AHMET NAS
Köşe Yazarı
AHMET NAS
 

NAKŞİ EZGİLERİ - IV YOLU YÖNLENDİREN KÜRT ALİM

(Yazı dizimizin devamı) 48 yıllık kısa ömrünü Irak-Suriye-İran-Hindistan topraklarında mekik dokuyarak geçiren Kürt Mutasavvıf Alim & Şairin kendi adını taşıyan Nakşi - Halidi kolu Anadolu - Mezopotamya vb. halen yaygındır. Babası Hz. Osman'ın soyundandı. Bağdat'ta doğdu, 21 yaşında murşid-i kamillik makamına ulaştı. Hindistan'da bulunan Şeyh Abdullah Dehleviyle aralarında Mevlana & Şems gibi manevi bir muhabbet oluştu. Onu ziyaretinden gelirken İran'a uğrayıp Şii alimlerle istişare etti. Memleketine döndüğünde Süleymaniye'de A.Kadir Geylani Hz.lerinin dergahında kaldı bir müddet. Akabinde aile & talebeleriyle Şam'a hicret edip burada tadilatlarda bulunup; mescid yaptılar. Kurdukları dergahta Şafii fıkhını & hatme-i haceganı halka alıştırdılar. Bu hizmet faaliyetlerinden rahatsız olan Berzenci adlı grup Cuma namazı çıkışı 200 silahlı adamlarıyla suikasta yeltenince; Mevlana Halid-i Bağdadi Hz.lerinin keramet göstererek(heybet ve azametle) karşılarına dikilmesinden korkup kaçtılar. Fitnelerini bölge Valisi Said Paşa'ya ihbar mektupları yazarak sürdürdüler. Vali tevkif etmeye geldiği Mevlana Halid'deki iman ve dirayeti gördüğünde titreyip ağlamaya başladı. Hassutluğun son ucu olarak Payitahta "Kürtler, adam topluyor, dergah kurdular, ihtilal yapacaklar" diye şikayet ettiklerinde dönemin Padişahı II. Mahmud askerlerini yollayacakken; Şeyhülislam Mustafa Asım'ın Sultana şu ayeti okumasıyla durup teftiş için ajan göndermeye razı oldu: "Ey İman Edenler! Eğer bir fasık size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa kötülük edersiniz; sonra yaptığınıza pişman olursunuz." (Hucurat / 6) Gelen casuslar Hazretten etkilenip müridi oldular. O devirde yayılan hastalıkla oğulları A.Rahman & Bahaddin salgından Şahabeddinse Urfa ziyaretleri esnasında öldü. Kendi vefatı makablinde de "Kurban kesilip fakirlere dağıtılmasını" telkin etti. Caliyetül Ekdar & Kaside-i Muhammediye(Kürtçe) eserleri zikir olarak okunmaktadır muhibbanlarınca halen. (devamı var)
Ekleme Tarihi: 26 Ocak 2023 - Perşembe

NAKŞİ EZGİLERİ - IV YOLU YÖNLENDİREN KÜRT ALİM

(Yazı dizimizin devamı)

48 yıllık kısa ömrünü Irak-Suriye-İran-Hindistan topraklarında mekik dokuyarak geçiren Kürt Mutasavvıf Alim & Şairin kendi adını taşıyan Nakşi - Halidi kolu Anadolu - Mezopotamya vb. halen yaygındır.

Babası Hz. Osman'ın soyundandı. Bağdat'ta doğdu, 21 yaşında murşid-i kamillik makamına ulaştı.

Hindistan'da bulunan Şeyh Abdullah Dehleviyle aralarında Mevlana & Şems gibi manevi bir muhabbet oluştu.

Onu ziyaretinden gelirken İran'a uğrayıp Şii alimlerle istişare etti.

Memleketine döndüğünde Süleymaniye'de A.Kadir Geylani Hz.lerinin dergahında kaldı bir müddet.

Akabinde aile & talebeleriyle Şam'a hicret edip burada tadilatlarda bulunup; mescid yaptılar.

Kurdukları dergahta Şafii fıkhını & hatme-i haceganı halka alıştırdılar.

Bu hizmet faaliyetlerinden rahatsız olan Berzenci adlı grup Cuma namazı çıkışı 200 silahlı adamlarıyla suikasta yeltenince; Mevlana Halid-i Bağdadi Hz.lerinin keramet göstererek(heybet ve azametle) karşılarına dikilmesinden korkup kaçtılar.

Fitnelerini bölge Valisi Said Paşa'ya ihbar mektupları yazarak sürdürdüler. Vali tevkif etmeye geldiği Mevlana Halid'deki iman ve dirayeti gördüğünde titreyip ağlamaya başladı.

Hassutluğun son ucu olarak Payitahta "Kürtler, adam topluyor, dergah kurdular, ihtilal yapacaklar" diye şikayet ettiklerinde dönemin Padişahı II. Mahmud askerlerini yollayacakken; Şeyhülislam Mustafa Asım'ın Sultana şu ayeti okumasıyla durup teftiş için ajan göndermeye razı oldu:

"Ey İman Edenler! Eğer bir fasık size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa kötülük edersiniz; sonra yaptığınıza pişman olursunuz."

(Hucurat / 6)

Gelen casuslar Hazretten etkilenip müridi oldular.

O devirde yayılan hastalıkla oğulları A.Rahman & Bahaddin salgından Şahabeddinse Urfa ziyaretleri esnasında öldü. Kendi vefatı makablinde de "Kurban kesilip fakirlere dağıtılmasını" telkin etti.

Caliyetül Ekdar & Kaside-i Muhammediye(Kürtçe) eserleri zikir olarak okunmaktadır muhibbanlarınca halen.

(devamı var)

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.