Yakup CANBEYLİ
Köşe Yazarı
Yakup CANBEYLİ
 

RAMAZAN-I ŞERİF-İ İDRAK ETMEKYİZ

Dünyada (Hadimul Haremeyn-i şerifeyn) yani Hicazda Mekke ve Medine’de,    Mescid-i Aksa yani Kudüs’tür (Müslümanların) bizlerin ilk kıblegahında, bir diğeri ise Peygamberler Şehrinde yani Şanlıurfa da Ramazan-ı Şerif-i eda etmek Allah’ın bize bir lütfudur. Bu lütuf’a mazhar olduğumuz için, yüce mevlam’a ne kadar şükür etsek azdır. Geçen yıl Peygamberler diyarında güzel bir Ramazan-ı Şerif-i idrak etmenin yanıda da TERAVİH ENDERÜN veya ENDERUN TERAVİH-İ diye teravih namazını ede ederek, feyiz ve bereketlendik.  Geçen yıl kaleme aldığım Enderun Teravih-i yazımın bir kısmı sizinle paylaşmak istedim. Teravihle ilgili Teravih-i Enderun-u açıklamak isterim! Huşu içinde kılınan bir namazdır. Büyüklerimizden ve tarih kaynaklarımızdan yaptığımız araştırmalarda Teravih-i Enderun’un “Namaz esnasında en çok Hicaz, Segâh, İsfahan, Uşşak ve Acemaşiran makamları kullanılırken, Vitir Namazı ise özellikle Segâh usulüne göre kılınmaktadır.” her dört rekât namazının farklı makamlarda kılınmasıdır. Her dört rekât namazdan sonra hangi makamda kılınmış ise o makamlardaki ilahiler okunarak bir sonraki dört rekâttaki Teravih-i Enderun-u kılmaya devam edilir. Mümin ve Mümineler huşu içinde namazlarını ederler.    Osmanlı İmparatorluğu döneminde yani ecdadımız zamanında yapılan, en önemli ibadetlerdendi. Ramazan-ı Şerif ayında PAY TAHTA “Başkent’te” İstanbul’un bütün camilerinde kılınırdı. Ecdadımız Enderun usulü Teravih ile Namazı farklı makamlar kullanarak güzel hale getirerek, daha huzurlu bir şekilde kılmışlardır. Günümüzde İstanbul un genellikle Selatin camileri Süleymaniye, Eyüp sultan ve Sultanahmet’in yanı sıra Şişli Camii, Üsküdar İmam Azam Camii ve yurdumun birçok memleketinde kılınmaktadır. Şanlıurfa’m “PEYGAMBERLER ŞEHRİ” İl Müftümüz İhsan Açık hocamın büyük katkıları ile ilk kez Enderun Teravihini eda edeceğiz. Bu Namaz için Fatma Aslan Camiinde Pazartesi, Perşembe ve Cumartesi günü eda edeceğiz. Ayrıca bu camide bayanlarımıza “MÜMİNELERİMİZ” içinde yer mevcuttur. Bu vesileyle “PEYGAMBERLER ŞEHRİ” Şanlıurfa’mızın İl Müftüsü İhsan Açık hocama teşekkürleri bir borç bilirim. Bu güzelim TERAVİH-İ ENDERUN-UN tüm Ramazan Ayına ve birçok Camilerimiz yayarak kılınmasıdır.   Allaha şükür ederim. Şanlıurfa’mızda İl Müftümüz İhsan Açık hocam görev süresi devam etmektedir. Teravih-i Enderun Namaz kılınan camilerini çoğalmasıydı. Tüm ilçelerimizin Camilerinde çoğaltılmasıdır.          Tüm İslam Âleminin, Yurdumun ve PEYGAMBERLER ŞEHRİ ŞANLIURFA’mın Mübarek Ramazan-ı Şeriflerinin hayırlara vesile olmasını Cenab-u Allah’tan dilerim.
Ekleme Tarihi: 29 Mayıs 2017 - Pazartesi

RAMAZAN-I ŞERİF-İ İDRAK ETMEKYİZ

Dünyada (Hadimul Haremeyn-i şerifeyn) yani Hicazda Mekke ve Medine’de,    Mescid-i Aksa yani Kudüs’tür (Müslümanların) bizlerin ilk kıblegahında, bir diğeri ise Peygamberler Şehrinde yani Şanlıurfa da Ramazan-ı Şerif-i eda etmek Allah’ın bize bir lütfudur.

