Mehmet CANBEK
Köşe Yazarı
Mehmet CANBEK
 

DOĞRUDAN TEMİN REZALETİ

Urfa’daki kurumlara baktığımızda hemen hepsi doğrudan teminle ihale yoluna gidiyor. Doğrudan temin aslında usule, resmiyete, hakkaniyette ve rekabet ortamıyla uyuşmayan bir yöntemdir. Kısaca bu Doğruda Temin Devletin parasını savurmaktır, çalmaktır… Bir diğer ifadeyle resmi yolla yapılan yolsuzluktur!. Urfa’da bütün kurumlar maalesef bu başta saydığımız nahoş girişimle iş yapıyor. Buna birilerini Devlet adına çıkıp “dur” demesi gerekir. Doğrudan temin yoluyla ihaleler için yapılması olan rekabet ortamı ortadan kalkıyor; Kurum istediği kişi veya kişilere işleri veriyorlar... Burada Devletin uğradığı zarar hiçbir kurumunun umurunda olmuyor. Acil işler için doğrudan teminle işler yapılır( bunun yöntemi yasa ile çok açık ifade edilmiş, bellidir) fakat Büyükşehir olmuş ve Türkiye’nin 7 Büyük il’inde tümüne yakın işlerin Doğrudan temin marifeti ile yapılması; akla bu il’de yapılan yolsuzluğun çok büyük olduğu iddiasını getiriyor. Birkaç istatistik bilgi: Malatya’da Resmi ilan alan bir Gazete aylık ortalama 65 bin tl’lik Resmi ilan alıyor; Adıyaman Urfa’nın yarısı bile değil; buradaki Gazeteler aylık olarak 25 bin ilan alıyor; Batman da yine Gazeteler 25- 30 bin civarında ilan alıyor. Urfa’da Gazetelerin aldığı Resmi ilan ortalaması daha 15 bini bulmuyor. Büyükşehirden Belediyesinden; İlçe Belediyelerinden tutun; Valiliğine kadar; Kamu Hastanelerinden tutun; Organize Bölgesinden tuttun DSİ’sine kadar. Kısaca Urfa’da doğrudan temin Kurumlar için bir adet haline gelmiş. Burada Basın İlan Kurumuna söylüyorum; çıkın kurumları uyarın; Doğrudan teminle yapılan işlerin Devleti zarara uğrattığını bunu yapan beylere anlatın.. Gazetece ve Televizyonlara bu konuda açıklamada bulunun… Devletin parasını ona buna peşkeş çekmeye kimsenin hakkı yoktur. En önemlisi de birileri çıkıp bu konuda suç duyurusu bulunması halinde; bunu yapan kurumların hakkında soruşturma açılır. Bunu hangi Kurum ve yetkili yapıyorsa, hesabını hukuksal olarak vermek zorunda kalır. Artık iş mahkemeye düşmüş olur. Eğer bundan böyle doğrudan temin vakası Urfa’da düzeltilmezse; Gazeteciler olarak bu konu hakkında biz suç duyurusunda bulunuruz. Kurum yöneticilerini ve yetkililerini yargılatacak kadar elimizde bilgi ve belgeler var. Art niyetli olan hakkında gereken bizler (gazeteciler) tarafından yapılacak Burada tüm Kurumlara sesleniyorum. Devleti zarara uğratmaya; Devlet adına altında yandaşlara rant sağlamaya “acil” adı altında dolandırıcılık yapana elimizden geldiğince izin vermeyeceğiz… Gerektiğinde Doğrudan teminle ihale kurumları belgeleriyle burada deşifre edeceğiz. Bugün ben yazdım bu sorunu… Bundan sonra bu “Doğrudan temin” rezaletini tüm gazeteci arkadaşlarımızın takibinde olacak. Herkes bu işe “dur” demek için birşeyler yapacak Benden kurum ve kuruluşları uyarmak.  
Ekleme Tarihi: 05 Ekim 2016 - Çarşamba

DOĞRUDAN TEMİN REZALETİ

Urfa’daki kurumlara baktığımızda hemen hepsi doğrudan teminle ihale yoluna gidiyor.

