Mehmet CANBEK
Köşe Yazarı
Mehmet CANBEK
 

Topçu Meydanını Geri Verin…

Topçu Meydanın isminin Rabia meydanı olmasına Urfa'da oldukça ciddi bir tepki var.Her ne kadar Büyükşehir Belediye Başkanı Suriyeli mağdurlara yardım veren, Cami, aşiret ve  adı sanı henüz bilinmeyen dernekler için "STK' lar istedi " desede; durum kurtarılacak gibi görünmüyor.Tepki her geçen gün artıyor… Urfa'da yaşayan herkes bu öz değere sahip çıkıyor.12 'ler diye bilenen Urfanın kurtuluşunda çok önemli mücadele verenlerin akrabalarından birisiyle geçen gün tesadüfen görüştük.Bize yönelttiği suçlamayı aynen aktarıyorum… "Sizler Gazeteci olarak urfa'ya sahip çıkamadınız; Urfanın  tarihiyle, meydanlarıyla oynanıyor. Sizden ses seda çıkmıyor. Ya susturulmuşsunuz yada sizleri çok korkutmuşlar.Onun için bu yanlışın karşısında duramıyorsunuz" diyorduBelkide doğru onu dinlerken, Urfa'daki Basının sorunlar karşısında sesiz kaldığına bende kanı getiriyorum. Ciddi bir sessizlik var.Eski Vali (Büyükşehir Belediye Başkanı) elinde bir kağıt gösteriyor "100 sivil toplum örgütünün imzasıyla topçu meydanın isim değişti" diyor.Hiç kimse çıkıp sormadı? "Eyyy Başkan elindeki sivil toplum listesi açıkla;bizde bilelim…" Birileri Urfanın dokusuyla oynuyor.Eğer gerçekten  Topçu Meydanına hak edilen değerin peşindilerse; Urfa halkı  Topçu Meydanı ismini çok seviyor. İllaki değişmesi gerekiyor; o zaman orada düşmana top atan, günlerce Urfanın Bağımsızlığı için mücadele veren  12'lerden birinin ismini versinler.Urfaya mal olmuş ne isimler onlardan biri'de  olabilir.Sırf siyasi simge haline gelmiş bir isim üzerinde yürüyüp, Urfanın tarihiyle oynamak, kimsenin haddi ve hakkı değildir."Bunları yazarsanız çok sevinirim " dedi.Bende noktasına virgülüne dokunmadan yazmaya çalıştım…Başta Büyükşehir Belediye başkanı olmak üzere Belediye Meclisine bir kez daha seslenmek istiyorum Urfa "Rabia Meydanı" diye bir meydanın olmasını istemiyor.Urfanın Meydanlarının isim değişikliğine Urfalı karar vermedi.Bu kez Ceylanpınar'dan, Bozova'dan, Siverek'ten, Harran'dan, Suruç'tan, Viranşehir'den, Hilvan'dan  V.s. Maalesef gelen Encümen karar veriyorBunu görün….… ve dostumun dediği gibi Urfa tarihi ile oynamaya hakkınız yoktur.İla isminin değişmesi diye bir şey yok.Herkes topçu meydanını seviyor.Rabia isimi bırakın Mısırda kalsın…Tarihe mal olmuş bazı isimler bazı ülkelerde meydanlara verilir elbette ama bu Meydan Toçu Meydanı olmamalıdır.İşte Urfanın Kurtuluşu için varını, yoğunu ortaya koyan ve Meydan isimlerini zitadesiyle hak eden 12'lerin  isimleri…-Belediye Reisi Hacıkâmilzade Hacı Mustafa Efendi,-Barutçuzade Hacı İmam Efendi,- kâtibizade Şakir Efendi,-Güllüzade Osman Efendi,- Şellizade Ali Ağa,-  Nebozade Hacı İmam Efendi,-  Hacı Bedirağazade Halil Ağa,- İzmirli Adil Hulusi Efendi,- Hüseyin Pertev Efendi,- Sofizade Hacı Mustafa Çavuş.- Hacıkâmilzade Hacı Mustafa Reşit Efendi, -Mollazade Mahmut Efendi,Ruhları şat mekanları cennet olsun…
Ekleme Tarihi: 15 Haziran 2014 - Pazar

