Yakup CANBEYLİ
Köşe Yazarı
Yakup CANBEYLİ
 

TARİHTEN GELEN VE GÜNCEL MESLEK İSİMLERİ-3

BAŞAKÇI; Tarımda hasat yapıldıktan sonra geri kalanları toplayanlara verilen isim. KABZIMAL; Meyve ve sebze üreticileri ile satıcılar arasında aracılık eden kimse, sebze meyve toptancısı, Şanlıurfamızda Hal komisyoncuna denir. MÜRETTİP; Matbaacılıkta harfleri düzenleyen, hazırlayan, sıraya koyan görevli, dizgici. MUSAHHİH; Yazılı metinlerdeki imla hatalarını düzeltici, düzeltmen. EBE; Doğum yaptıran kişi. MAKASTAR; Makastar: Kumaş biçen, prova yapan, parçaları patrona göre ayarlayan, iş dağıtımını yapan usta. HAYVAN CANBAZI; Hayvan alım satımıyla uğraşan kişi. CELEP; Koyun, keçi, sığır gibi kesilecek hayvanların ticaretini yapan kimse. ZAHİRE; Gereğinde kullanılmak için saklanan tahıl, aşlık satan kişi. HANUTÇU; Turistleri ikna edip dükkanlara çekerek oralardan alışveriş yapmalarını temin eden ve bu işlemden pay alarak geçinen kişi. SARRAF; Altını veya gümüşü hammadde olarak alıp satan kişi. İKRAZAT; Arapça ikraz' dan türemiştir. İkraz; borç veya ödünç verme, vadesinde iade etmek ve faiz getirmek üzere, çoğunlukla şahıs veya maddi teminat karşılığında ödünç para verme anlamında. STENOGRAF; Alfabenin harfleri, noktalama işaretleri, kelimeleri yerine semboller ve kısaltmalar kullanan çabuk yazma sistemiyle kayıt yapan kimse. SÜRVEYAN; Gözetmen, gözetici (Kız yurtlarındaki görevlilere verilen isim) DÜBLÖR; Bir oyuncunun yerine filmin bazı sahnelerinizde asıl oyuncu yerine oynayan, rol yapan kişi. EKSPERTİZ; Bir malın türünü, değerini, bir dokuncanın kertesini belirtmek üzere seçilen bilirkişilerce yapılan yoklama, inceleme işlemi. MENSUCAT; Dokuma ve tekstil işi ANİMATÖR; İnsanların tatil yerlerinde iyi zaman geçirmeleri için bir takım eğlence ve gezi programları düzenleyen kişi. GARDİYAN; Cezaevlerinde düzeni, tutukluların yasalara uygun biçimde davranmalarını sağlamakla görevli kimse. NALBURİYE; Çivi, kilit, menteşe gibi yapı işlerinde kullanılan şeyleri satan kimse (Osmanlıca 'Nal' kelimesinden) TELLAK; Hamamda insanları keseleyip yıkayan erkek. JONKLÖR; Belirli bir sayıdaki nesneyi havaya atıp tutan, bu esnada en az bir adet nesnenin seyahat halinde (havada) olmasını sağlayan sirk veya sahne sanatçısı AKTAR; Baharat veya güzel kokular satan kimse. İTA AMİRİ; Devlet harcamalarının yapılabilmesi için saymanlara yazılı emir verme yetkisine sahip kişi. Dilimizin döndüğünce, kalemimiz yazdığınca Şanlıurfa’mıza hizmet etmeye devam edeceğim. Yazdığım bir nevi eski anlamaktır. Meslekler ve isimleri yabancıymış gibi görünmesine karşı gençlerime hatırlatmak istedim. Kısacası hem tarih hem de günümüzün güncel meslek isimleri harmanlayarak siz okurlarımıza ve özelikle gençlerimize sunmak istedim. Bir sonra ki yazımda buluşmak dileğiyle, kalın sağlıcakla.
Ekleme Tarihi: 05 Haziran 2018 - Salı

TARİHTEN GELEN VE GÜNCEL MESLEK İSİMLERİ-3

BAŞAKÇI; Tarımda hasat yapıldıktan sonra geri kalanları toplayanlara verilen isim.

