Yakup CANBEYLİ
Köşe Yazarı
Yakup CANBEYLİ
 

PEYGAMBERLER ŞEHRİ VE MİRAÇ

Şanlıurfa’mızda güzel günlerimizden birini yaşarken, içimi burkan tek şey dün Cuma namazını virüsten dolayı kılamamaktandır. Ayrıca bu gün ise Miraç kandilidir. Miraç, inancımıza göre Peygamber Efendimizin göğe yükselmesidir. “Yükseğe " anlamına gelen sözdür. Arapça Uruc (merdiven) anlamına gelir. İslamiyet’in kutsal şehirlerinden olan Filistin’deki Kudüs ilinde bulunan EL-AKSA CAMİİ den Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed A.S. Miraç’a için yolculuğu başlamıştır. Bu yolculuk geceleyin Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Burak adı verilen binek üzerinde Filistin’de bulunan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya giderek, göğe yükselmiştir. Dinimize göre dolayısıyla İsra ve Miraç olarak da anılır. Kuran-ı Kerimde Miraç'tan bahseden ayetler Necm suresinde 13-18. ayetlerde geçer: Cuma ve Miraç Kandilinizin Hayırlara vesile olmasını dilerim. Yine geçtiğimiz günlere de İstiklal Marşımızın kabulünün yıl dönümünü htik. 12 Mart 1921 de İstiklâl Marşımızın 98. Yıldönümü “İstiklal ve istikbal mücadelemizin en çetin geçtiği dönemlerde yüreği vatan-millet sevgisiyle ve bağımsızlık aşkıyla yanan merhum Mehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı İstiklal Marşımızdır. Allah bir daha Milli marşlar yazdırmasın. Milli Şairimiz MEHMET AKİF ERSOY'u (27 Aralık 1936) de Allah rahmet eylesin ve fikirlerini daim eylesin. Virüs dolaysıyla Allah Ümmeti Muhammed’e ve Milletime yardım etsin. Bu kötü günler Virüsü atlatarak Cumalarımız, Kandillerimiz Bayram olsun. Peygamber Efendimizin Güzel bir Bayram günlerinde şu duayı çok okuyanın kalplerimiz ölmeyeceğini haber vermiştir; Yâ Hayyû, yâ kayyûm, yâ bedia’s-semavati ve’l-ardı, yâ ze’l-celâli ve’l-ikram. Ey Hayy ve Kayyûm olan Rabbimiz, ey semâvat ve arzın bedi’i. Ey Celâl ve Kerem sahibi. Beni sen koru, sen istikamette daim eyle. Kötülük ve günahlardan muhafaza et, sırat-ı müstakimde dâim ve sabit eyle. Bayram günleri bayram tebrikleri için musafaha ederken önce davranan biri diğerine şöyle duâ eder; Tekabbellahü minnâ ve minküm. Allah sizden ve bizden kabûl buyursun. Muhatab olan da buna “amin” demekle karşılık vereceği gibi. Gaferallâhü lenâ ve leküm diye de cevap verebilir.. Allah bizi de, sizi de mağfiret buyursun. RABBİM Miraç ve Cumanın Hürmettine, Kitab-ı kebir şemsiye oldu. Ümmetti Müslim’in Altındaydı. Amellerimize İhlas, Gönüllerimize huzur, Tüm hastalıklarımıza Şifa nasip eyle. Hayatımızın en hayırlı anında Kendine layık kul, Efendimize (S.A.V) layık ümmet eyle.
Ekleme Tarihi: 23 Mart 2020 - Pazartesi

PEYGAMBERLER ŞEHRİ VE MİRAÇ

Şanlıurfa’mızda güzel günlerimizden birini yaşarken, içimi burkan tek şey dün Cuma namazını virüsten dolayı kılamamaktandır.

Ayrıca bu gün ise Miraç kandilidir.

Miraç, inancımıza göre Peygamber Efendimizin göğe yükselmesidir. “Yükseğe " anlamına gelen sözdür. Arapça Uruc (merdiven) anlamına gelir. İslamiyet’in kutsal şehirlerinden olan Filistin’deki Kudüs ilinde bulunan EL-AKSA CAMİİ den Peygamber Efendimiz Hz.Muhammed A.S. Miraç’a için yolculuğu başlamıştır. Bu yolculuk geceleyin Mekke’deki Mescid-i Haram’dan Burak adı verilen binek üzerinde Filistin’de bulunan Kudüs’teki Mescid-i Aksa’ya giderek, göğe yükselmiştir. Dinimize göre dolayısıyla İsra ve Miraç olarak da anılır.

Kuran-ı Kerimde Miraç'tan bahseden ayetler Necm suresinde 13-18. ayetlerde geçer:

Cuma ve Miraç Kandilinizin Hayırlara vesile olmasını dilerim.

Yine geçtiğimiz günlere de İstiklal Marşımızın kabulünün yıl dönümünü htik. 12 Mart 1921 de İstiklâl Marşımızın 98. Yıldönümü “İstiklal ve istikbal mücadelemizin en çetin geçtiği dönemlerde yüreği vatan-millet sevgisiyle ve bağımsızlık aşkıyla yanan merhum Mehmet Akif Ersoy'un kaleme aldığı İstiklal Marşımızdır. Allah bir daha Milli marşlar yazdırmasın. Milli Şairimiz MEHMET AKİF ERSOY'u (27 Aralık 1936) de Allah rahmet eylesin ve fikirlerini daim eylesin.

Virüs dolaysıyla Allah Ümmeti Muhammed’e ve Milletime yardım etsin.

Bu kötü günler Virüsü atlatarak Cumalarımız, Kandillerimiz Bayram olsun. Peygamber Efendimizin Güzel bir Bayram günlerinde şu duayı çok okuyanın kalplerimiz ölmeyeceğini haber vermiştir;

Yâ Hayyû, yâ kayyûm, yâ bedia’s-semavati ve’l-ardı, yâ ze’l-celâli ve’l-ikram.

Ey Hayy ve Kayyûm olan Rabbimiz, ey semâvat ve arzın bedi’i.

Ey Celâl ve Kerem sahibi. Beni sen koru, sen istikamette daim eyle. Kötülük ve günahlardan muhafaza et, sırat-ı müstakimde dâim ve sabit eyle.

Bayram günleri bayram tebrikleri için musafaha ederken önce davranan biri diğerine şöyle duâ eder;

Tekabbellahü minnâ ve minküm. Allah sizden ve bizden kabûl buyursun. Muhatab olan da buna “amin” demekle karşılık vereceği gibi.

Gaferallâhü lenâ ve leküm diye de cevap verebilir.. Allah bizi de, sizi de mağfiret buyursun.

RABBİM Miraç ve Cumanın Hürmettine,

Kitab-ı kebir şemsiye oldu.

Ümmetti Müslim’in Altındaydı.

Amellerimize İhlas,

Gönüllerimize huzur,

Tüm hastalıklarımıza Şifa nasip eyle.

Hayatımızın en hayırlı anında

Kendine layık kul, Efendimize (S.A.V) layık ümmet eyle.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.