Yakup CANBEYLİ
Köşe Yazarı
Yakup CANBEYLİ
 

OSMANLI SULTANI HAKANLAR HAKANI

Osmanlı sultanı Kanuni Sultan Süleyman olmak, kolay bir insan olmasa gerek. Osmanlı ve Osmanlı torunları cihanın dört bir tarafında kanunlar koymaya devam etmişlerdir. Tarihten esintiler alarak siz değerli okurlarımın zihinlerini parlatmak isterim.   Kanuni Sultan Süleyman zamanında, Avrupa’da büyük bir mücadele cereyan ediyordu. habsburg imparatorluğu akrabalık bağlarıyla Avrupa’nın önemli bir kısmında hâkimiyet kurmuştu. İtalya, İspanya, Avusturya, Almanya ve Macaristan gibi ülkeler dolaylı veya direkt olarak habsburg İmparatorluğu’na bağlıydı. habsburglar'ın önünde direnen tek güç Fransa ve İngiltere idi. Osmanlıların Avrupa’daki bu mücadeleye karışmaları siyasi dengenin yeniden kurulmasını sağladı. Kutsal Roma-Cermen imparatoru Şarlken, Fransa kralı Fransuva'yı 24 Şubat 1525'te kuzey İtalya’da pavia Muharebesi’nde mağlup edip, esir aldı. Fransızlar, Şarlken karşısında aciz kalınca, o dönemde Hristiyanlığın en büyük düşmanı olarak kabul edilen Osmanlılardan yardım istediler. KANUNİ FERMAN.. Ben ki..! Sultanlar sultanı, Hakanlar Hakanı Hükümdarlara taç veren Allah’ın yeryüzündeki gölgesi Akdeniz’in, Karadeniz’in, Rumeli’nin, Anadolu’nun, Azerbaycan’ın, Şam’ın, Halep’in, Mısır’ın, Mekke, Medine’nin, Kudüs’ün, bütün Arap diyarının ve Yemen’in nice memleketlerin sultanı ve padişahı Sultan Bayezid Hanoğlu, Sultan Selim Hanoğlu ve Sultan Süleyman Han’ım. Sen ki..! Fransa vilayetinin kralı Fransuva'sın. Hükümdarların sığındığı kapıma elçinizle mektup gönderip, ülkenizi düşman istila edip, şu anda hapiste olduğunuzu bildirip, kurtuluşunuz konusunda bizden yardım talep ediyorsunuz. Söylediğiniz her şey dünyayı idare eden tahtımızın ayaklarına arz olunmuştur. Her şeyden haberdar oldum. Yenilmek ve hap solunmak hayret edilecek bir şey değildir? Gönlünüzü hoş tutup üzülmeyesiniz. Böyle bir durumda atalarımız düşmanları mağlup etmek ve ülkeler fethetmek için seferden geri kalmamışlardır. Biz de atalarımızın yolundayız. Daima memleketler ve alınmaz kaleler fed eylemekteyiz. Gece gündüz daima atımız eyerlermiş ve kılıcımız belimizde kuşatılmıştır. Yüce Allah hayırlara bağışlasın. Allah’ın istediği ne ise olur. Bundan başka haberleri gönderdiğiniz adamınızdan öğrenesiniz. Böyle biliniz..! İste atalarımızın tüm cihanda yaptıklarından bir örnektir. Lütfen ecdadımızın tüm yaptıklarını bir bir öğrenmeye çalışarak çocuklarımıza aktaralım.  
Ekleme Tarihi: 22 Mayıs 2018 - Salı

OSMANLI SULTANI HAKANLAR HAKANI

Osmanlı sultanı Kanuni Sultan Süleyman olmak, kolay bir insan olmasa gerek.

Osmanlı ve Osmanlı torunları cihanın dört bir tarafında kanunlar koymaya devam etmişlerdir. Tarihten esintiler alarak siz değerli okurlarımın zihinlerini parlatmak isterim.  

Kanuni Sultan Süleyman zamanında, Avrupa’da büyük bir mücadele cereyan ediyordu. habsburg imparatorluğu akrabalık bağlarıyla Avrupa’nın önemli bir kısmında hâkimiyet kurmuştu. İtalya, İspanya, Avusturya, Almanya ve Macaristan gibi ülkeler dolaylı veya direkt olarak habsburg İmparatorluğu’na bağlıydı. habsburglar'ın önünde direnen tek güç Fransa ve İngiltere idi.

Osmanlıların Avrupa’daki bu mücadeleye karışmaları siyasi dengenin yeniden kurulmasını sağladı.

Kutsal Roma-Cermen imparatoru Şarlken, Fransa kralı Fransuva'yı 24 Şubat 1525'te kuzey İtalya’da pavia Muharebesi’nde mağlup edip, esir aldı. Fransızlar, Şarlken karşısında aciz kalınca, o dönemde Hristiyanlığın en büyük düşmanı olarak kabul edilen Osmanlılardan yardım istediler.

KANUNİ FERMAN..

Ben ki..!

Sultanlar sultanı, Hakanlar Hakanı Hükümdarlara taç veren Allah’ın yeryüzündeki gölgesi Akdeniz’in, Karadeniz’in, Rumeli’nin, Anadolu’nun, Azerbaycan’ın, Şam’ın, Halep’in, Mısır’ın, Mekke, Medine’nin, Kudüs’ün, bütün Arap diyarının ve Yemen’in nice memleketlerin sultanı ve padişahı Sultan Bayezid Hanoğlu, Sultan Selim Hanoğlu ve Sultan Süleyman Han’ım.

Sen ki..!

Fransa vilayetinin kralı Fransuva'sın.

Hükümdarların sığındığı kapıma elçinizle mektup gönderip, ülkenizi düşman istila edip, şu anda hapiste olduğunuzu bildirip, kurtuluşunuz konusunda bizden yardım talep ediyorsunuz. Söylediğiniz her şey dünyayı idare eden tahtımızın ayaklarına arz olunmuştur.

Her şeyden haberdar oldum.

Yenilmek ve hap solunmak hayret edilecek bir şey değildir?

Gönlünüzü hoş tutup üzülmeyesiniz.

Böyle bir durumda atalarımız düşmanları mağlup etmek ve ülkeler fethetmek için seferden geri kalmamışlardır.

Biz de atalarımızın yolundayız. Daima memleketler ve alınmaz kaleler fed eylemekteyiz. Gece gündüz daima atımız eyerlermiş ve kılıcımız belimizde kuşatılmıştır.

Yüce Allah hayırlara bağışlasın.

Allah’ın istediği ne ise olur.

Bundan başka haberleri gönderdiğiniz adamınızdan öğrenesiniz.

Böyle biliniz..!

İste atalarımızın tüm cihanda yaptıklarından bir örnektir.

Lütfen ecdadımızın tüm yaptıklarını bir bir öğrenmeye çalışarak çocuklarımıza aktaralım.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.