Yakup CANBEYLİ
Köşe Yazarı
Yakup CANBEYLİ
 

URFA, URFA, URFA, ŞANLIURFA

Şanlıurfa'mızın Muharebesinin ve savunmasının 95.yıl dönümün kutlamanın ve idrakini çok iyi bilenlerdeniz.Söyle azda olsa tarihi anım satarak, günümüzün gençlerine bilgi aktarmaya gayret edelim. Urfa Muharebesi ya da Urfa Savunması, ne şekilde ceyran ettiğin söyleyelim. Tarih 1919'un Ekim ayında İngilizlerden sonra Urfa'ya giren Fransızlar burada da nahoş kötü uygulamalarda bulunmuşlardır. Ayrıca Fransızlar, Haçlı Seferleri sırasında kurulan Urfa Haçlı Kontluğu'na kadar geriye giden bir takım haklar ileri sürmüşlerdir.Kuva-i Milliye ordusu Ali Saip Bey'in jandarma komutanı olarak atanmasından sonra yapılan çalışmalarla halktan 3 bin kişilik bir kuvvet meydana getirildi. Bu Halk kuvvetinin başına dönemin güçlü insanı ve halk tarafından sevilen Hacı Mustafa Hacıkamiloğlu görevlendirildi. Bu güçlü halk hareketi (Kuva-i Milliye ordusu) 7 Şubat 1920'de şehirdeki Fransız komutana bir kesin uyarı (ültimatom) vererek, 24 saat içinde Urfa'yı boşaltmalarını istediler. Bu çağrıya uymayan Fransızlara karşı 9 Şubat gecesi taarruza geçildi. Şiddetli taarruz ve çarpışmalar 10 Nisan'a kadar devam etti. Aynı günün Fransız komutanlar, çekileceğini bildirdi. İşkâlca Fransız kuvvetleri aynı gün Urfa'mızı terk ettiler. Urfalılar 11 Nisan günü milli Bayram ilan ettiler. Ogün bu gündür Urfalılar bayramlarını kutlamaya başladılar. Tüm Türkiye ye ve Şanlıurfa'mıza kutlu olması dileğiyle nice güzel günlere diyerek konuma güzel bir duyguyu daha sizlere aktarayım.Mübarek Cuma günü Polis Teşkilatımın kuruluşunun 170. Yıl dönümünü hem ülke genelinde ve hem de Şanlıurfa'mızda kutlamanın mutluluğunu yaşadık.Yukarda bahsettiğimiz gibi Kurtuluş savaşımızın tarihini ilettikten sonra mutluluğumuz ikiye katlandı. Ülke Tarihimizde kendi kendine ve kendi imkânlarıyla Milli Mücadeleyi başarıyla savuna bilen ender illerinden biridir. Şanlıurfa'mızın Muharebesinin (KURTULUŞUNUN) ve İl savunmasının bu gün 95.yıl dönümün kutlamanın ve mutluluğunu tekrardan hep birlikte yaşamaktayız. Ayrıca Şanlıurfa'mızın düşman işgalinden kurtuluşumuza vesile olan tüm ŞEHİD ve GAZİ' lerin ruhları şad olsun.BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN ŞANLIURFAM.Cumartesi günü Şanlıurfa'mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 95.yıl dönümü birlikte kutlamaktayız. Bu kurtuluş bayramını Başta İZOLLU, KARAKEÇİLİ, CANBEYLİ, BADILLI, MERSAVİ, ŞEDADİ, ve ARAP Aşiretlerinin liderlerinin büyük çabaları sonucu bu güzellikler elde edilmiştir. İsimsiz kahramanlarımızın ebediyete intikal eden ve bu kutsal Vatanımızı canından aziz kabul eden tüm ŞEHİTLERİMİZİ rahmetle, Şükranla ve minnetle anıyor. Bir daha bu günleri yaşamamak dileği ile bu güzel Ülkemizin ve Memleketimizin kıymetini bilelim. Nice 11 Nisan'ları hep birlikte kutlamayı yüce Rabim Niyaz eder.Yazımın her tarafında kutlama mesajları yazmanın mutluluğunu yaşıyorum. Yazımı kaleme aldığım esnada Şanlıurfa spor takımımız Adana İl'inde Adana Demir spor karşısında 1-0 yenilerek play-off a kalma yolunda büyük bir darbe aldı ve PTT 1. ligde 7. sıraya gerilemiş oldu.
Ekleme Tarihi: 13 Nisan 2015 - Pazartesi

