Mehmet CENGİZ
Köşe Yazarı
Mehmet CENGİZ
 

ORUÇ TUTUN SIHHAT BULUN

Başlıktaki ifade hadis mealidir. Orucun çok hikmetleri vardır. Oruç tüm kötülüklerin panzehiridir.11 Ay durmadan doldur boşalt midenin, tüm oranların bir ay boyunca dinlenmesine,zindeliğine,Nimetlerin kıymetini bilmemize vesiledir.Oruçta riya olmadığı için sevabı çoktur.Oruçlu iken, yemek, içmek, Ağız dolusu kusmak,iğne yapmak,serum takmak nasılki Orucu bozu yorsa,Oruçlu iken,yalan söylemek,Gıybet etmek,Sui zanda bulunmak,iftira atmak, bu fitne asrında helal harama riayet etme mek,asrın fitnesi Irkçılık yapmak,yalan ha berlere inanmak (Sosyal medya,ekranlar, yazılı basın) gibi fiillerde Orucu boz maz mı?sevabını götürmez mi?Dikkatli olmak lazım başkasına ağlayacağımıza,kendimi ze ağlamak en akıllı yoldur. Oruçlunun en sevimli anı iftar zamanıdır.Sofraya otur maktır.Duaların kabul olacağı andır.Gün düz kahrolsun İsrail,Kahrolsun Amerika sloganlarını  atarken,İftar zamanı iftarı pepsi kola,Kakakola ile açmak bilmemez lik eseridir.Oruç yaşantımızı Nardan Nura çevirmelidir.Ramazan ayında fitreve fidye var Fitre:Oruç tutanların,bakmakla yüküm lü olduğu kişiler adına verilen paradır.Bu yıl bu miktar 40 Tl.Dir Hanefi mezhebinde fitre vermek vacip,Şafiilerde ise farzdır.ze kat vermek,nisaba malik olmak sarttır.Ha nefilerde fitre vermektede bu sart,aranır. Malik olmadığı halde fitre veriyorsa sada ka olur. Şafiilerde fitrede bu şart aranmı yor.Fidye ise; Hasta olan,çok yaşlı olan mazeret sahibi bir kişinin tutamadığı bir aylık bedeldir.Bunu toplu halde bir veya bir kaç fakire verebilir.Fitre veya fidye Ca miye,derneğe,vakfa,hayır kurumlarına ve rilmez. Bu mekanlarda okuyan ilim ehli ta lebelerine verilebilir.En efdal yer önce ya kın akrabaya vermektir.Zekat fitre,fidye fakirin hakkıdır nakit olarak verilmelidir. Ramazan Ayında tutulan Oruç,verilen ha yır hasenatlar,senelerce kalaylanmamiş bakır kabın,kalaylanmasına,parlamasına benzer. Tutulan Oruçlar,okunan Kuran'lar yapılan dualar,ibadetler,maddi ve manevi hastalıklarımıza deva olsun.Ramazan Ayı ümmetin uyanışına,vahdetine vesile olsun Vesselam...
Ekleme Tarihi: 20 Nisan 2022 - Çarşamba

ORUÇ TUTUN SIHHAT BULUN

Başlıktaki ifade hadis mealidir. Orucun çok hikmetleri vardır. Oruç tüm kötülüklerin panzehiridir.11 Ay durmadan doldur boşalt midenin, tüm oranların bir ay boyunca dinlenmesine,zindeliğine,Nimetlerin kıymetini bilmemize vesiledir.Oruçta riya olmadığı için sevabı çoktur.Oruçlu iken, yemek, içmek,

Ağız dolusu kusmak,iğne yapmak,serum takmak nasılki Orucu bozu yorsa,Oruçlu iken,yalan söylemek,Gıybet etmek,Sui zanda bulunmak,iftira atmak, bu fitne asrında helal harama riayet etme mek,asrın fitnesi Irkçılık yapmak,yalan ha berlere inanmak (Sosyal medya,ekranlar, yazılı basın) gibi fiillerde Orucu boz maz mı?sevabını götürmez mi?Dikkatli olmak lazım başkasına ağlayacağımıza,kendimi ze ağlamak en akıllı yoldur.

Oruçlunun en sevimli anı iftar zamanıdır.Sofraya otur maktır.Duaların kabul olacağı andır.Gün düz kahrolsun İsrail,Kahrolsun Amerika sloganlarını  atarken,İftar zamanı iftarı pepsi kola,Kakakola ile açmak bilmemez lik eseridir.Oruç yaşantımızı Nardan Nura çevirmelidir.Ramazan ayında fitreve fidye var Fitre:Oruç tutanların,bakmakla yüküm lü olduğu kişiler adına verilen paradır.Bu yıl bu miktar 40 Tl.Dir Hanefi mezhebinde fitre vermek vacip,Şafiilerde ise farzdır.ze kat vermek,nisaba malik olmak sarttır.Ha nefilerde fitre vermektede bu sart,aranır. Malik olmadığı halde fitre veriyorsa sada ka olur.

Şafiilerde fitrede bu şart aranmı yor.Fidye ise; Hasta olan,çok yaşlı olan mazeret sahibi bir kişinin tutamadığı bir aylık bedeldir.Bunu toplu halde bir veya bir kaç fakire verebilir.Fitre veya fidye Ca miye,derneğe,vakfa,hayır kurumlarına ve rilmez.

Bu mekanlarda okuyan ilim ehli ta lebelerine verilebilir.En efdal yer önce ya kın akrabaya vermektir.Zekat fitre,fidye fakirin hakkıdır nakit olarak verilmelidir. Ramazan Ayında tutulan Oruç,verilen ha yır hasenatlar,senelerce kalaylanmamiş bakır kabın,kalaylanmasına,parlamasına benzer.

Tutulan Oruçlar,okunan Kuran'lar yapılan dualar,ibadetler,maddi ve manevi hastalıklarımıza deva olsun.Ramazan Ayı ümmetin uyanışına,vahdetine vesile olsun Vesselam...

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.