Yakup CANBEYLİ
Köşe Yazarı
Yakup CANBEYLİ
 

FUTBOL TARİHİNDEN ESİNTİLER

Ülkemde Modern Futbol 1850'lilerden sonra oynanmaya başlandı. Ülkemde Futbol bizim örf ve ananemiz ile bağdaşmadığından bu spor dalının öncüleri gayri Müslümanlar yani azınlık mensuplarıydı. Futbol özellikle İzmir ve Selanik' deki Rumlar, Ermeni, İngiliz ve İtalyan asıllı Osmanlılar kendi aralarında kurdukları takım ve kulüplerde futbol oynamaya başladılar. 1875 yılında Selanik'te, iki yıl aradan sonra ise 1877'de İzmir'de futbol oynadığı zaman ise Müslümanların da seyrettiği bir oyun olarak dikkati çekti. Güzelim İzmir'de bazı aileler futbolun öncüleri oldular. 1894'te (17 Yıl sonra) İzmir'de kurulan İzmir Futbol Kulübü, kuruluşunun on ikici yılında 1906 ARA Olimpiyatlarına katıldı ve Danimarka temsilcisi takımının ardından 2.Ligi aldı. 1896 yılında İstanbul Kadıköy'de bazı Türk (Osmanlı Türk Çocuklar) arkadaşlar ilk Türk takımı Black Stocking (Siyah Çoraplılar) Futbol Kulübünü kurdular. 1902'de bütünüyle Türk futbolculardan oluşan Kadıköy futbol kulübü kurulmuş oldu. Ancak dönemin baskıları sonucu, iki kulüp de faaliyetine son vermek zorunda kaldı. Türkiye'de kurulan kulüplerin hemen hemen hepsi futbol kulübü olarak kurulmuştur. Yalnızca istisna 1903'te "BEŞİKTAŞ JİMNASTİK KULÜBÜ" bu kulüpler çok faaliyetli olmasına rağmen, 1905'te Galatasaray Spor Kulübü ve 1907'de ise Fenerbahçe Spor Kulübü kurularak tüm zorluklara göğüz gererek günümüze kadar gelmiştir Tarihte Urfa da spor branşları bayağı ileri idi. Yüzme, Atletizm ve Güreşte rüştünü ispatlamıştır. Urfa Futbol kulüpler bazında ise Amatör olarak faaliyet sürdürmesine rağmen, Urfa'mızın profesyonel bazda bir eksiklik olan kulübü bulunmamaktaydı. Benimde tanıma Fırsatı bulduğum, Dönemin Urfa Belediye Başkanı Mustafa Kılıç Şanlıurfaspor'u kurarak ilk Kulüp Başkanı oldu. Yıl 1969 Dönemin mahalli kulüplerinden Kahraman Uyanış spor, Beşiktaş spor ve 11 Nisan spor kulüpleri birleşerek URFASPOR'u kurmuşlardır. URFASPOR'un İlk Kulüp Başkanı Mustafa Kılıç İl'in ileri gelenlerini toplayarak Forma renklerini belirlemek ister. Urfa'ya has renkler olmalıdır. Urfalı büyük bir birlik tenlik ile Forma rengini Buğday Filizinin YEŞİL ve Buğday Filizinin Sararamaya Yüz Tuttuğu Başak halindeki SARI renklerini alarak belirlemişlerdir. Günümüze kadar bu renklerde mücadele devam etmiştir. Şehrin ismi 1984 yılında Şanlı unvanı alması ile birlikte URFASPOR ismi de ŞANLIURFASPOR olmuştur. Türk Futboluna ve Şanlıurfa'ya hayırlı uğurlu olsun. Böylelikle Şanlıurfa spora hizmette bulunan ve Sağlığında tanıma fırsatı bulduğum Merhum ilk kulüp Başkanımız Mustafa Kılıç'ı da anmış olduk.
Ekleme Tarihi: 12 Temmuz 2016 - Salı

FUTBOL TARİHİNDEN ESİNTİLER

Ülkemde Modern Futbol 1850'lilerden sonra oynanmaya başlandı. Ülkemde Futbol bizim örf ve ananemiz ile bağdaşmadığından bu spor dalının öncüleri gayri Müslümanlar yani azınlık mensuplarıydı.

Futbol özellikle İzmir ve Selanik' deki Rumlar, Ermeni, İngiliz ve İtalyan asıllı Osmanlılar kendi aralarında kurdukları takım ve kulüplerde futbol oynamaya başladılar.

1875 yılında Selanik'te, iki yıl aradan sonra ise 1877'de İzmir'de futbol oynadığı zaman ise Müslümanların da seyrettiği bir oyun olarak dikkati çekti. Güzelim İzmir'de bazı aileler futbolun öncüleri oldular.

1894'te (17 Yıl sonra) İzmir'de kurulan İzmir Futbol Kulübü, kuruluşunun on ikici yılında 1906 ARA Olimpiyatlarına katıldı ve Danimarka temsilcisi takımının ardından 2.Ligi aldı.

1896 yılında İstanbul Kadıköy'de bazı Türk (Osmanlı Türk Çocuklar) arkadaşlar ilk Türk takımı Black Stocking (Siyah Çoraplılar) Futbol Kulübünü kurdular.

1902'de bütünüyle Türk futbolculardan oluşan Kadıköy futbol kulübü kurulmuş oldu.

Ancak dönemin baskıları sonucu, iki kulüp de faaliyetine son vermek zorunda kaldı.

Türkiye'de kurulan kulüplerin hemen hemen hepsi futbol kulübü olarak kurulmuştur. Yalnızca istisna 1903'te "BEŞİKTAŞ JİMNASTİK KULÜBÜ" bu kulüpler çok faaliyetli olmasına rağmen, 1905'te Galatasaray Spor Kulübü ve 1907'de ise Fenerbahçe Spor Kulübü kurularak tüm zorluklara göğüz gererek günümüze kadar gelmiştir

Tarihte Urfa da spor branşları bayağı ileri idi. Yüzme, Atletizm ve Güreşte rüştünü ispatlamıştır. Urfa Futbol kulüpler bazında ise Amatör olarak faaliyet sürdürmesine rağmen, Urfa'mızın profesyonel bazda bir eksiklik olan kulübü bulunmamaktaydı.

Benimde tanıma Fırsatı bulduğum, Dönemin Urfa Belediye Başkanı Mustafa Kılıç Şanlıurfaspor'u kurarak ilk Kulüp Başkanı oldu.

Yıl 1969 Dönemin mahalli kulüplerinden Kahraman Uyanış spor, Beşiktaş spor ve 11 Nisan spor kulüpleri birleşerek URFASPOR'u kurmuşlardır.

URFASPOR'un İlk Kulüp Başkanı Mustafa Kılıç İl'in ileri gelenlerini toplayarak Forma renklerini belirlemek ister. Urfa'ya has renkler olmalıdır.

Urfalı büyük bir birlik tenlik ile Forma rengini Buğday Filizinin YEŞİL ve Buğday Filizinin Sararamaya Yüz Tuttuğu Başak halindeki SARI renklerini alarak belirlemişlerdir.

Günümüze kadar bu renklerde mücadele devam etmiştir. Şehrin ismi 1984 yılında Şanlı unvanı alması ile birlikte URFASPOR ismi de ŞANLIURFASPOR olmuştur. Türk Futboluna ve Şanlıurfa'ya hayırlı uğurlu olsun.

Böylelikle Şanlıurfa spora hizmette bulunan ve Sağlığında tanıma fırsatı bulduğum Merhum ilk kulüp Başkanımız Mustafa Kılıç'ı da anmış olduk.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.