Yakup CANBEYLİ
Köşe Yazarı
Yakup CANBEYLİ
 

ZAMAN VE ZAMAN’I BİLMEK GEREK

Bu gün günlerden pazartesi (31 Temmuz 2017) tarihe baktığımız zaman birçok zamanlar yaşanmış olayları bir kısmını da yaşamış bir abiniz olarak aktarmak istedim.  Yıl 31.07.1949 Veliefendi Hipodromu'nda seyirciler at yarışlarına hile karıştığı iddiasıyla hakem kulesini ve tribünleri yaktı. Bu olay pek hafızlara da yoktur. Zamanla kaynayıp tarihlere karışarak gitti.    Bir zamanlar benimde üyesi olduğum Türk-İş Sendikaları Konfederasyonu 31.07.1952 de Ülkemin ilk Sendikal Konfederasyonudur. Bu Konfederasyonun İş kolu olan Tes-İş üyesi idim. 15.09.2013 Tarihinde kurumumuzun özelleşmesi nedeniyle ayrılmak zorunda kaldım. Bulunduğum sendikadan ayrılmama rağmen gönül bağım halen devam etmektedir. Şuana kadar hiçbir sendikaya üye olmamamın nedeni ise halen kendimi iş sınıfında görmemdir. Bu şekilde ülkeme hizmet etme gereksinimini duymamdandır. Bir kez daha Tüm işçilerinin kuruluş yıldönümünü kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim. 31.07.1952 Dönemin Hükümeti tarafından ilan edilen taban fiyatları nedeniyle Ülkemin Üreticiler ilan edilen Üzüm, İncir, Fındık ve Pamuk fiyatlarından memnuniyetleri nedeniyle Başbakan Adnan Menderes'e teşekkür telgrafları çektiler. 31.07.1965 İngiliz televizyonunda sigara reklamları yasaklandı. Bizde ise 31.07.1969 Türkiye'de Ülkemde bira sanayiinin gelişmesi nedeniyle Emniyet Müdürlüğü birayı alkollü içki saymamaya karar verdi. 31.07.1971 Tarihinde Ekonomik nedenlerle Yeni Gazete ile Yeni İstanbul gazeteleri yayın durdurma kararı aldılar. 31.07.1980 Ülkemin (Türkiye)'nin Atina Büyükelçiliği İdari Ataşesi Galip Özmen ile kızı Neslihan Atina'da silahlı saldırı sonucu öldürüldü. 31.07.1986 Sosyal Demokrat Halkçı Partililer hakkında Kürtçe konuştukları gerekçesiyle soruşturma açıldı. 31.07.1986 Gazete promosyonlarına kısıtlama getiren yasa tasarısı Meclis'te kabul edildi. Belki belli bir yaşın üstündeki insanlar iyi hatırlar. Gazetelerde promosyonlar hatsafaya ulaştı. Okardar millettin zihnini kurcaladılar ki! Gülünç gelecek ama gerçek kitap defter yerine tabak, çanak, ve bardaktan tutunda bir çok eşya vermeye başlandı.    31.07.1990 Bakkallar ve Bayiler Federasyonu kola boykotundan sonra yabancı içki ve sigara satmama kararı aldı. 1980 ve sonrası olayları bir zati yaşayanlardanım. Bu söylediklerimi yaşıtlarım yaşadıklarına eminim. Bir sonraki yazımda buluşmak üzere hoş çakalın.
Ekleme Tarihi: 31 Temmuz 2017 - Pazartesi

ZAMAN VE ZAMAN’I BİLMEK GEREK

Bu gün günlerden pazartesi (31 Temmuz 2017) tarihe baktığımız zaman birçok zamanlar yaşanmış olayları bir kısmını da yaşamış bir abiniz olarak aktarmak istedim. 

Yıl 31.07.1949 Veliefendi Hipodromu'nda seyirciler at yarışlarına hile karıştığı iddiasıyla hakem kulesini ve tribünleri yaktı. Bu olay pek hafızlara da yoktur. Zamanla kaynayıp tarihlere karışarak gitti.   

Bir zamanlar benimde üyesi olduğum Türk-İş Sendikaları Konfederasyonu 31.07.1952 de Ülkemin ilk Sendikal Konfederasyonudur. Bu Konfederasyonun İş kolu olan Tes-İş üyesi idim. 15.09.2013 Tarihinde kurumumuzun özelleşmesi nedeniyle ayrılmak zorunda kaldım. Bulunduğum sendikadan ayrılmama rağmen gönül bağım halen devam etmektedir. Şuana kadar hiçbir sendikaya üye olmamamın nedeni ise halen kendimi iş sınıfında görmemdir. Bu şekilde ülkeme hizmet etme gereksinimini duymamdandır. Bir kez daha Tüm işçilerinin kuruluş yıldönümünü kutlar hayırlara vesile olmasını dilerim.

31.07.1952 Dönemin Hükümeti tarafından ilan edilen taban fiyatları nedeniyle Ülkemin Üreticiler ilan edilen Üzüm, İncir, Fındık ve Pamuk fiyatlarından memnuniyetleri nedeniyle Başbakan Adnan Menderes'e teşekkür telgrafları çektiler.

31.07.1965 İngiliz televizyonunda sigara reklamları yasaklandı. Bizde ise 31.07.1969 Türkiye'de Ülkemde bira sanayiinin gelişmesi nedeniyle Emniyet Müdürlüğü birayı alkollü içki saymamaya karar verdi.

31.07.1971 Tarihinde Ekonomik nedenlerle Yeni Gazete ile Yeni İstanbul gazeteleri yayın durdurma kararı aldılar.

31.07.1980 Ülkemin (Türkiye)'nin Atina Büyükelçiliği İdari Ataşesi Galip Özmen ile kızı Neslihan Atina'da silahlı saldırı sonucu öldürüldü.

31.07.1986 Sosyal Demokrat Halkçı Partililer hakkında Kürtçe konuştukları gerekçesiyle soruşturma açıldı.

31.07.1986 Gazete promosyonlarına kısıtlama getiren yasa tasarısı Meclis'te kabul edildi. Belki belli bir yaşın üstündeki insanlar iyi hatırlar. Gazetelerde promosyonlar hatsafaya ulaştı. Okardar millettin zihnini kurcaladılar ki! Gülünç gelecek ama gerçek kitap defter yerine tabak, çanak, ve bardaktan tutunda bir çok eşya vermeye başlandı.   

31.07.1990 Bakkallar ve Bayiler Federasyonu kola boykotundan sonra yabancı içki ve sigara satmama kararı aldı.

1980 ve sonrası olayları bir zati yaşayanlardanım. Bu söylediklerimi yaşıtlarım yaşadıklarına eminim.

Bir sonraki yazımda buluşmak üzere hoş çakalın.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.