Bu lütuf’a mazhar olduğumuz için, yüce mevlam’a ne kadar şükür etsek azdır.

Geçen yıl Peygamberler diyarında güzel bir Ramazan-ı Şerif-i idrak etmenin yanıda da TERAVİH ENDERÜN veya ENDERUN TERAVİH-İ diye teravih namazını ede ederek, feyiz ve bereketlendik. 

Geçen yıl kaleme aldığım Enderun Teravih-i yazımın bir kısmı sizinle paylaşmak istedim.

Teravihle ilgili Teravih-i Enderun-u açıklamak isterim!

Huşu içinde kılınan bir namazdır.

Büyüklerimizden ve tarih kaynaklarımızdan yaptığımız araştırmalarda Teravih-i Enderun’un “Namaz esnasında en çok Hicaz, Segâh, İsfahan, Uşşak ve Acemaşiran makamları kullanılırken, Vitir Namazı ise özellikle Segâh usulüne göre kılınmaktadır.” her dört rekât namazının farklı makamlarda kılınmasıdır. Her dört rekât namazdan sonra hangi makamda kılınmış ise o makamlardaki ilahiler okunarak bir sonraki dört rekâttaki Teravih-i Enderun-u kılmaya devam edilir. Mümin ve Mümineler huşu içinde namazlarını ederler.   

Osmanlı İmparatorluğu döneminde yani ecdadımız zamanında yapılan, en önemli ibadetlerdendi. Ramazan-ı Şerif ayında PAY TAHTA “Başkent’te” İstanbul’un bütün camilerinde kılınırdı.

Ecdadımız Enderun usulü Teravih ile Namazı farklı makamlar kullanarak güzel hale getirerek, daha huzurlu bir şekilde kılmışlardır. Günümüzde İstanbul un genellikle Selatin camileri Süleymaniye, Eyüp sultan ve Sultanahmet’in yanı sıra Şişli Camii, Üsküdar İmam Azam Camii ve yurdumun birçok memleketinde kılınmaktadır.

Şanlıurfa’m “PEYGAMBERLER ŞEHRİ” İl Müftümüz İhsan Açık hocamın büyük katkıları ile ilk kez Enderun Teravihini eda edeceğiz.

Bu Namaz için Fatma Aslan Camiinde Pazartesi, Perşembe ve Cumartesi günü eda edeceğiz. Ayrıca bu camide bayanlarımıza “MÜMİNELERİMİZ” içinde yer mevcuttur.

Bu vesileyle “PEYGAMBERLER ŞEHRİ” Şanlıurfa’mızın İl Müftüsü İhsan Açık hocama teşekkürleri bir borç bilirim. Bu güzelim TERAVİH-İ ENDERUN-UN tüm Ramazan Ayına ve birçok Camilerimiz yayarak kılınmasıdır.  

Allaha şükür ederim.

Şanlıurfa’mızda İl Müftümüz İhsan Açık hocam görev süresi devam etmektedir.

Teravih-i Enderun Namaz kılınan camilerini çoğalmasıydı. Tüm ilçelerimizin Camilerinde çoğaltılmasıdır.         

Tüm İslam Âleminin, Yurdumun ve PEYGAMBERLER ŞEHRİ ŞANLIURFA’mın Mübarek Ramazan-ı Şeriflerinin hayırlara vesile olmasını Cenab-u Allah’tan dilerim.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.