Tahir COŞANDAL
Köşe Yazarı
Tahir COŞANDAL
 

BELEDİYELERİMİZ İMAMLARIMIZA MAKAM DERSİ VERSİN; CAMİLERİMİZDEKİ SES KİRLİLİĞİ ÖNLENSİN

Ramazan ayı gelmeden önce Büyükşehir ve İlçe Belediyelerimiz; Ramazan’a hazırlık olarak camilerimizin temizliğini yapıyorlar. Çok güzel bir hizmet, tebrik ediyorum. Fakat, camilerimizin sadece hijyenik sorunu yok. Birçok camimizin ses akustiği bozuk olduğu için özellikle vaaz ve hutbeler anlaşılmıyor. Bir süre önce gitmiş olduğum Cami’de ses boğuk ve yankılı olduğu için bir kelimesi dahi anlaşılmıyordu. İmam ile görüştüm, “sorunun farkındayım, fakat bir elektronik tamircisi çağırdım, geldi uğraştı yapamadı, tanıdığım başka kimse de yok, sen anlıyorsan bir bak” dedi. Ben anladığım kadarıyla ekolayzır da tiz, bas seslerini değiştirdim, fakat arzu edilen sesi bulamadım. Belediyelerimizin ses teknisyenlikleri var, Belediye başkan nerede konuşma yapacaksa oraya sistemi kuruyorlar. Bu konuda Belediyelerimiz ekiplerini yönlendirirse bu sorun çözülecektir. İMAM VE MÜEZZİNLERİMİZİN BİRÇOĞU MAKAM VE KIRAAT BİLMİYOR Bunun dışında bence camilerimizin en önemli sorunu, camilerimizde görev yapan imam ve müezzinlerimizin birçoğunun makam ve kıraat bilmemesidir. Bu sebeple ezan değil “ezanın canını” okuyorlar. Bir süre önce ses ve saz sanatçısı müzisyen, Şanlıurfalı hemşerimiz Gaziantep’te yaşayan, Mustafa Karadağ ile görüştüm. Bu konu kendisini de rahatsız etmiş. Gaziantep belediyesi ile görüşerek, Gaziantep belediyesinde bünyesinde, imamlara makam ve kıraat dersleri vermiş. Peki neden Şanlıurfa’mızda böyle bir hizmet gerçekleştirilmesin. Şanlıurfa il ve ilçe belediyelerimiz veya Şanlıurfa Valiliği kültür bakanlığı neden böyle bir hizmet yapmasın. Maliyetli bir uygulama olmadığı için hayata geçirilmesi zor değil. Son zamanlarda camilerin elektrik parası cemaatten toplanmaya başlandı. Bazı camilerde İmamlar cemaatten elektrik paralarını toplayamayınca klimaları çalıştırmadılar. Cami cemaati soğukta kalınca, namazlar evde kılınmaya başlandı. Camiler boşaldı. DERGAH, EYÜP PEYGAMBER CAMİLERİMİZDE TURİSTLERE İSLAMİ MECMUALAR VERELİM. Şanlıurfa’mıza özellikle Göbeklitepe, Harran, Halilurrahman makamını, Eyüp peygamber makamını ziyaret etmek, gezmek için çok yoğun yabancı turistler gelmektedir. İstanbul’da özellikle Sultanahmet cami, Ayasofya Cami’ne gelen turistlere Allah’ı (c.c.) ,Hz. Muhammed (s.a.v.), İslamiyet’i anlatan kitaplar , Kur’an’ı kerimler her dilde olmak üzere ücretsiz hediye edilmektedir. Neden, peygamberler şehrine gelen bu turistlere bizlerde bu kitaplardan hediye etmiyoruz. Bir dönem dijital ses cihazları 1 saatlik veriliyordu. Bu konuda gelen turistlere İslam dinini anlatabiliriz. Böyle bir şansımız var iken, neden kullanmıyoruz... Sloganlarda “Şanlıurfa her şeyin en iyisine layıktır” deniliyor. Lütfen bu lafta kalmasın... Ses kirliliği olmayan camilerimiz dileğiyle…
Ekleme Tarihi: 23 Şubat 2022 - Çarşamba

BELEDİYELERİMİZ İMAMLARIMIZA MAKAM DERSİ VERSİN; CAMİLERİMİZDEKİ SES KİRLİLİĞİ ÖNLENSİN

Ramazan ayı gelmeden önce Büyükşehir ve İlçe Belediyelerimiz; Ramazan’a hazırlık olarak camilerimizin temizliğini yapıyorlar.