Doğrudan temin aslında usule, resmiyete, hakkaniyette ve rekabet ortamıyla uyuşmayan bir yöntemdir.

Kısaca bu Doğruda Temin Devletin parasını savurmaktır, çalmaktır…

Bir diğer ifadeyle resmi yolla yapılan yolsuzluktur!.

Urfa’da bütün kurumlar maalesef bu başta saydığımız nahoş girişimle iş yapıyor.

Buna birilerini Devlet adına çıkıp “dur” demesi gerekir.

Doğrudan temin yoluyla ihaleler için yapılması olan rekabet ortamı ortadan kalkıyor; Kurum istediği kişi veya kişilere işleri veriyorlar...

Burada Devletin uğradığı zarar hiçbir kurumunun umurunda olmuyor.

Acil işler için doğrudan teminle işler yapılır( bunun yöntemi yasa ile çok açık ifade edilmiş, bellidir) fakat Büyükşehir olmuş ve Türkiye’nin 7 Büyük il’inde tümüne yakın işlerin Doğrudan temin marifeti ile yapılması; akla bu il’de yapılan yolsuzluğun çok büyük olduğu iddiasını getiriyor.

Birkaç istatistik bilgi:

Malatya’da Resmi ilan alan bir Gazete aylık ortalama 65 bin tl’lik Resmi ilan alıyor; Adıyaman Urfa’nın yarısı bile değil; buradaki Gazeteler aylık olarak 25 bin ilan alıyor; Batman da yine Gazeteler 25- 30 bin civarında ilan alıyor.

Urfa’da Gazetelerin aldığı Resmi ilan ortalaması daha 15 bini bulmuyor.

Büyükşehirden Belediyesinden; İlçe Belediyelerinden tutun; Valiliğine kadar; Kamu Hastanelerinden tutun; Organize Bölgesinden tuttun DSİ’sine kadar.

Kısaca Urfa’da doğrudan temin Kurumlar için bir adet haline gelmiş.

Burada Basın İlan Kurumuna söylüyorum; çıkın kurumları uyarın; Doğrudan teminle yapılan işlerin Devleti zarara uğrattığını bunu yapan beylere anlatın..

Gazetece ve Televizyonlara bu konuda açıklamada bulunun…

Devletin parasını ona buna peşkeş çekmeye kimsenin hakkı yoktur.

En önemlisi de birileri çıkıp bu konuda suç duyurusu bulunması halinde; bunu yapan kurumların hakkında soruşturma açılır.

Bunu hangi Kurum ve yetkili yapıyorsa, hesabını hukuksal olarak vermek zorunda kalır.

Artık iş mahkemeye düşmüş olur.

Eğer bundan böyle doğrudan temin vakası Urfa’da düzeltilmezse; Gazeteciler olarak bu konu hakkında biz suç duyurusunda bulunuruz.

Kurum yöneticilerini ve yetkililerini yargılatacak kadar elimizde bilgi ve belgeler var.

Art niyetli olan hakkında gereken bizler (gazeteciler) tarafından yapılacak

Burada tüm Kurumlara sesleniyorum. Devleti zarara uğratmaya; Devlet adına altında yandaşlara rant sağlamaya “acil” adı altında dolandırıcılık yapana elimizden geldiğince izin vermeyeceğiz…

Gerektiğinde Doğrudan teminle ihale kurumları belgeleriyle burada deşifre edeceğiz.

Bugün ben yazdım bu sorunu…

Bundan sonra bu “Doğrudan temin” rezaletini tüm gazeteci arkadaşlarımızın takibinde olacak.

Herkes bu işe “dur” demek için birşeyler yapacak

Benden kurum ve kuruluşları uyarmak.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.