Mehmet CANBEK
Köşe Yazarı
Mehmet CANBEK
 

PİYASALAR DENETLENMELİ

Genel İtibariyle serbest piyasanın uygulandığı bir ülkeyiz. Tabiri yerinde ise bu işinde cılkını çıkartıyoruz. Üretici sattığı ürünün masrafını çıkarttığı zaman elini öpüp başına koyuyor. Toptancı mağdurda olsa durumu kurtarıyor, perakendeci kazanıyor, tüketici fiyatlardan şikâyetçi Birkaç Örnek tarla başında, karpuz 200, patlıcan 50, biber 600, domates 25, Kuruştan satılıyor. Tarla başı fiyatlar böyle… Birde Toplantıcı cephesi ise Üzüm 1 TL, incir 2 TL, Fıstık 18 TL.  Hal pazarındaki fiyatta ortalaması budur Bu Ürünlerin birde tüketiciye yansıyan perakende fiyatlarına bakalım, patlıcan 4, karpuz, 1.5, Biber 5, Domates 3, üzüm 5, İncir 6 TL, Fıstık 40 TL. Bakın Üretici ile tüketici arasından 400 aşan bir fiyat farkı var. Aynı durum giyim sektöründe var. 50 TL’ye alınan bir elbise, 250 TL’ye mağazada satılıyor. Narenciye, Baklagillerde aynı durum yaşanıyor. Kısaca işin tarı kopmuş,  düzelir mi bilemem!... Yazıktır, günahtır üretici madara olarak ortada bırakılıyor. Tüketici zorla yolunuyor Devlet bu ürünlere taban fiyat belirlemeli, Ona göre üretici malını satmalıdır. Serbest piyasa sistemi, Üreticiye en büyük darbedir. Üretici darbe yedikçe, tarımdan, tarladan uzaklaşıyor. Buda üretimin her alanda düşmesine sebep oluyor; Kurumlar bunu görmelidir. Herkesin bir kar haddi olmalı, 40, 50 artık ürünün tüketimine göre kar koymalı. Ticarettin doğası böyledir. Lakin 50 kuruşluk malı 5 TL’ye satmak buda insafsızlık olur kanımca… Üreticinin girdilerine bakalım, mazot, tarla sürümü, budama, belleme, gübreleme, ilaçlama, sulama, işçilik gibi giderleri mutlaka hesaplanmalı ve Üreticinin malı Devlet tarafından fiyat verilmelidir. Ciddi olan bir diğer konu bu alanların hiçbirinde Kurumların denetimleri ne yazık ki yok. Eskide, Belediyeler, Maliye, Tarım Müdürlükleri seri denetimler yaparlardı.  Denetimlere fiyat tarifeleride dahildi. Yanı Perakendeci esnafın keyfine göre fiyatı yoktu. Faturasını yetkililere gösterir. Aldığı fiyat ne ise ona göre kar haddi konulur ve satışın ona göre yapardı. Şimdi öyle değil… Kim neye tuttursa; buda yöntemde başta üreticiyi vuruyor. Burada Başta Belediyeler olmak üzere diğer tüm yetkili kurumları göreve davet ediyorum…  Herkes eğer laikiyle görevini yaparsa sorunlar çözülür. Sorunlar çözülünce; Üretici, Toptancı, perakendeci ve tüketici sevinir. Piyasalar bir başka canlanmış olur.    
Ekleme Tarihi: 25 Eylül 2019 - Çarşamba

PİYASALAR DENETLENMELİ

Genel İtibariyle serbest piyasanın uygulandığı bir ülkeyiz.

Tabiri yerinde ise bu işinde cılkını çıkartıyoruz.

Üretici sattığı ürünün masrafını çıkarttığı zaman elini öpüp başına koyuyor. Toptancı mağdurda olsa durumu kurtarıyor, perakendeci kazanıyor, tüketici fiyatlardan şikâyetçi

Birkaç Örnek tarla başında, karpuz 200, patlıcan 50, biber 600, domates 25, Kuruştan satılıyor.

Tarla başı fiyatlar böyle…

Birde Toplantıcı cephesi ise Üzüm 1 TL, incir 2 TL, Fıstık 18 TL.  Hal pazarındaki fiyatta ortalaması budur

Bu Ürünlerin birde tüketiciye yansıyan perakende fiyatlarına bakalım, patlıcan 4, karpuz, 1.5, Biber 5, Domates 3, üzüm 5, İncir 6 TL, Fıstık 40 TL.

Bakın Üretici ile tüketici arasından 400 aşan bir fiyat farkı var.

Aynı durum giyim sektöründe var. 50 TL’ye alınan bir elbise, 250 TL’ye mağazada satılıyor.

Narenciye, Baklagillerde aynı durum yaşanıyor.

Kısaca işin tarı kopmuş,  düzelir mi bilemem!...

Yazıktır, günahtır üretici madara olarak ortada bırakılıyor.

Tüketici zorla yolunuyor

Devlet bu ürünlere taban fiyat belirlemeli, Ona göre üretici malını satmalıdır.

Serbest piyasa sistemi, Üreticiye en büyük darbedir.

Üretici darbe yedikçe, tarımdan, tarladan uzaklaşıyor. Buda üretimin her alanda düşmesine sebep oluyor; Kurumlar bunu görmelidir.

Herkesin bir kar haddi olmalı, 40, 50 artık ürünün tüketimine göre kar koymalı.

Ticarettin doğası böyledir. Lakin 50 kuruşluk malı 5 TL’ye satmak buda insafsızlık olur kanımca…

Üreticinin girdilerine bakalım, mazot, tarla sürümü, budama, belleme, gübreleme, ilaçlama, sulama, işçilik gibi giderleri mutlaka hesaplanmalı ve Üreticinin malı Devlet tarafından fiyat verilmelidir.

Ciddi olan bir diğer konu bu alanların hiçbirinde Kurumların denetimleri ne yazık ki yok.

Eskide, Belediyeler, Maliye, Tarım Müdürlükleri seri denetimler yaparlardı.

 Denetimlere fiyat tarifeleride dahildi. Yanı Perakendeci esnafın keyfine göre fiyatı yoktu.

Faturasını yetkililere gösterir. Aldığı fiyat ne ise ona göre kar haddi konulur ve satışın ona göre yapardı. Şimdi öyle değil…

Kim neye tuttursa; buda yöntemde başta üreticiyi vuruyor.

Burada Başta Belediyeler olmak üzere diğer tüm yetkili kurumları göreve davet ediyorum…

 Herkes eğer laikiyle görevini yaparsa sorunlar çözülür.

Sorunlar çözülünce; Üretici, Toptancı, perakendeci ve tüketici sevinir.

Piyasalar bir başka canlanmış olur.

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.