Mehmet CANBEK
Köşe Yazarı
Mehmet CANBEK
 

DOĞRUDAN TEMİNLER SOYGUNDUR

Doğrudan temin ile yapılan ihaleleri sürekli sıcak gündem olarak gündemimizde tutuyoruz. Doğrudan teminle yapılan ihalelerin çoğu Devleti soymaktan başka bir şey değil. Başka bir tabirle; Kurumlar hırsızlığı Resmi evrak üzerinde yapıyorlar. Buda kurumu ve Devletin yükünü ağırlaştırıyor. Türkiye’de en çok doğrudan temin ihaleleri yapılan yer hiç kuşkusuz Urfa’dır. Nedeninin, niyesi bizde çözmemdik. Urfa’daki ihale oranlarına ve istatistiklere baktığımızda bugün Basın İlan Kurumu aracılığı ile yayınlanan İhaleler, 2010 yılının gerisine düşmüş. Oysaki Kurumsal, Şehir, nüfuz olarak büyüyen bir Urfa varken. Ama İhalelerde küçülme var. Başta Şanlıurfa Valiliği olmak üzere. Tüm kurumları burada sıralıyorum: Valilik, Harran Üniversitesi, Milli Eğitim, DSİ,Tarım İl, Çevre ve Şehircilik, Sağlık İl , Göç idaresi, Orman Bölge, Vakıflar Bölge Müdürlükleri, Urfa Tedaş,  Şanlıurfa Telekom, GAP İdaresi, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri ve daha ismini saymak istemediğimiz bazı kurumlar. Birçok kurum yüklü miktarda olan ihaleyi 5-6 parçaya bölerek yapıyor. Bu Yasal değil. En ufak bir soruşturma halinde, kurumun yetkilisine veya Belediye Başkanına hiç tahmin edemediği kadar zimmet ve ceza çıkar. Ayrıca sonu cezaevi bile olabilir. Doğrudan temin Rekabet ortamını ve kurumun maddi menfaatini ortadan kaldırıyor. Buna engel olmak zor değil. Hangi kurumun Doğrudan teminle nasıl iş yaptığını biliyoruz. Zamanı geldiğinde bunları ifşa ederiz. Öte yanda: Resmi İlanlar yerel Basının can damarını oluşturuyor. En büyük bir ihale için Kurumun bedel olarak ödediği en fazla  Bin TL civarında bir rakamdır. Aynı Kurum yayınlamış bir ilan için, rekabet ortamı oluşturduğu içinde rahatlıkla 20-30 bin kar ediyor. Yerel Gazetelerin 300 ün üzerinde artan masrafları var. Lakin Resmi ilan giderleride olabildiğince düşüyor. Valiliğin, Belediye Başkanların ve Kurum müdürlerinin doğrudan temin ihalelerine son vermeleri lazım; burada belki 2 gazetelerin menfaati olacak, fakat Kurumların en azında 30 çıvarında menfaati olacak. Devlet sömürülmesin, işin gereği neyse aynısı istiyoruz. Yayınlanan ilanlara bakıldığında 2010 yılının altındayız. Yazıktır, Günahtır. Oturduğumuz koltuk bize saltanat değildir; böyle bilinmeli… Urfa’da yayınlanan günlük 8 Gazetemiz var. Ay sonunda hepimiz hesabı zararla kapatıyoruz. Devletin bize verdiği yasal hakkı Belediyeler, Kurumlar, Özerk yerler hile ile elimizden almaya çalışıyorlar. Bizde direniyoruz Bizler Gazete olarak, başta Devletin sonradan Gazetelerimizin sömürülmesini istemiyoruz. Kurumlar yakın takibimize aldık. Bakalım kim kazanacak.              
Ekleme Tarihi: 20 Kasım 2019 - Çarşamba

DOĞRUDAN TEMİNLER SOYGUNDUR

Doğrudan temin ile yapılan ihaleleri sürekli sıcak gündem olarak gündemimizde tutuyoruz.

Doğrudan teminle yapılan ihalelerin çoğu Devleti soymaktan başka bir şey değil.

Başka bir tabirle; Kurumlar hırsızlığı Resmi evrak üzerinde yapıyorlar.

Buda kurumu ve Devletin yükünü ağırlaştırıyor.

Türkiye’de en çok doğrudan temin ihaleleri yapılan yer hiç kuşkusuz Urfa’dır.

Nedeninin, niyesi bizde çözmemdik.

Urfa’daki ihale oranlarına ve istatistiklere baktığımızda bugün Basın İlan Kurumu aracılığı ile yayınlanan İhaleler, 2010 yılının gerisine düşmüş.

Oysaki Kurumsal, Şehir, nüfuz olarak büyüyen bir Urfa varken.

Ama İhalelerde küçülme var.

Başta Şanlıurfa Valiliği olmak üzere.

Tüm kurumları burada sıralıyorum: Valilik, Harran Üniversitesi, Milli Eğitim, DSİ,Tarım İl, Çevre ve Şehircilik, Sağlık İl , Göç idaresi, Orman Bölge, Vakıflar Bölge Müdürlükleri, Urfa Tedaş,  Şanlıurfa Telekom, GAP İdaresi, Büyükşehir ve İlçe Belediyeleri ve daha ismini saymak istemediğimiz bazı kurumlar.

Birçok kurum yüklü miktarda olan ihaleyi 5-6 parçaya bölerek yapıyor.

Bu Yasal değil.

En ufak bir soruşturma halinde, kurumun yetkilisine veya Belediye Başkanına hiç tahmin edemediği kadar zimmet ve ceza çıkar.

Ayrıca sonu cezaevi bile olabilir.

Doğrudan temin Rekabet ortamını ve kurumun maddi menfaatini ortadan kaldırıyor.

Buna engel olmak zor değil.

Hangi kurumun Doğrudan teminle nasıl iş yaptığını biliyoruz. Zamanı geldiğinde bunları ifşa ederiz.

Öte yanda: Resmi İlanlar yerel Basının can damarını oluşturuyor.

En büyük bir ihale için Kurumun bedel olarak ödediği en fazla  Bin TL civarında bir rakamdır. Aynı Kurum yayınlamış bir ilan için, rekabet ortamı oluşturduğu içinde rahatlıkla 20-30 bin kar ediyor.

Yerel Gazetelerin 300 ün üzerinde artan masrafları var. Lakin Resmi ilan giderleride olabildiğince düşüyor. Valiliğin, Belediye Başkanların ve Kurum müdürlerinin doğrudan temin ihalelerine son vermeleri lazım; burada belki 2 gazetelerin menfaati olacak, fakat Kurumların en azında 30 çıvarında menfaati olacak.

Devlet sömürülmesin, işin gereği neyse aynısı istiyoruz.

Yayınlanan ilanlara bakıldığında 2010 yılının altındayız. Yazıktır, Günahtır.

Oturduğumuz koltuk bize saltanat değildir; böyle bilinmeli…

Urfa’da yayınlanan günlük 8 Gazetemiz var.

Ay sonunda hepimiz hesabı zararla kapatıyoruz.

Devletin bize verdiği yasal hakkı Belediyeler, Kurumlar, Özerk yerler hile ile elimizden almaya çalışıyorlar. Bizde direniyoruz

Bizler Gazete olarak, başta Devletin sonradan Gazetelerimizin sömürülmesini istemiyoruz.

Kurumlar yakın takibimize aldık.

Bakalım kim kazanacak.

 

 

 

 

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.