başlayan birinci hutbeyi okur, ilaveten günün hutbe konusuna dair 1 ayet ve 1 hadis okuduktan sonra; günün mevzusu olan hutbeye başlar.

Mevzu olan konu hutbede anlatıldıktan sonra "Ela İnne Ahsene" Hoca okur, oturur ve cemaate dua eder. Akabinde ayağa kalkar "Salli-Barik" dualarının da dahil olduğu 2. Hutbeyi okur. Hoca son olarak aşağıda mealini yazacağım Nahl Süresinden bir ayetle hutbeyi bitirir:

"Muhakkak ki Allah, adaleti, iyiliği, akrabaya yardım etmeyi emreder, çirkin işleri, fenalık ve azgınlığı da yasaklar. O, düşünüp tutasınız diye size öğüt veriyor(Nahl/90)"

Hutbenin bitmesiyle 2 rekat Cuma namazının farzı Cemaatle kılınır. Cematle kılınan namazın 27 kat daha fazla sevap getirdiği düşünülürse; Cuma günü yapılan zikirler, dinlenilen vaazlar, nasihatler vb. açısından müminlerin manevi kazanç günüdür.

Bu manevi huzuru idrak etmek duasıyla;

Hepimizin Cuması mübarek olsun...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.