Yakup CANBEYLİ
Köşe Yazarı
Yakup CANBEYLİ
 

KENDİMİZİ TANIYORMUYUZ

Günlerden Cuma yani 27 Aralık 2019 günü tarihimizden ve İstiklal Marşımızın yazarı-şairi Mehmet Akif Ersoy bundan 83 yıl önce ebediyete uğurladık. Ülkemizin yeni kurulduğu sıralarda yokluklar içinde iken milli şairimizin sırtında paltosu yokken kazandığı İstiklal Marşı ödülünü almayan bir AKİF’ti. Mehmet Akif ERSOY 27 Aralık 1936 Ebediyette intikal etti. Milli Şairimize Allahtan Rahmet ve Ülkemin başı sağ olsun. Yazıma başlamadan önce bana düşen ve kendime görev addettiğim ülkemin büyüğünü anmadan yazıma başlamak istemedim. Biz ülke olarak, güzelliklerimizi yazmasak, yabancılaşırız. Güzel bir anımla başlamak istedim. Ülkemi, Bölgemi, İlimi ve İlçelerimi bilmesek veya Okullarda tanıtamasam. Bir gün gelir bizde yabancılaşırız. Acaba orası, burası ülkemi diye düşünürüz. Şanlıurfa’nın kışın sıra gecelerinden birinde tatlı bir sohbet olurken, sohbetimize katılan bir aslen Siverekli ve uzun süre İzmir’de kalmış arkadaş misafirimiz oldu. Herkes bir anısını anlatırken, bu değerli misafirimiz güzel bir konuyu anlatmaya başladı. Bir gün nereli olduğumu sordular? Ben doğma büyüme İzmirliyim ama babam Siverek’li dedim. Bulunduğum cemaat Siverek adına şaştılar, hiç duymamışlar. Neresidir bu Siverek dediler? Lafı güzar olsun diye şaka diye Siverek Milan'ın ilçesidir dedim. Cemaat çok düşündüler birbirlerine baktılar. Biz Avrupa’yı ve özellikle İtalya'yı çok iyi biliriz. Bana dönerek yanlışınız olmasın dediler. Milan'ın böyle bir (İlçesi) kazası yoktur dediler. Siverek İlçemiz İtalya'da olsa bilirlerdi. Oysaki bir zamanlar İl olan ve daha sonra Siverek İlçemizin Şanlıurfa’nın ve Ülkemin köklü kazalarından olmasına rağmen bilmediler. Şanlıurfa’da Ülkemizin nüfus bakımından (8.) sekizinci büyükşehridir. Bilmeyenlere duyurmuş olalım. Bizim memleketin insanları iyidir, akılları çoktur. Avrupa’yı İtalya'yı Fransa'yı Almanya’yı bilirler. Falanı, Filanı iyi bilirler, lakin kendi Ülkesini bilmezler. Hata ve hata dünyanın öte ucundaki ülkelerin yardımına koşmak için can atarlar. Olsun güzel bir duygudur. Benim memleketimin insanlarına arakalarını dönmesinler, insanlarımızı görmezden gelmesinler. Bir birimizden başka kimsemiz yok. Güzel bir Kızılderili sözünü hatırlatmak isterim. Bir gün Kızılderililerden biri beyaz bir adamla görüşür. Beyaz adam der ki! neden toprağını bizimle paylaşmıyorsunuz? Kızılderili cevap verir. Siz beyazlar toprağa emrediyorsunuz? Emrettiğin şeyi dinlemezsin, dinlemediğin şeyi anlamazsın, anlamadığın şeyi sevemezsin ve sevemediğin şeyden de korkarsın. Korktuğun şeyi de yok edersin. Anladın mı! Beyaz Adam der. Yani kısacası ülkemin her şeyine sahip çıkmamız gerekir. Bana sevginin, mutluluğun temellerini öğrettiniz. Babamdan mertliği, Annemden merhameti, Abilerimden ve kardeşimden paylaşmayı öğrendim. Beni bu günümle, yarınımla ben olarak siz var ettiniz. İyi ki beni ailemsiniz. 2020 Yıllının İslam Alemine, Ülkeme, Şanlıurfa’ma hayırlar getirmesini Allahtan Niyaz ederim.    
Ekleme Tarihi: 31 Aralık 2019 - Salı

KENDİMİZİ TANIYORMUYUZ

Günlerden Cuma yani 27 Aralık 2019 günü tarihimizden ve İstiklal Marşımızın yazarı-şairi Mehmet Akif Ersoy bundan 83 yıl önce ebediyete uğurladık.