KABZIMAL; Meyve ve sebze üreticileri ile satıcılar arasında aracılık eden kimse, sebze meyve toptancısı, Şanlıurfamızda Hal komisyoncuna denir.

MÜRETTİP; Matbaacılıkta harfleri düzenleyen, hazırlayan, sıraya koyan görevli, dizgici.

MUSAHHİH; Yazılı metinlerdeki imla hatalarını düzeltici, düzeltmen.

EBE; Doğum yaptıran kişi.

MAKASTAR; Makastar: Kumaş biçen, prova yapan, parçaları patrona göre ayarlayan, iş dağıtımını yapan usta.

HAYVAN CANBAZI; Hayvan alım satımıyla uğraşan kişi.

CELEP; Koyun, keçi, sığır gibi kesilecek hayvanların ticaretini yapan kimse.

ZAHİRE; Gereğinde kullanılmak için saklanan tahıl, aşlık satan kişi.

HANUTÇU; Turistleri ikna edip dükkanlara çekerek oralardan alışveriş yapmalarını temin eden ve bu işlemden pay alarak geçinen kişi.

SARRAF; Altını veya gümüşü hammadde olarak alıp satan kişi.

İKRAZAT; Arapça ikraz' dan türemiştir. İkraz; borç veya ödünç verme, vadesinde iade etmek ve faiz getirmek üzere, çoğunlukla şahıs veya maddi teminat karşılığında ödünç para verme anlamında.

STENOGRAF; Alfabenin harfleri, noktalama işaretleri, kelimeleri yerine semboller ve kısaltmalar kullanan çabuk yazma sistemiyle kayıt yapan kimse.

SÜRVEYAN; Gözetmen, gözetici (Kız yurtlarındaki görevlilere verilen isim)

DÜBLÖR; Bir oyuncunun yerine filmin bazı sahnelerinizde asıl oyuncu yerine oynayan, rol yapan kişi.

EKSPERTİZ; Bir malın türünü, değerini, bir dokuncanın kertesini belirtmek üzere seçilen bilirkişilerce yapılan yoklama, inceleme işlemi.

MENSUCAT; Dokuma ve tekstil işi

ANİMATÖR; İnsanların tatil yerlerinde iyi zaman geçirmeleri için bir takım eğlence ve gezi programları düzenleyen kişi.

GARDİYAN; Cezaevlerinde düzeni, tutukluların yasalara uygun biçimde davranmalarını sağlamakla görevli kimse.

NALBURİYE; Çivi, kilit, menteşe gibi yapı işlerinde kullanılan şeyleri satan kimse (Osmanlıca 'Nal' kelimesinden)

TELLAK; Hamamda insanları keseleyip yıkayan erkek.

JONKLÖR; Belirli bir sayıdaki nesneyi havaya atıp tutan, bu esnada en az bir adet nesnenin seyahat halinde (havada) olmasını sağlayan sirk veya sahne sanatçısı

AKTAR; Baharat veya güzel kokular satan kimse.

İTA AMİRİ; Devlet harcamalarının yapılabilmesi için saymanlara yazılı emir verme yetkisine sahip kişi.

Dilimizin döndüğünce, kalemimiz yazdığınca Şanlıurfa’mıza hizmet etmeye devam edeceğim.

Yazdığım bir nevi eski anlamaktır. Meslekler ve isimleri yabancıymış gibi görünmesine karşı gençlerime hatırlatmak istedim.

Kısacası hem tarih hem de günümüzün güncel meslek isimleri harmanlayarak siz okurlarımıza ve özelikle gençlerimize sunmak istedim.

Bir sonra ki yazımda buluşmak dileğiyle, kalın sağlıcakla.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.