Mehmet CENGİZ
Köşe Yazarı
Mehmet CENGİZ
 

İBADETLER VE KUL HAKKI

Bu iki terim bir birine zıttır.Gerçek ibadetler insanı Cennete,Kul hak kı ise insanı Cehenneme götürür. Rabbimiz bentümgünahları bağış larım yalnız kul hakkı hariç diyor. Tüm ibadetlerin temelinde kötü lüklerden arınma vardır.İbadet de nilince sadece Namaz,Oruç,Hac Umre,hatme,sakal,Cübbe,Hafız ol makla değildir.Bu yazdıklarımın hepsi islami değerlerdir.Bunlar in sani ilişkilerde insanı güvenilir ye di emin,nümune insan yapıyorsa yapılan ibadetler amele sirayet et miş demektir.Toplumda böyle bir tablo mevcutdeğil,hattaibadetsiz taife ibadet edene bakarakDin bu ise Camiye,ibadete yanaşmıyor. Sebep olan kim?vitrinlik Din anla yaşını yaşayan sözde abid.Hem ibadet,hem yalan,hem  iftiracı, hem cimri veya israfçi,hemsözün de durmayan tip,hemde kibir abi desi abidlikle bağdaşmaz.İbadet li adam ne kandırırnede kandırılır. Yaşantısı elif gibi diktir.Kul hakkı na gelince ağır bir günah hamal lığıdır.Asrımızda kul hakkının en çok ihlal edildiği mekan siyaset alanıdır.Siyaset adil yönetim ala nı iken,maalesef menfaat alanı, geçim yarışına dönüşmüştür.Bir mevki makam elde etmek için tonlarca fırıldaklar çevriliyor.He lal harama,Kul hakkına tecavüz ediliyor.Yani Abid;Hem Dindar hem kindar olamaz.Kul hakkı tekil olduğu gi bi çoğulda  olabi liyor.İnsanlık ne cekmişse içi dışı bir olmayan Münafık tiplilerden çekmiştir.Siyaset aktörleri seçil meden önce Hz.Ömerin adaletin den dem vururlar.Duygu sömürü sü yaparlar.Seçildikten sonra dün dündür derler.Yönetilenleri kandır manın bedeli kul hakkı ihlalidirCe zasıda çok ağırdır.Devlet malıken dilerine emanet edilenler,bu ema nete hıyanet,yandaşa peşkeş çe kenler,harman gibi savuranlar,iti bar için devlet malını israfta sınır tanımayanlar,Ormanları katleden ler,çevreyi kirletenler,Paylaşımda alt gelirliye çay kaşığı ile,elitlere kepçe ile verenler,ihalelere fesat karıştıranlar,yanlış politikalarla halkını zamlarla,haksız vergilerle inim inim inletenler,devlet malını çalanlar,yanlışların da ısrar eden ler,hesap vermekten kaçanlar da ha nice kul hakkına tecavüz eden ler kul hakkını yemekten,devlet malını çalanlar dünya da devlet gücü ile korunsalar bile Ahrette kul hakkı cezasından azabından kurtulamıyacaklar dır.Bir hadis meali ile yazıyı bitireyim.Allah Re sulü  SAV.Müflis kimdir, biliyor musunuz?" diye sordu. Ashab: - Bizim aramızda müflis, parası ve malı olmayan kimsedir, dediler. Rasülullah sallallahu aleyhi ve sellem: "Şüphesiz ki ümmetimin müflisi, kıyamet günü namaz, oruç ve zekat sevabıyla gelip, fakat şuna sövüp, buna zina isnad ve iftirası yapıp, şunun malını yiyip, bunun kanını döküp, şunu dövüp, bu sebeple iyiliklerinin sevabı şuna buna verilen ve üzerindeki kul hakları bitmeden sevapları biter se, hak sahiplerinin günah ları kendisine yükletilip sonra da cehenneme atılan kimsedir" buyurdular. (Müslim, Birr 59. Ayrıca bk. Tirmizî, Kıyamet 2) Allah CC.Dünya da abid olan kul hakkını yemeyenkullardaneylesin Vesselam....
Ekleme Tarihi: 19 Haziran 2023 - Pazartesi

