Yakup CANBEYLİ
Köşe Yazarı
Yakup CANBEYLİ
 

TERAVİH (ENDERUN) VEYA ENDERUN TERAVİHİ

Ramazan ayına da olan ve gündüzü oruçlu gecesini ibadetle geçiren mümin ne güzel insan olur. Yüce Mevlam "ALLAH (cc) Ramazan Orucunu Farz kılmıştır. Peygamber Efendimiz "Hz.Muhammed Salallah-ü aleyhi veselam" oruçlu günün gecesinde ise ibadetle "Teravih Namazını" geçirmenizi sünnet kıldım. Mümin ve Müminelerden gündüzü oruçlu, gecesini ibadetle geçirirse anasından yeni doğmuş gibi günahlardan arınmış olur. Teravihle ilgili Teravih-i Enderun-u açıklamak isterim!Huşu içinde kılınan bir namazdır.Büyüklerimizden ve tarih kaynaklarımızdan yaptığımız araştırmalarda Teravih-i Enderun'un "Namaz esnasında en çok Hicaz, Segâh, İsfahan, Uşşak ve Acemaşiran makamları kullanılırken, Vitir Namazı ise özellikle Segâh usulüne göre kılınmaktadır." her dört rekât namazının farklı makamlarda kılınmasıdır. Her dört rekât namazdan sonra hangi makamda kılınmış ise o makamlardaki ilahiler okunarak bir sonraki dört rekâttaki Teravih-i Enderun-u kılmaya devam edilir. Mümin ve Mümineler huşu içinde namazlarını ederler. Osmanlı İmparatorluğu yani ecdadımız zamanında yapılan, en önemli ibadetlerdendi. Ramazanlarda Pay tahta "Başkent'te" İstanbul'un bütün camilerinde kılınırdı. Ecdadımız Enderun usulü Teravih ile Namazı farklı makamlar kullanarak güzel hale getirerek, daha huzurlu bir şekilde kılmışlardır. Günümüzde İstanbul un genellikle Selatin camileri Süleymaniye, Eyüpsultan ve Sultanahmet'in yanı sıra Şişli Camii, Üsküdar İmam Azam Camii ve yurdumun bir çok memleketinde kılınmaktadır.Şanlıurfa'm "Peygamberler Şehri" İl Müftümüz İhsan Açık hocamın büyük katkıları ile ilk kez Enderun Teravihini eda edeceğiz. Bu Namaz için Fatma Aslan Camiinde Pazartesi, Perşembe ve Cumartesi günü eda edeceğiz. Ayrıca bu camide bayanlarımıza "Müminelerimize" içinde yer "Mevcuttur" vardır.Bu vesileyle Peygamberler şehri Şanlıurfa'mızın İl Müftüsü İhsan Açık hocama teşekkürleri bir borç bilerek sunarım. Bu güzelim Teravih-i Enderun-un tüm Ramazan Ayına ve birçok Camilerimiz yayarak kılınmasıdır. Dileğim de odur ki!İl Müftümüzün görev süresinin sona ermesinden sonrada bu namazın her Ramazan Orucunda idrak edilmesidir. Tüm İslam Âleminin, Yurdumun ve Peygamberler Şehri Şanlıurfa'mın Mübarek Ramazan-ı Şeriflerinin hayırlara vesile olmasını Cenab-u Allah'tan niyaz ederim.
Ekleme Tarihi: 05 Haziran 2016 - Pazar

TERAVİH (ENDERUN) VEYA ENDERUN TERAVİHİ

Ramazan ayına da olan ve gündüzü oruçlu gecesini ibadetle geçiren mümin ne güzel insan olur. Yüce Mevlam "ALLAH (cc) Ramazan Orucunu Farz kılmıştır. Peygamber Efendimiz "Hz.Muhammed Salallah-ü aleyhi veselam" oruçlu günün gecesinde ise ibadetle "Teravih Namazını" geçirmenizi sünnet kıldım.
Mümin ve Müminelerden gündüzü oruçlu, gecesini ibadetle geçirirse anasından yeni doğmuş gibi günahlardan arınmış olur.
Teravihle ilgili Teravih-i Enderun-u açıklamak isterim!
Huşu içinde kılınan bir namazdır.
Büyüklerimizden ve tarih kaynaklarımızdan yaptığımız araştırmalarda Teravih-i Enderun'un "Namaz esnasında en çok Hicaz, Segâh, İsfahan, Uşşak ve Acemaşiran makamları kullanılırken, Vitir Namazı ise özellikle Segâh usulüne göre kılınmaktadır." her dört rekât namazının farklı makamlarda kılınmasıdır. Her dört rekât namazdan sonra hangi makamda kılınmış ise o makamlardaki ilahiler okunarak bir sonraki dört rekâttaki Teravih-i Enderun-u kılmaya devam edilir. Mümin ve Mümineler huşu içinde namazlarını ederler.
Osmanlı İmparatorluğu yani ecdadımız zamanında yapılan, en önemli ibadetlerdendi. Ramazanlarda Pay tahta "Başkent'te" İstanbul'un bütün camilerinde kılınırdı.
Ecdadımız Enderun usulü Teravih ile Namazı farklı makamlar kullanarak güzel hale getirerek, daha huzurlu bir şekilde kılmışlardır. Günümüzde İstanbul un genellikle Selatin camileri Süleymaniye, Eyüpsultan ve Sultanahmet'in yanı sıra Şişli Camii, Üsküdar İmam Azam Camii ve yurdumun bir çok memleketinde kılınmaktadır.
Şanlıurfa'm "Peygamberler Şehri" İl Müftümüz İhsan Açık hocamın büyük katkıları ile ilk kez Enderun Teravihini eda edeceğiz.
Bu Namaz için Fatma Aslan Camiinde Pazartesi, Perşembe ve Cumartesi günü eda edeceğiz. Ayrıca bu camide bayanlarımıza "Müminelerimize" içinde yer "Mevcuttur" vardır.
Bu vesileyle Peygamberler şehri Şanlıurfa'mızın İl Müftüsü İhsan Açık hocama teşekkürleri bir borç bilerek sunarım. Bu güzelim Teravih-i Enderun-un tüm Ramazan Ayına ve birçok Camilerimiz yayarak kılınmasıdır.
Dileğim de odur ki!
İl Müftümüzün görev süresinin sona ermesinden sonrada bu namazın her Ramazan Orucunda idrak edilmesidir.
Tüm İslam Âleminin, Yurdumun ve Peygamberler Şehri Şanlıurfa'mın Mübarek Ramazan-ı Şeriflerinin hayırlara vesile olmasını Cenab-u Allah'tan niyaz ederim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.