Mehmet CANBEK
Köşe Yazarı
Mehmet CANBEK
 

TARIM ELDEN ÇIKIYOR!

GAP’ın merkezi konumunda olan Urfa’ya, tarım alanlarına, ovalarına ve köylerine bakın; buralarda neredeyse toprak kıyımı söz konusu… Özelikle Tarım alanları ciddi anlamda her yerde tahrip, talan ediliyor. Devletin tüm kurumları bu kıyıma seyirci kalıyor. Eyyübiye, Harran, Akçakale, Viranşehir, Bozova, Birecik, Suruç ve  Karaköprü’nün en verimli arazilerinin hepsinde bağ evleri, binalar hızla yükseliyor. Şehrin Güneyinde bulanan ovalara baktığınız oralarda neredeyse adı, sanı belli olmayan yeni köy (cik)ler inşa edilmiş durumda… Eline 10 bin TL alan kişi başlamış  güzelim tarlaların içine ev yapmaya;  Harran, Akçakale ovasına baktığnızda böyle binlerce ev görmek mümkün, bu evlerin hepsi kaçak, yıkılmaları çok basit ilgili Belediyelerin, bir Belediye meclis kararı ile çözülecek durumlardır. Nedense Belediyeler bu konuda seyirci, duruyorlar. İŞgalcilerin yanında yer alıyorlar. Aynı durum diğer ilçeler için söz konusu… Karaköprü ve Bozova’da yılarca emek verilip, yetiştirilen Urfa fıstık ağaçları kepçelerle tek tek sökülüyor, yerlerine ya bağ evleri veya Binalar dikilmeye başlanıyor. Bu toprak gaspına ve savurganlığına “dur” demezsek; 10 yıl sonra Urfa’da ekilecek tarla bulmak bile çok zor hale gelecek. O zaman GAP’ın Başkenti olmamızın da hiçbir anlamı ve faydası olmayacak. Toprak talanına dur demek için görev düşen kurumlar GAP İdaresi, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri ve Tarım İl müdürlüğünün ivedi olarak harekette geçmesi lazım… Her geçen gün Urfa’nın aleyhine geçiyor. Bir bütün olarak topraklarımıza sahip çıkmak zorundayız. Ovalar elden gitti mi, geri getirmek imkansız olur. Vakit varken, ismini saydığımız kurumların harekette geçmesi lazım… Yeni Yerleşim yeri eğer lazım oluyorsa, Urfa’da o kadar çok yerleşke yeri varki; başta yetkililer herkes bunu çok iyi biliyor, görüyor. Ayrıca Hazine ve Mera arazilerine çöreklenmeye çalışan uyanıklara da fırsat vermemek lazım… Başka Urfa yok… Gelin ovalarımıza sahip çıkalım…  
Ekleme Tarihi: 06 Kasım 2019 - Çarşamba

TARIM ELDEN ÇIKIYOR!

GAP’ın merkezi konumunda olan Urfa’ya, tarım alanlarına, ovalarına ve köylerine bakın; buralarda neredeyse toprak kıyımı söz konusu…

Özelikle Tarım alanları ciddi anlamda her yerde tahrip, talan ediliyor.

Devletin tüm kurumları bu kıyıma seyirci kalıyor.

Eyyübiye, Harran, Akçakale, Viranşehir, Bozova, Birecik, Suruç ve  Karaköprü’nün en verimli arazilerinin hepsinde bağ evleri, binalar hızla yükseliyor.

Şehrin Güneyinde bulanan ovalara baktığınız oralarda neredeyse adı, sanı belli olmayan yeni köy (cik)ler inşa edilmiş durumda…

Eline 10 bin TL alan kişi başlamış  güzelim tarlaların içine ev yapmaya;  Harran, Akçakale ovasına baktığnızda böyle binlerce ev görmek mümkün, bu evlerin hepsi kaçak, yıkılmaları çok basit ilgili Belediyelerin, bir Belediye meclis kararı ile çözülecek durumlardır.

Nedense Belediyeler bu konuda seyirci, duruyorlar. İŞgalcilerin yanında yer alıyorlar.

Aynı durum diğer ilçeler için söz konusu…

Karaköprü ve Bozova’da yılarca emek verilip, yetiştirilen Urfa fıstık ağaçları kepçelerle tek tek sökülüyor, yerlerine ya bağ evleri veya Binalar dikilmeye başlanıyor.

Bu toprak gaspına ve savurganlığına “dur” demezsek; 10 yıl sonra Urfa’da ekilecek tarla bulmak bile çok zor hale gelecek.

O zaman GAP’ın Başkenti olmamızın da hiçbir anlamı ve faydası olmayacak.

Toprak talanına dur demek için görev düşen kurumlar GAP İdaresi, Şanlıurfa Valiliği, Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri ve Tarım İl müdürlüğünün ivedi olarak harekette geçmesi lazım… Her geçen gün Urfa’nın aleyhine geçiyor.

Bir bütün olarak topraklarımıza sahip çıkmak zorundayız.

Ovalar elden gitti mi, geri getirmek imkansız olur.

Vakit varken, ismini saydığımız kurumların harekette geçmesi lazım…

Yeni Yerleşim yeri eğer lazım oluyorsa, Urfa’da o kadar çok yerleşke yeri varki; başta yetkililer herkes bunu çok iyi biliyor, görüyor.

Ayrıca Hazine ve Mera arazilerine çöreklenmeye çalışan uyanıklara da fırsat vermemek lazım…

Başka Urfa yok…

Gelin ovalarımıza sahip çıkalım…

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.