URFA, URFA, URFA, ŞANLIURFA

Şanlıurfa'mızın Muharebesinin ve savunmasının 95.yıl dönümün kutlamanın ve idrakini çok iyi bilenlerdeniz.
Söyle azda olsa tarihi anım satarak, günümüzün gençlerine bilgi aktarmaya gayret edelim.
Urfa Muharebesi ya da Urfa Savunması, ne şekilde ceyran ettiğin söyleyelim.
Tarih 1919'un Ekim ayında İngilizlerden sonra Urfa'ya giren Fransızlar burada da nahoş kötü uygulamalarda bulunmuşlardır. Ayrıca Fransızlar, Haçlı Seferleri sırasında kurulan Urfa Haçlı Kontluğu'na kadar geriye giden bir takım haklar ileri sürmüşlerdir.
Kuva-i Milliye ordusu Ali Saip Bey'in jandarma komutanı olarak atanmasından sonra yapılan çalışmalarla halktan 3 bin kişilik bir kuvvet meydana getirildi. Bu Halk kuvvetinin başına dönemin güçlü insanı ve halk tarafından sevilen Hacı Mustafa Hacıkamiloğlu görevlendirildi. Bu güçlü halk hareketi (Kuva-i Milliye ordusu) 7 Şubat 1920'de şehirdeki Fransız komutana bir kesin uyarı (ültimatom) vererek, 24 saat içinde Urfa'yı boşaltmalarını istediler.
Bu çağrıya uymayan Fransızlara karşı 9 Şubat gecesi taarruza geçildi. Şiddetli taarruz ve çarpışmalar 10 Nisan'a kadar devam etti. Aynı günün Fransız komutanlar, çekileceğini bildirdi. İşkâlca Fransız kuvvetleri aynı gün Urfa'mızı terk ettiler.
Urfalılar 11 Nisan günü milli Bayram ilan ettiler. Ogün bu gündür Urfalılar bayramlarını kutlamaya başladılar. Tüm Türkiye ye ve Şanlıurfa'mıza kutlu olması dileğiyle nice güzel günlere diyerek konuma güzel bir duyguyu daha sizlere aktarayım.
Mübarek Cuma günü Polis Teşkilatımın kuruluşunun 170. Yıl dönümünü hem ülke genelinde ve hem de Şanlıurfa'mızda kutlamanın mutluluğunu yaşadık.
Yukarda bahsettiğimiz gibi Kurtuluş savaşımızın tarihini ilettikten sonra mutluluğumuz ikiye katlandı. Ülke Tarihimizde kendi kendine ve kendi imkânlarıyla Milli Mücadeleyi başarıyla savuna bilen ender illerinden biridir. Şanlıurfa'mızın Muharebesinin (KURTULUŞUNUN) ve İl savunmasının bu gün 95.yıl dönümün kutlamanın ve mutluluğunu tekrardan hep birlikte yaşamaktayız.
Ayrıca Şanlıurfa'mızın düşman işgalinden kurtuluşumuza vesile olan tüm ŞEHİD ve GAZİ' lerin ruhları şad olsun.
BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN ŞANLIURFAM.
Cumartesi günü Şanlıurfa'mızın düşman işgalinden kurtuluşunun 95.yıl dönümü birlikte kutlamaktayız. Bu kurtuluş bayramını Başta İZOLLU, KARAKEÇİLİ, CANBEYLİ, BADILLI, MERSAVİ, ŞEDADİ, ve ARAP Aşiretlerinin liderlerinin büyük çabaları sonucu bu güzellikler elde edilmiştir. İsimsiz kahramanlarımızın ebediyete intikal eden ve bu kutsal Vatanımızı canından aziz kabul eden tüm ŞEHİTLERİMİZİ rahmetle, Şükranla ve minnetle anıyor.
Bir daha bu günleri yaşamamak dileği ile bu güzel Ülkemizin ve Memleketimizin kıymetini bilelim.
Nice 11 Nisan'ları hep birlikte kutlamayı yüce Rabim Niyaz eder.
Yazımın her tarafında kutlama mesajları yazmanın mutluluğunu yaşıyorum. Yazımı kaleme aldığım esnada Şanlıurfa spor takımımız Adana İl'inde Adana Demir spor karşısında 1-0 yenilerek play-off a kalma yolunda büyük bir darbe aldı ve PTT 1. ligde 7. sıraya gerilemiş oldu.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.