Mehmet CANBEK
Köşe Yazarı
Mehmet CANBEK
 

Seçmen 14 Mayıs 2023 seçimlerine nasıl bakıyor

Urfa’da yaşayan vatandaşlarımız kozmopolit bir yapı oluşturuyor. Seçmen Ak Parti’nin Kasım 2002 seçimlerinden sonra AKP ile HDP arasında kalmıştır.  Muhalefetteki diğer partilere eğilim göstermiyor. Bu güne kadar en etkili muhalefet partisinin dahi seçmen desteği %5’i geçmemiştir. Muhalefet istenilen etkiyi yaratmıyor, ciddi sorun var bu cephede.         Seçmenin siyasi tercihine göre, Şanlıurfa’daki siyasi aktörler bu güne kadar AKP saflarında yerini almıştır. Seçimlerde aday adaylığı yarışları olmuştur. Yer alanlarla yola devam edildiğinde, listelerde yer almayan aktörlerde çalışmanın bir tarafından yer alarak Ak Parti’yi desteklemeye devam etmişlerdir. Şanlıurfa’da şahıs ve büyük Ailelerin siyasetteki etkisi de bu şekildeki kararlarla bu güne kadar gelmiştir. Bu küçük analiz geçmişe yönelikti.       Olası14 Mayıs 2023 seçimlere giderken seçmenin tercih manzarasının Urfa’da değişeceğini söylemek zor değildir. AKP’de seçilen Milletvekillerinin ve teşkilatların halktan kopuk olması, Belediyelerin hizmette sınıfta kalması, seçmenin eleştirilerine maruz kalmıştır.                                                          Siyasi birliktelikten ziyade siyasi dağınıklık, herkesin kendi çıkarına göre hareket etmesi seçmenin umudunu kırdığını söyleyebiliriz. Bu kırgınlık siyasi aktörleri ve aileleri yeni arayışlara itmiştir. Kurulan yeni partiler AKP ile HDP arasında kalan seçmen için bir nefes alanı olmuştur. Deva ve Gelecek partilerinin yanında İYİ Parti ve CHP’nin bölgeye eğilmesi, siyasette etkili ailelerin yeni arayışlarına karşılık olmuştur. Bu anlayışı besleyen diğer bir duygu Ak Parti’deki yetkili kişilerin ötekileştirme anlayışları, rahatımızı bozmayalım, küçük olsun bizim olsun, rakipleri azaltalım düşüncesi aslında sağ ve muhafazakar seçmenlere yeni bir yer bulma zorunluluğu vermiştir.          AKP’nin 14 Mayıs 2023 genel seçimleri için Şanlıurfa’yı iyi okuması gerekir.                                                 Güven oluşturacak adaylarla yeni bir kadro değişikliğini oluşturması beklenilmektedir.                                                                                                     Arafta bekleyen seçmen, iktidarda bu hareketi görmediğinde millet ittifakındaki partilere yöneleceği çok yüksek ihtimaldir. Bu yönelişi önlemek, sağ ve muhafazakar olan seçmenin Ak Parti’de kalmasını sağlamak, yine Ak Parti kadrolarının elindedir. Saha araştırmaları ve seçmenin dili bunları söylemektedir. AKP kadrolarının bunu yapıp yapılmayacağını hep beraber göreceğiz. İyi seyirler Urfam.
Ekleme Tarihi: 01 Şubat 2023 - Çarşamba

Seçmen 14 Mayıs 2023 seçimlerine nasıl bakıyor

Urfa’da yaşayan vatandaşlarımız kozmopolit bir yapı oluşturuyor. Seçmen Ak Parti’nin Kasım 2002 seçimlerinden sonra AKP ile HDP arasında kalmıştır.  Muhalefetteki diğer partilere eğilim göstermiyor. Bu güne kadar en etkili muhalefet partisinin dahi seçmen desteği %5’i geçmemiştir.

Muhalefet istenilen etkiyi yaratmıyor, ciddi sorun var bu cephede.

        Seçmenin siyasi tercihine göre, Şanlıurfa’daki siyasi aktörler bu güne kadar AKP saflarında yerini almıştır. Seçimlerde aday adaylığı yarışları olmuştur. Yer alanlarla yola devam edildiğinde, listelerde yer almayan aktörlerde çalışmanın bir tarafından yer alarak Ak Parti’yi desteklemeye devam etmişlerdir. Şanlıurfa’da şahıs ve büyük Ailelerin siyasetteki etkisi de bu şekildeki kararlarla bu güne kadar gelmiştir.

Bu küçük analiz geçmişe yönelikti.

      Olası14 Mayıs 2023 seçimlere giderken seçmenin tercih manzarasının Urfa’da değişeceğini söylemek zor değildir. AKP’de seçilen Milletvekillerinin ve teşkilatların halktan kopuk olması, Belediyelerin hizmette sınıfta kalması, seçmenin eleştirilerine maruz kalmıştır.                                                          Siyasi birliktelikten ziyade siyasi dağınıklık, herkesin kendi çıkarına göre hareket etmesi seçmenin umudunu kırdığını söyleyebiliriz. Bu kırgınlık siyasi aktörleri ve aileleri yeni arayışlara itmiştir. Kurulan yeni partiler AKP ile HDP arasında kalan seçmen için bir nefes alanı olmuştur. Deva ve Gelecek partilerinin yanında İYİ Parti ve CHP’nin bölgeye eğilmesi, siyasette etkili ailelerin yeni arayışlarına karşılık olmuştur. Bu anlayışı besleyen diğer bir duygu Ak Parti’deki yetkili kişilerin ötekileştirme anlayışları, rahatımızı bozmayalım, küçük olsun bizim olsun, rakipleri azaltalım düşüncesi aslında sağ ve muhafazakar seçmenlere yeni bir yer bulma zorunluluğu vermiştir.

         AKP’nin 14 Mayıs 2023 genel seçimleri için Şanlıurfa’yı iyi okuması gerekir.                                                 Güven oluşturacak adaylarla yeni bir kadro değişikliğini oluşturması beklenilmektedir.                                                                                                     Arafta bekleyen seçmen, iktidarda bu hareketi görmediğinde millet ittifakındaki partilere yöneleceği çok yüksek ihtimaldir. Bu yönelişi önlemek, sağ ve muhafazakar olan seçmenin Ak Parti’de kalmasını sağlamak, yine Ak Parti kadrolarının elindedir. Saha araştırmaları ve seçmenin dili bunları söylemektedir. AKP kadrolarının bunu yapıp yapılmayacağını hep beraber göreceğiz.

İyi seyirler Urfam.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.