Yakup CANBEYLİ
Köşe Yazarı
Yakup CANBEYLİ
 

OTOMOBİLLER VE TARİHÇESİ

Birkaç hafta önceki yazımda Şanlıurfa da ulaşıma değinmiştim.   Dünya da Otomobil, yolcu taşımaya uygun tekerlekli, motorunu kendi taşıyabilen kara ulaşım taşıtı. İnsan olan her canlının bildiği bir kavramdır. Şöyle insanlık tarihinin kısaca otomobiller de gözle görülür değişikliklere göz atıktan sonra Şanlıurfa’mızdan ulaşım araçlarına ve otomobillere bakalım.     Otomobil kavramının ilk ortaya çıktığı zaman hayvan gücü kullanılmadan, itmeden veya çekmeden kendiliğinden hareket edebilen taşıtlardır. İnsanoğlu bu araçlara hayvanları bağlayarak ulaşımlarını sağlamışlardır. Ardından arabalara motorlar üreterek ulaşımlar sağlanmıştır. Bulunan motorların hızlarına göre güçlerinin belirlenmesi ise beygir gücü terimini kullanarak aracın hız gücü olmuştur. Araçların oluşumu ile oluşumu ile insanlık tarihi bazı kurallar oluşumu duyuldu. Bu oluşumda günümüzde trafik kullarıdır. Dünyada iki tür trafik vuralı mevcuttur. Bir sağdan akan, birde soldan akan olarak görülmektedir. Ülkemizde ve dünyanın genelinde sağdan akan trafik kuralları geçerlidir. Soldan akan trafik ise İngilizler ve eski sömürge ülkeleri kullanmaktadır. Ulaşımla, Araçlarla ve tarihle ilgili bilgiyi azda olsa aktardıktan sonra Şanlıurfa’mızda araç gelişimine bakalım. Osmanlı İmparatorluğunun son yılarına kadar Şanlıurfa’mız ulaşım aracı olarak, Atlar(Beyğir), Katırlar, Develer ve Eşeklerle sağlanırdı. Tarımsal ihtiyaç olarak öküz ve boğaları kullanmışlardır. Şehir içi ulaşım aracı olarak ta çift beygirli Paytonlar kullanılmıştır. Paytonları 1975 yıllarına kadarda ulaşım aracı olarak kullanılmıştır. Paytonların yanı sıra 1950’lerden itibar ende geneli yeşil renkli ve üstü açılır kapanır brandalı cipler kullanılırdı. 60’li yıllarla beraber taksiler (küçük Otomobiller) Şanlı (Urfa) sokaklarında görünmeye başladı. Modern Türkiye’mizim gelişen Şanlıurfa’sını görmekteyiz. Dünyanın öbür ucunda yeni çıkan bir otomobilli Şanlıurfa’mızın sokaklarında görebiliriz. Bu vesileyle Ülkemizin bu gelişmişliği yanında aynı oranda Şanlıurfa’mızın bu gelişmişliğini yakında takip ederek, Yollarını, Caddelerini ve Sokaklarını iyileştirerek daha moderin hale getirmelidir. Trafiğimiz bu gün ki zamana karşılık gelebilir. Ama… Yarınlara yönelik düşüncelerimiz olarak, fiiliyata geçirmeliyiz. Eskilerin dediği gibi Şanlı (Urfa) mız Eski Taş, Eski Hamam olmamalıdır. Kalın sağlıcakla.
Ekleme Tarihi: 19 Haziran 2017 - Pazartesi

OTOMOBİLLER VE TARİHÇESİ

Birkaç hafta önceki yazımda Şanlıurfa da ulaşıma değinmiştim.  

Dünya da Otomobil, yolcu taşımaya uygun tekerlekli, motorunu kendi taşıyabilen kara ulaşım taşıtı. İnsan olan her canlının bildiği bir kavramdır.

Şöyle insanlık tarihinin kısaca otomobiller de gözle görülür değişikliklere göz atıktan sonra Şanlıurfa’mızdan ulaşım araçlarına ve otomobillere bakalım.    

Otomobil kavramının ilk ortaya çıktığı zaman hayvan gücü kullanılmadan, itmeden veya çekmeden kendiliğinden hareket edebilen taşıtlardır. İnsanoğlu bu araçlara hayvanları bağlayarak ulaşımlarını sağlamışlardır. Ardından arabalara motorlar üreterek ulaşımlar sağlanmıştır. Bulunan motorların hızlarına göre güçlerinin belirlenmesi ise beygir gücü terimini kullanarak aracın hız gücü olmuştur.

Araçların oluşumu ile oluşumu ile insanlık tarihi bazı kurallar oluşumu duyuldu. Bu oluşumda günümüzde trafik kullarıdır.

Dünyada iki tür trafik vuralı mevcuttur. Bir sağdan akan, birde soldan akan olarak görülmektedir. Ülkemizde ve dünyanın genelinde sağdan akan trafik kuralları geçerlidir. Soldan akan trafik ise İngilizler ve eski sömürge ülkeleri kullanmaktadır.

Ulaşımla, Araçlarla ve tarihle ilgili bilgiyi azda olsa aktardıktan sonra Şanlıurfa’mızda araç gelişimine bakalım.

Osmanlı İmparatorluğunun son yılarına kadar Şanlıurfa’mız ulaşım aracı olarak, Atlar(Beyğir), Katırlar, Develer ve Eşeklerle sağlanırdı. Tarımsal ihtiyaç olarak öküz ve boğaları kullanmışlardır. Şehir içi ulaşım aracı olarak ta çift beygirli Paytonlar kullanılmıştır. Paytonları 1975 yıllarına kadarda ulaşım aracı olarak kullanılmıştır. Paytonların yanı sıra 1950’lerden itibar ende geneli yeşil renkli ve üstü açılır kapanır brandalı cipler kullanılırdı. 60’li yıllarla beraber taksiler (küçük Otomobiller) Şanlı (Urfa) sokaklarında görünmeye başladı.

Modern Türkiye’mizim gelişen Şanlıurfa’sını görmekteyiz. Dünyanın öbür ucunda yeni çıkan bir otomobilli Şanlıurfa’mızın sokaklarında görebiliriz.

Bu vesileyle Ülkemizin bu gelişmişliği yanında aynı oranda Şanlıurfa’mızın bu gelişmişliğini yakında takip ederek, Yollarını, Caddelerini ve Sokaklarını iyileştirerek daha moderin hale getirmelidir.

Trafiğimiz bu gün ki zamana karşılık gelebilir.

Ama…

Yarınlara yönelik düşüncelerimiz olarak, fiiliyata geçirmeliyiz.

Eskilerin dediği gibi Şanlı (Urfa) mız Eski Taş, Eski Hamam olmamalıdır.

Kalın sağlıcakla.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.