Topçu Meydanını Geri Verin…

Topçu Meydanın isminin Rabia meydanı olmasına Urfa'da oldukça ciddi bir tepki var.
Her ne kadar Büyükşehir Belediye Başkanı Suriyeli mağdurlara yardım veren, Cami, aşiret ve  adı sanı henüz bilinmeyen dernekler için "STK' lar istedi " desede; durum kurtarılacak gibi görünmüyor.
Tepki her geçen gün artıyor…
 Urfa'da yaşayan herkes bu öz değere sahip çıkıyor.
12 'ler diye bilenen Urfanın kurtuluşunda çok önemli mücadele verenlerin akrabalarından birisiyle geçen gün tesadüfen görüştük.
Bize yönelttiği suçlamayı aynen aktarıyorum…
 "Sizler Gazeteci olarak urfa'ya sahip çıkamadınız; Urfanın  tarihiyle, meydanlarıyla oynanıyor. Sizden ses seda çıkmıyor. Ya susturulmuşsunuz yada sizleri çok korkutmuşlar.
Onun için bu yanlışın karşısında duramıyorsunuz" diyordu
Belkide doğru onu dinlerken, Urfa'daki Basının sorunlar karşısında sesiz kaldığına bende kanı getiriyorum. Ciddi bir sessizlik var.
Eski Vali (Büyükşehir Belediye Başkanı) elinde bir kağıt gösteriyor "100 sivil toplum örgütünün imzasıyla topçu meydanın isim değişti" diyor.
Hiç kimse çıkıp sormadı?
"Eyyy Başkan elindeki sivil toplum listesi açıkla;bizde bilelim…"
 Birileri Urfanın dokusuyla oynuyor.
Eğer gerçekten  Topçu Meydanına hak edilen değerin peşindilerse; Urfa halkı  Topçu Meydanı ismini çok seviyor. İllaki değişmesi gerekiyor; o zaman orada düşmana top atan, günlerce Urfanın Bağımsızlığı için mücadele veren  12'lerden birinin ismini versinler.
Urfaya mal olmuş ne isimler onlardan biri'de  olabilir.
Sırf siyasi simge haline gelmiş bir isim üzerinde yürüyüp, Urfanın tarihiyle oynamak, kimsenin haddi ve hakkı değildir.
"Bunları yazarsanız çok sevinirim " dedi.
Bende noktasına virgülüne dokunmadan yazmaya çalıştım…
Başta Büyükşehir Belediye başkanı olmak üzere Belediye Meclisine bir kez daha seslenmek istiyorum Urfa "Rabia Meydanı" diye bir meydanın olmasını istemiyor.
Urfanın Meydanlarının isim değişikliğine Urfalı karar vermedi.
Bu kez Ceylanpınar'dan, Bozova'dan, Siverek'ten, Harran'dan, Suruç'tan, Viranşehir'den, Hilvan'dan  V.s. Maalesef gelen Encümen karar veriyor
Bunu görün….
… ve dostumun dediği gibi Urfa tarihi ile oynamaya hakkınız yoktur.
İla isminin değişmesi diye bir şey yok.
Herkes topçu meydanını seviyor.
Rabia isimi bırakın Mısırda kalsın…
Tarihe mal olmuş bazı isimler bazı ülkelerde meydanlara verilir elbette ama bu Meydan Toçu Meydanı olmamalıdır.
İşte Urfanın Kurtuluşu için varını, yoğunu ortaya koyan ve Meydan isimlerini zitadesiyle hak eden 12'lerin  isimleri…
-Belediye Reisi Hacıkâmilzade Hacı Mustafa Efendi,
-Barutçuzade Hacı İmam Efendi,
- kâtibizade Şakir Efendi,
-Güllüzade Osman Efendi,
- Şellizade Ali Ağa,
-  Nebozade Hacı İmam Efendi,
-  Hacı Bedirağazade Halil Ağa,
- İzmirli Adil Hulusi Efendi,
- Hüseyin Pertev Efendi,
- Sofizade Hacı Mustafa Çavuş.
- Hacıkâmilzade Hacı Mustafa Reşit Efendi,
 -Mollazade Mahmut Efendi,

Ruhları şat mekanları cennet olsun…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.