İBADETLER VE KUL HAKKI

Bu iki terim bir birine zıttır.Gerçek ibadetler insanı Cennete,Kul hak kı ise insanı Cehenneme götürür. Rabbimiz bentümgünahları bağış larım yalnız kul hakkı hariç diyor. Tüm ibadetlerin temelinde kötü lüklerden arınma vardır.İbadet de nilince sadece Namaz,Oruç,Hac Umre,hatme,sakal,Cübbe,Hafız ol makla değildir.Bu yazdıklarımın hepsi islami değerlerdir.Bunlar in sani ilişkilerde insanı güvenilir ye di emin,nümune insan yapıyorsa yapılan ibadetler amele sirayet et miş demektir.Toplumda böyle bir tablo mevcutdeğil,hattaibadetsiz taife ibadet edene bakarakDin bu ise Camiye,ibadete yanaşmıyor. Sebep olan kim?vitrinlik Din anla yaşını yaşayan sözde abid.Hem ibadet,hem yalan,hem  iftiracı, hem cimri veya israfçi,hemsözün de durmayan tip,hemde kibir abi desi abidlikle bağdaşmaz.İbadet li adam ne kandırırnede kandırılır. Yaşantısı elif gibi diktir.Kul hakkı na gelince ağır bir günah hamal lığıdır.Asrımızda kul hakkının en çok ihlal edildiği mekan siyaset alanıdır.Siyaset adil yönetim ala nı iken,maalesef menfaat alanı, geçim yarışına dönüşmüştür.Bir mevki makam elde etmek için tonlarca fırıldaklar çevriliyor.He lal harama,Kul hakkına tecavüz ediliyor.Yani Abid;Hem Dindar hem kindar olamaz.Kul hakkı tekil olduğu gi bi çoğulda  olabi liyor.İnsanlık ne cekmişse içi dışı bir olmayan Münafık tiplilerden çekmiştir.Siyaset aktörleri seçil meden önce Hz.Ömerin adaletin den dem vururlar.Duygu sömürü sü yaparlar.Seçildikten sonra dün dündür derler.Yönetilenleri kandır manın bedeli kul hakkı ihlalidirCe zasıda çok ağırdır.Devlet malıken dilerine emanet edilenler,bu ema nete hıyanet,yandaşa peşkeş çe kenler,harman gibi savuranlar,iti bar için devlet malını israfta sınır tanımayanlar,Ormanları katleden ler,çevreyi kirletenler,Paylaşımda alt gelirliye çay kaşığı ile,elitlere kepçe ile verenler,ihalelere fesat karıştıranlar,yanlış politikalarla halkını zamlarla,haksız vergilerle inim inim inletenler,devlet malını çalanlar,yanlışların da ısrar eden ler,hesap vermekten kaçanlar da ha nice kul hakkına tecavüz eden ler kul hakkını yemekten,devlet malını çalanlar dünya da devlet gücü ile korunsalar bile Ahrette kul hakkı cezasından azabından kurtulamıyacaklar dır.Bir hadis meali ile yazıyı bitireyim.Allah Re sulü  SAV.Müflis kimdir, biliyor musunuz?" diye sordu. Ashab:

- Bizim aramızda müflis, parası ve malı olmayan kimsedir, dediler. Rasülullah sallallahu aleyhi ve sellem:

"Şüphesiz ki ümmetimin müflisi, kıyamet günü namaz, oruç ve zekat sevabıyla gelip, fakat şuna sövüp, buna zina isnad ve iftirası yapıp, şunun malını yiyip, bunun kanını döküp, şunu dövüp, bu sebeple iyiliklerinin sevabı şuna buna verilen ve üzerindeki kul hakları bitmeden sevapları biter se, hak sahiplerinin günah ları kendisine yükletilip sonra da cehenneme atılan kimsedir" buyurdular. (Müslim, Birr 59. Ayrıca bk. Tirmizî, Kıyamet 2) Allah CC.Dünya da abid olan kul hakkını yemeyenkullardaneylesin Vesselam....

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.