İBRAHİM TÜRKMEN
Köşe Yazarı
İBRAHİM TÜRKMEN
 

BULUNTU HOCA

Değerli okuyucularim Şanlıurfa tarıhin ve kültürün baş kenti. Urfalı kıymetli âlimleri unutmayalım tabiki bir  memleketin bir çok güzelliği ve özelliği vardır ancak tarihe kültüre ve alimlere   değer çok önem arzeder bu nedenle bu yazimda sizlere  Şanlıurfa'nın Değerli âlimlerinden  Buluntu  hocadan bahsedeceğim. Buluntu Abdurrahman Hoca Karaköprüde yaşamış  benimse dedemin bahçe komşu duydu. Çevresinde sevilen sayılan iyi bir âlimdi bu nedenlerle Urfa her yönüyle çok önemli bir şehirdir tabiki. Arap hoca ve bircok  alım zat kıymetli güzel devlete  millete faydalı insanlar busehirde yetişmiş ve  güzel peygamberler şehrine hizmet etmişlerdir. Rahmetli Buluntu Hoca birgün buğdayı  değirmene götürmek ister ancak bugday çuvalı ağır  olduğu için taşıyamaz ve evin önüne  bırakır o günde bir hırsız bir şeyler çalmak için dolaşırken bu çuvalı görür hırsız bu çuvalı alır değirmene götürür. Değirmenci ye bunu öğüt der, değirmenci tamam der, hırsız nezaman geleyim der, Ücgun sonra gel der hırsız olur der, ücgun sonra gider çuvalı alır. Buğday öğütülmüş hazır, hırsız at arabasına biner sürer ancak at hırsızın evine değil buluntu hocanın evine gider. Hırsız şaşırır bu ne iş diye, bu arada Buluntu hoca evden çıkar çok sağol evlat hem buğdayıni oguttun hem evime getidin. Allah senden razı olsun der ve ona dua eder. Hırsız bir daha harama el uzatmam ve helal çalışıp rızkını helaldan kazanacağım diye Buluntu hoca efendiye söz verir. İşte size kissadan bir hisse, Allah haramı zinayı ve emanete hiyaneti asla yasaklamış ve haram kılmıştır. Bu hususlarla dikkat etmemiz gerekir. Herkes dürüst olursa toplum mutlu ve huzurlu olur selâm ve saygılarımla...
Ekleme Tarihi: 25 Mart 2021 - Perşembe

BULUNTU HOCA

Değerli okuyucularim Şanlıurfa tarıhin ve kültürün baş kenti.

Urfalı kıymetli âlimleri unutmayalım tabiki bir  memleketin bir çok güzelliği ve özelliği vardır ancak tarihe kültüre ve alimlere   değer çok önem arzeder bu nedenle bu yazimda sizlere  Şanlıurfa'nın Değerli âlimlerinden  Buluntu  hocadan bahsedeceğim.

Buluntu Abdurrahman Hoca Karaköprüde yaşamış  benimse dedemin bahçe komşu duydu. Çevresinde sevilen sayılan iyi bir âlimdi bu nedenlerle Urfa her yönüyle çok önemli bir şehirdir tabiki.

Arap hoca ve bircok  alım zat kıymetli güzel devlete  millete faydalı insanlar busehirde yetişmiş ve  güzel peygamberler şehrine hizmet etmişlerdir. Rahmetli Buluntu Hoca birgün buğdayı  değirmene götürmek ister ancak bugday çuvalı ağır  olduğu için taşıyamaz ve evin önüne  bırakır o günde bir hırsız bir şeyler çalmak için dolaşırken bu çuvalı görür hırsız bu çuvalı alır değirmene götürür.

Değirmenci ye bunu öğüt der, değirmenci tamam der, hırsız nezaman geleyim der, Ücgun sonra gel der hırsız olur der, ücgun sonra gider çuvalı alır. Buğday öğütülmüş hazır, hırsız at arabasına biner sürer ancak at hırsızın evine değil buluntu hocanın evine gider. Hırsız şaşırır bu ne iş diye, bu arada Buluntu hoca evden çıkar çok sağol evlat hem buğdayıni oguttun hem evime getidin. Allah senden razı olsun der ve ona dua eder. Hırsız bir daha harama el uzatmam ve helal çalışıp rızkını helaldan kazanacağım diye Buluntu hoca efendiye söz verir. İşte size kissadan bir hisse, Allah haramı zinayı ve emanete hiyaneti asla yasaklamış ve haram kılmıştır.

Bu hususlarla dikkat etmemiz gerekir. Herkes dürüst olursa toplum mutlu ve huzurlu olur selâm ve saygılarımla...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.