Yakup CANBEYLİ
Köşe Yazarı
Yakup CANBEYLİ
 

HALFETİ SAKLI CENNET HALFETİ

Şanlıurfa derken aklınıza her zaman Dini ve tarihi yerler gelmektedir. Şanlıurfa’nın giriş kapısı olan yerlerden biride Birecik ve Halfeti gelmektedir. Birçok tarihe ev sahipliği yapan Şanlıurfa’mızım Halfeti ilçesi 100 km uzaklıkta yer almaktadır. Tarihlere ev sahipliği yapan şirin ilçemiz Halfeti Asurlular, Yunanlılar, Süryaniler, Araplar, Memlüklüler, Bizanslılar derken, Cihan Padişahı Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı İmparatorluğuna geçerek, günümüze kadar gelmiştir. Tarihi şöyle bir göz gezdirdikten sonra günümüz şartlarında yapılan Birecik barajı ile birlikte şirin mi şirin Halfeti ilçemiz sular altında kalmıştır. Sular altında kalan kısımların yanında su üstünde görünen, kısmına baktığımız zaman tarihe gömülmemek elde değildir. Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğine girmesiyle birlikte Rum Kale Halep Eyaletine bağlı Urfa sancağına bağlı Birecik kazasına bağlı bir yerleşim yeri haline gelmişti. Tarihi Rum Kaleye gidiş geliş şuan itibariyle Halfeti tarafından Gemilerle ve Kayıklarla sağlanmaktadır. Barajdan önce ise patika yollarla Birecik Kazasına, Şanlıurfa Sancağına ve Halep Eyaletine gidilirdi. Halfeti’nin ilçesinin su altında kalan kısmında, Halfeti Ulu Cami de bulunmaktadır. Ulu Caminin yapımı 1804 senesinde başlayıp üç yıl sürerek 1807 yılında tamamlanarak ibadette açılmıştır. Birecik barajının yükselen sularıyla birlikte takriben Tarihi Ulu Cami Tabanı 40 ile 50 cm sular altında kalmaktadır. Halfeti ilçemiz (Saklı Cennet veya Kayıp Kent) birlikte (1985 ve 2000 Yılları arasında gölet havzası) kalan yerleşim yerlerimiz Tarihi Rum Kale, Savaşan, Gözeli köyleri, birçok yerleşim yeri ve Antik yapılar sular altında kalmıştır. Bu güzelim sualtı şehri Şanlıurfa’mızı Tarihi yönden olduğu gibi Turizm merkezi haline gelmiştir. Şirin Halfeti ilçemiz geçmiş mirasını sular altında bırakmıştır. Bu şirinliğin yanında güzelim Şehir Cittaslow unvanı almıştır. Güler şehri bu bölgede yetişen Karagül dizilere ve yıldızlara da ilham kaynağı olmuştur. Şanlıurfa kentimizin şiirin ilçesi Orta Çağın en muhkem kalelerinden olan, Rum Kaleye de sahip çıkarak, Fırat’ın güzelliklerini ve serinliğini alarak Saklı kent Halfeti olmuştur. Buradan anlatmak çok zor gezip görmek gerekir. Tüm insanlarımızın görmesini isterim. HALFETİ, HALFETİ VE HALFETİ
Ekleme Tarihi: 19 Temmuz 2019 - Cuma

HALFETİ SAKLI CENNET HALFETİ

Şanlıurfa derken aklınıza her zaman Dini ve tarihi yerler gelmektedir. Şanlıurfa’nın giriş kapısı olan yerlerden biride Birecik ve Halfeti gelmektedir. Birçok tarihe ev sahipliği yapan Şanlıurfa’mızım Halfeti ilçesi 100 km uzaklıkta yer almaktadır. Tarihlere ev sahipliği yapan şirin ilçemiz Halfeti Asurlular, Yunanlılar, Süryaniler, Araplar, Memlüklüler, Bizanslılar derken, Cihan Padişahı Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı İmparatorluğuna geçerek, günümüze kadar gelmiştir.

Tarihi şöyle bir göz gezdirdikten sonra günümüz şartlarında yapılan Birecik barajı ile birlikte şirin mi şirin Halfeti ilçemiz sular altında kalmıştır. Sular altında kalan kısımların yanında su üstünde görünen, kısmına baktığımız zaman tarihe gömülmemek elde değildir.

Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğine girmesiyle birlikte Rum Kale Halep Eyaletine bağlı Urfa sancağına bağlı Birecik kazasına bağlı bir yerleşim yeri haline gelmişti. Tarihi Rum Kaleye gidiş geliş şuan itibariyle Halfeti tarafından Gemilerle ve Kayıklarla sağlanmaktadır. Barajdan önce ise patika yollarla Birecik Kazasına, Şanlıurfa Sancağına ve Halep Eyaletine gidilirdi.

Halfeti’nin ilçesinin su altında kalan kısmında, Halfeti Ulu Cami de bulunmaktadır. Ulu Caminin yapımı 1804 senesinde başlayıp üç yıl sürerek 1807 yılında tamamlanarak ibadette açılmıştır. Birecik barajının yükselen sularıyla birlikte takriben Tarihi Ulu Cami Tabanı 40 ile 50 cm sular altında kalmaktadır.

Halfeti ilçemiz (Saklı Cennet veya Kayıp Kent) birlikte (1985 ve 2000 Yılları arasında gölet havzası) kalan yerleşim yerlerimiz Tarihi Rum Kale, Savaşan, Gözeli köyleri, birçok yerleşim yeri ve Antik yapılar sular altında kalmıştır. Bu güzelim sualtı şehri Şanlıurfa’mızı Tarihi yönden olduğu gibi Turizm merkezi haline gelmiştir.

Şirin Halfeti ilçemiz geçmiş mirasını sular altında bırakmıştır. Bu şirinliğin yanında güzelim Şehir Cittaslow unvanı almıştır.

Güler şehri bu bölgede yetişen Karagül dizilere ve yıldızlara da ilham kaynağı olmuştur.

Şanlıurfa kentimizin şiirin ilçesi Orta Çağın en muhkem kalelerinden olan, Rum Kaleye de sahip çıkarak, Fırat’ın güzelliklerini ve serinliğini alarak Saklı kent Halfeti olmuştur.

Buradan anlatmak çok zor gezip görmek gerekir. Tüm insanlarımızın görmesini isterim.

HALFETİ, HALFETİ VE HALFETİ

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.