MUHAMMED ALİ URFALI
Köşe Yazarı
MUHAMMED ALİ URFALI
 

TÜRKİYE’NİN EN ÇOK TARIM YAPAN İLİ OLABİLİRİZ

Ülkemizde kıyı bölgeler, dışındaki alanlar kurak iklim bölgeleridir. Bu doğrultuda kurak iklimi Güney Doğu Anadolu Bölgesinde olan Şanlıurfa ilimizide kapsıyor. Şanlıurfa kuzey doğusundaki araziler genelde kıraç ve ince tarlalar olduğu için suya daha çok ihtiyaç duymaktadır. Yağışın az olduğu bazı yıllarda bitkiler gelişmediğinden dolayı üreticimiz çok az bir ürün elde etmektedir. Bazı yıllarda ben şahit oldum, ekinler başak oluşturmadan kuruduğu ve ekine yapılmış olan diğer masraflar hariç ekinden alacağı ürün biçer döver parasını karşılayamaz deyip üreticiler ürünlerini biçmeden bırakıldığını gördüm. Buğday ve mercimeğe göre az bir nemle ve erken biçildiği için Şanlıurfa kuzey doğusundaki arazilerde genelde arpa ekilmektedir. Bir tarlada 2 yıl ard arda arpa ekildiğinde o tarla verim gücünü kaybeder ve bir yıl tarla nadasa bırakılmasa yada farklı bir ürün ekilmese o tarla verimsiz duruma gelir. Bölgemizde yağışın az olması yanı başımızda Fırat nehrinden faydalanmamamız kullanılan tohum ve diğer üretim materyallerinin kalitesi, bitki beslemenin doğru ve yeterince yapılmaması farklı ve istediği ürünü ekilmediği için üretici tarlalarda çok az bir ürünle yetinmeye çalışmaktadır. TÜİK verilerine göre, Türkiye’de en çok tarım yapan Konya, Ankara'dan sonra Şanlıurfa gelmektedir. Suyla buluştuğu kıymetli ve verimli ovalara sahip olan Harran, Suruç, Bozova gibi kıraç ve ince bölgelerdeki arazilerimizi de suyla buluşturup tohum ve diğer üretim kalitesi, bitki beslemenin doğru ve yeterince yapılması ziraat mühendislerin nezaretinden bu verimsiz dediğimiz kıraç ve ince arazilerimizi verimlerini kat kat artırabilir ve Türkiye'nin en çok tarım yapan ili olabiliriz.  
Ekleme Tarihi: 13 Mart 2018 - Salı

TÜRKİYE’NİN EN ÇOK TARIM YAPAN İLİ OLABİLİRİZ

Ülkemizde kıyı bölgeler, dışındaki alanlar kurak iklim bölgeleridir. Bu doğrultuda kurak iklimi Güney Doğu Anadolu Bölgesinde olan Şanlıurfa ilimizide kapsıyor. Şanlıurfa kuzey doğusundaki araziler genelde kıraç ve ince tarlalar olduğu için suya daha çok ihtiyaç duymaktadır. Yağışın az olduğu bazı yıllarda bitkiler gelişmediğinden dolayı üreticimiz çok az bir ürün elde etmektedir. Bazı yıllarda ben şahit oldum, ekinler başak oluşturmadan kuruduğu ve ekine yapılmış olan diğer masraflar hariç ekinden alacağı ürün biçer döver parasını karşılayamaz deyip üreticiler ürünlerini biçmeden bırakıldığını gördüm.

Buğday ve mercimeğe göre az bir nemle ve erken biçildiği için Şanlıurfa kuzey doğusundaki arazilerde genelde arpa ekilmektedir. Bir tarlada 2 yıl ard arda arpa ekildiğinde o tarla verim gücünü kaybeder ve bir yıl tarla nadasa bırakılmasa yada farklı bir ürün ekilmese o tarla verimsiz duruma gelir. Bölgemizde yağışın az olması yanı başımızda Fırat nehrinden faydalanmamamız kullanılan tohum ve diğer üretim materyallerinin kalitesi, bitki

beslemenin doğru ve yeterince yapılmaması farklı ve istediği ürünü ekilmediği için üretici tarlalarda çok az bir ürünle yetinmeye çalışmaktadır.

TÜİK verilerine göre, Türkiye’de en çok tarım yapan Konya, Ankara'dan sonra Şanlıurfa gelmektedir. Suyla buluştuğu kıymetli ve verimli ovalara sahip olan Harran, Suruç, Bozova gibi kıraç ve ince bölgelerdeki arazilerimizi de suyla buluşturup tohum ve diğer üretim kalitesi, bitki beslemenin doğru ve yeterince yapılması ziraat mühendislerin

nezaretinden bu verimsiz dediğimiz kıraç ve ince arazilerimizi verimlerini kat kat artırabilir ve Türkiye'nin en çok tarım yapan ili olabiliriz.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.