Fuat GEMALMAZ
Köşe Yazarı
Fuat GEMALMAZ
 

NARGİLE ALDI BAŞINI GİDİYOR

Ülkemde bir furya aldı gitti. Suriye iç savaştan ülkeme sığınan mültecilerden sonra ülkemin yaşam ve kültürel yaşam şeklide değişti. Ülkemin vatandaşları kısmen eskiden tükettikleri nargile ve tütün ürünlerinin tüketildiği mekân ve mevkiler çoğalmaya başladı. Ülkemde eskiden tüketilen nargile meraklıların sadece evlerinde tüketip ve gün içersinde tüketim ihtiyaçları olmazdı. Suriyelilerin göçünden sonra ülkemin başta metropol illerinde olmak üzere ülkemin bir çok ilinde nargile mekanları kültür mantarı gibi türemiş durumdadır. Bu mekânların oldukları sokak ve mahallerde başta nargile ve tütün kokusundan geçilmeyecek durumlardadır. Bu mekânların çoğalması ile tütün ve tütün tüketim yaşlarında genç hatta çocuk denilecek yaşlara düşülmüştür. Bu mekânların denetimsizliği ve bu mekânların özelikle yerel yönetimlerin böylesi mekânların açılış ve faaliyetlerini gösteren işletme ruhsatlarının sorunsuzca almasını sağlamaktadırlar. Bu işletme açılış ve çalıştırmalarının gerekli izinlerinin alındığını sanmıyorum. Alınan ruhsatlarda yerel yönetimlerin gerekli izinin verilmesini sağlayan yönetimlerin denetim ve inceleme yapmadan kontrolsüzce verilen ruhsatlarla işletme yapan böylesi mekânlara genç evlatlarımızın girmesi ile bazı kişilerin içmemesi demek pasif içici durumuna düşmekte onlar farkına varmadan aslında onlar daha çok bu dumandan etkilenip daha çok içmiş sayılmaktadırlar. Gençlerimizin böylesi yerlere gitmesiyle gelecekte otomatikman nargile tüketicileri olmaktadırlar. Bu nargile ve benzeri mekânların denetimsizliği ve böylesi mekânlarda işletmesine izin veren makam ve mevkilerin bu konuda büyük suç işlediği görülmektedir. Hatta birçok vatandaşlarımızın bilmediği bir yön daha var olduğunun halkımızın bilmesi gerekmektedir. Özelikle trafik kontrol noktalarında görev yapan memur arkadaşlar bunu çok iyi bilmektedirler. Birkaç nargile tüketen şahısların trafik noktalarında alkol muayenesinde alkol almış olarak tespit edilmektedir. Böylesi etkili bir maddeyi tüketen ve bu madenin nikotinden öte birde alkol almış olması ve bu şekilde özelikle trafiğe çıkan arkadaşların alkol almış gibi olan şahsiyetlerin trafikte olması ayrıca büyük sıkıntı yaratıkları görülmektedir. Nargile ve tütün tüketiminin böylesi yaygın olduğu zaman içersinde halkımızın sigaradan daha etkili olan nargile tüketimi ile aşamalı olarak daha büyük madde bağımlısı durumuna düşmektedirler. Bu denetimsizliğin başlaması ile kademeli olarak halkımız vatandaşlarımızı özelikle gençlerimizi yanlış yolara teşvik etiğimizin farkında değiliz. Başta devletimin kamu ve kurumların denetleyici mekanizması acilen bu konuda gerekli özverili çalışmalar yapmaları gerektiğini geç kalındıkça gelecekte daha büyük sonuçlar doğuracaktır.
Ekleme Tarihi: 22 Mart 2019 - Cuma

NARGİLE ALDI BAŞINI GİDİYOR

Ülkemde bir furya aldı gitti.

Suriye iç savaştan ülkeme sığınan mültecilerden sonra ülkemin yaşam ve kültürel yaşam şeklide değişti.

Ülkemin vatandaşları kısmen eskiden tükettikleri nargile ve tütün ürünlerinin tüketildiği mekân ve mevkiler çoğalmaya başladı.

Ülkemde eskiden tüketilen nargile meraklıların sadece evlerinde tüketip ve gün içersinde tüketim ihtiyaçları olmazdı.

Suriyelilerin göçünden sonra ülkemin başta metropol illerinde olmak üzere ülkemin bir çok ilinde nargile mekanları kültür mantarı gibi türemiş durumdadır.

Bu mekânların oldukları sokak ve mahallerde başta nargile ve tütün kokusundan geçilmeyecek durumlardadır.

Bu mekânların çoğalması ile tütün ve tütün tüketim yaşlarında genç hatta çocuk denilecek yaşlara düşülmüştür.

Bu mekânların denetimsizliği ve bu mekânların özelikle yerel yönetimlerin böylesi mekânların açılış ve faaliyetlerini gösteren işletme ruhsatlarının sorunsuzca almasını sağlamaktadırlar.

Bu işletme açılış ve çalıştırmalarının gerekli izinlerinin alındığını sanmıyorum. Alınan ruhsatlarda yerel yönetimlerin gerekli izinin verilmesini sağlayan yönetimlerin denetim ve inceleme yapmadan kontrolsüzce verilen ruhsatlarla işletme yapan böylesi mekânlara genç evlatlarımızın girmesi ile bazı kişilerin içmemesi demek pasif içici durumuna düşmekte onlar farkına varmadan aslında onlar daha çok bu dumandan etkilenip daha çok içmiş sayılmaktadırlar.

Gençlerimizin böylesi yerlere gitmesiyle gelecekte otomatikman nargile tüketicileri olmaktadırlar. Bu nargile ve benzeri mekânların denetimsizliği ve böylesi mekânlarda işletmesine izin veren makam ve mevkilerin bu konuda büyük suç işlediği görülmektedir.

Hatta birçok vatandaşlarımızın bilmediği bir yön daha var olduğunun halkımızın bilmesi gerekmektedir. Özelikle trafik kontrol noktalarında görev yapan memur arkadaşlar bunu çok iyi bilmektedirler. Birkaç nargile tüketen şahısların trafik noktalarında alkol muayenesinde alkol almış olarak tespit edilmektedir. Böylesi etkili bir maddeyi tüketen ve bu madenin nikotinden öte birde alkol almış olması ve bu şekilde özelikle trafiğe çıkan arkadaşların alkol almış gibi olan şahsiyetlerin trafikte olması ayrıca büyük sıkıntı yaratıkları görülmektedir.

Nargile ve tütün tüketiminin böylesi yaygın olduğu zaman içersinde halkımızın sigaradan daha etkili olan nargile tüketimi ile aşamalı olarak daha büyük madde bağımlısı durumuna düşmektedirler. Bu denetimsizliğin başlaması ile kademeli olarak halkımız vatandaşlarımızı özelikle gençlerimizi yanlış yolara teşvik etiğimizin farkında değiliz.

Başta devletimin kamu ve kurumların denetleyici mekanizması acilen bu konuda gerekli özverili çalışmalar yapmaları gerektiğini geç kalındıkça gelecekte daha büyük sonuçlar doğuracaktır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.