Ülkemizin yeni kurulduğu sıralarda yokluklar içinde iken milli şairimizin sırtında paltosu yokken kazandığı İstiklal Marşı ödülünü almayan bir AKİF’ti.

Mehmet Akif ERSOY 27 Aralık 1936 Ebediyette intikal etti. Milli Şairimize Allahtan Rahmet ve Ülkemin başı sağ olsun.

Yazıma başlamadan önce bana düşen ve kendime görev addettiğim ülkemin büyüğünü anmadan yazıma başlamak istemedim.

Biz ülke olarak, güzelliklerimizi yazmasak, yabancılaşırız.

Güzel bir anımla başlamak istedim. Ülkemi, Bölgemi, İlimi ve İlçelerimi bilmesek veya Okullarda tanıtamasam. Bir gün gelir bizde yabancılaşırız. Acaba orası, burası ülkemi diye düşünürüz.

Şanlıurfa’nın kışın sıra gecelerinden birinde tatlı bir sohbet olurken, sohbetimize katılan bir aslen Siverekli ve uzun süre İzmir’de kalmış arkadaş misafirimiz oldu. Herkes bir anısını anlatırken, bu değerli misafirimiz güzel bir konuyu anlatmaya başladı.

Bir gün nereli olduğumu sordular?

Ben doğma büyüme İzmirliyim ama babam Siverek’li dedim.

Bulunduğum cemaat Siverek adına şaştılar, hiç duymamışlar.

Neresidir bu Siverek dediler?

Lafı güzar olsun diye şaka diye Siverek Milan'ın ilçesidir dedim.

Cemaat çok düşündüler birbirlerine baktılar.

Biz Avrupa’yı ve özellikle İtalya'yı çok iyi biliriz. Bana dönerek yanlışınız olmasın dediler.

Milan'ın böyle bir (İlçesi) kazası yoktur dediler.

Siverek İlçemiz İtalya'da olsa bilirlerdi.

Oysaki bir zamanlar İl olan ve daha sonra Siverek İlçemizin Şanlıurfa’nın ve Ülkemin köklü kazalarından olmasına rağmen bilmediler.

Şanlıurfa’da Ülkemizin nüfus bakımından (8.) sekizinci büyükşehridir. Bilmeyenlere duyurmuş olalım.

Bizim memleketin insanları iyidir, akılları çoktur. Avrupa’yı İtalya'yı Fransa'yı Almanya’yı bilirler. Falanı, Filanı iyi bilirler, lakin kendi Ülkesini bilmezler.

Hata ve hata dünyanın öte ucundaki ülkelerin yardımına koşmak için can atarlar. Olsun güzel bir duygudur.

Benim memleketimin insanlarına arakalarını dönmesinler, insanlarımızı görmezden gelmesinler. Bir birimizden başka kimsemiz yok.

Güzel bir Kızılderili sözünü hatırlatmak isterim.

Bir gün Kızılderililerden biri beyaz bir adamla görüşür.

Beyaz adam der ki! neden toprağını bizimle paylaşmıyorsunuz?

Kızılderili cevap verir. Siz beyazlar toprağa emrediyorsunuz?

Emrettiğin şeyi dinlemezsin, dinlemediğin şeyi anlamazsın, anlamadığın şeyi sevemezsin ve sevemediğin şeyden de korkarsın. Korktuğun şeyi de yok edersin.

Anladın mı! Beyaz Adam der.

Yani kısacası ülkemin her şeyine sahip çıkmamız gerekir.

Bana sevginin, mutluluğun temellerini öğrettiniz. Babamdan mertliği, Annemden merhameti, Abilerimden ve kardeşimden paylaşmayı öğrendim. Beni bu günümle, yarınımla ben olarak siz var ettiniz. İyi ki beni ailemsiniz.

2020 Yıllının İslam Alemine, Ülkeme, Şanlıurfa’ma hayırlar getirmesini Allahtan Niyaz ederim.

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.