Çok güzel bir hizmet, tebrik ediyorum. Fakat, camilerimizin sadece hijyenik sorunu yok. Birçok camimizin ses akustiği bozuk olduğu için özellikle vaaz ve hutbeler anlaşılmıyor.

Bir süre önce gitmiş olduğum Cami’de ses boğuk ve yankılı olduğu için bir kelimesi dahi anlaşılmıyordu. İmam ile görüştüm, “sorunun farkındayım, fakat bir elektronik tamircisi çağırdım, geldi uğraştı yapamadı, tanıdığım başka kimse de yok, sen anlıyorsan bir bak” dedi.

Ben anladığım kadarıyla ekolayzır da tiz, bas seslerini değiştirdim, fakat arzu edilen sesi bulamadım.

Belediyelerimizin ses teknisyenlikleri var, Belediye başkan nerede konuşma yapacaksa oraya sistemi kuruyorlar.

Bu konuda Belediyelerimiz ekiplerini yönlendirirse bu sorun çözülecektir.

İMAM VE MÜEZZİNLERİMİZİN BİRÇOĞU MAKAM VE KIRAAT BİLMİYOR

Bunun dışında bence camilerimizin en önemli sorunu, camilerimizde görev yapan imam ve müezzinlerimizin birçoğunun makam ve kıraat bilmemesidir.

Bu sebeple ezan değil “ezanın canını” okuyorlar.

Bir süre önce ses ve saz sanatçısı müzisyen, Şanlıurfalı hemşerimiz Gaziantep’te yaşayan, Mustafa Karadağ ile görüştüm. Bu konu kendisini de rahatsız etmiş. Gaziantep belediyesi ile görüşerek, Gaziantep belediyesinde bünyesinde, imamlara makam ve kıraat dersleri vermiş.

Peki neden Şanlıurfa’mızda böyle bir hizmet gerçekleştirilmesin.

Şanlıurfa il ve ilçe belediyelerimiz veya Şanlıurfa Valiliği kültür bakanlığı neden böyle bir hizmet yapmasın. Maliyetli bir uygulama olmadığı için hayata geçirilmesi zor değil.

Son zamanlarda camilerin elektrik parası cemaatten toplanmaya başlandı. Bazı camilerde İmamlar cemaatten elektrik paralarını toplayamayınca klimaları çalıştırmadılar. Cami cemaati soğukta kalınca, namazlar evde kılınmaya başlandı. Camiler boşaldı.

DERGAH, EYÜP PEYGAMBER CAMİLERİMİZDE TURİSTLERE İSLAMİ MECMUALAR VERELİM.

Şanlıurfa’mıza özellikle Göbeklitepe, Harran, Halilurrahman makamını, Eyüp peygamber makamını ziyaret etmek, gezmek için çok yoğun yabancı turistler gelmektedir.

İstanbul’da özellikle Sultanahmet cami, Ayasofya Cami’ne gelen turistlere Allah’ı (c.c.) ,Hz. Muhammed (s.a.v.), İslamiyet’i anlatan kitaplar , Kur’an’ı kerimler her dilde olmak üzere ücretsiz hediye edilmektedir.

Neden, peygamberler şehrine gelen bu turistlere bizlerde bu kitaplardan hediye etmiyoruz. Bir dönem dijital ses cihazları 1 saatlik veriliyordu.

Bu konuda gelen turistlere İslam dinini anlatabiliriz. Böyle bir şansımız var iken, neden kullanmıyoruz...

Sloganlarda “Şanlıurfa her şeyin en iyisine layıktır” deniliyor.

Lütfen bu lafta kalmasın...

Ses kirliliği olmayan camilerimiz dileğiyle…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.