Anasayfa Yazarlar AHMET NAS Yazı Detayı Bu yazı 1787+ kez okundu.
AHMET NAS
Köşe Yazarı
AHMET NAS
 

TURİZM ENDESKLİ SIRA GECESİ'NİN STANDARTLARI

Ş.Urfa Güneydoğunun farklı tarihi miraslarını barındıran en zengin kültürel özelliklere sahip illerindendir. Yoğunluğu ve yöresel tabirimizle essahı Urfa'da yaşanan yemek, müzik kültürü başka şehirlerde yaşayan kişiler tarafından talep görüp, merak ediliyor. Bizler başka illeri seyahat ettiğimizde, oradaki insanların: "Aa! Urfa'dan gelmiş bize köfte yoğursun bu akşam" tepkileri başlıyor. Tamam bu istek normal. Ama biz misafiriz bulundukları şehirde köfteye katılan tüm ürünler yok, ya da "Kardaş bu tepside bu olmaz!" lafını anlatamıyorsun. Dümdüz bir kırtik, kenarı kulplu boşluklu, çay tepsisinde yoğurttular bize zamanında. Yıllar önce Fethiye'de tarihi bir alandaydık. Kanyon, denilen vadide bizim eski mimari yapılı semtlerdeki dar sokaklara benzeyen altından ayak seviyesinde yer yer bacak seviyesine ve daha yukarıya yükselen suyun aktığı 18 km. uzun fakat dar bir yol var. Bu Kanyon'da gezerken "Yüksek sesle konuşmak tehlikelidir" uyarı tabelasına rastlıyoruz. Kendisi de orada misafir bulunan iç Anadolulu değişik bir zat, tabelayı görünce; "Urfalı, sesin yanıktır şimdi, bir uzun hava çekiversene, bakalım sahiden yukarıdaki taşlar düşüverecek mi?" Orada o kadar yerli yabancı ziyaretçi var. Sanki insanların hayatı yapboz, bizler de deney faresiyiz. Başta yemek kültürü gibi konular olmak üzere yanlış anlaşıldığımız bir konu da "Sıra Gecesi" geleneğimiz. Bu sorunu çok kişi dillendirdiğinde dejenere olduğunu yozlaştığını söyleyip sadece şikayet ederken; konunun uzmanı aileden bu geleneği yürüten, vakıf olan, sanatsal kariyeri ile ulusal çapta tanınan İstanbul DTHMK Ses Sanatçısı değerli büyüğümüz Halil ALTINGÖZ, bu konu için kamuoyuna somut önerilerde bulunuyor. ALTINGÖZ, günümüzde Turizm amaçlı icra edilen Sıra Gecelerinin bir standarda kavuşması gerektiğini vurgularken, izlenmesi gereken program tertip işleyişini şu maddelerle sıralıyor: 1 – Fasılın başında sıra geceleri ile ilgili 10 dakikalık bir sunum yapılmalı 2 – Sunum akabinde birkaç usta malı anonim türkü, bir gazel bir hoyrat okunmalı 3 – Son olarak gelen turistlerin eğlenmesi adına yapılan ritmik ezgiler icra edilmeli Tabii Ş.Urfa ve Urfalılara dair bu gibi ilk paragraflarda anlattığımız taleplerin bizlere sunulmasına sebep olan ön yargıların bir nedeni de değerlerimizi iyi tanıtamamız ve kendimizi doğru ifade edememizden kaynaklı. Bu ve benzeri sorunların genel çözümü aslında çok basit konuyu bilmeyenlerin ahkam kesmemesi, alanında uzman bilirkişilerin dikkate alınıp kulak verilmesidir.
Ekleme Tarihi: 30 Eylül 2017 - Cumartesi

TURİZM ENDESKLİ SIRA GECESİ'NİN STANDARTLARI

Ş.Urfa Güneydoğunun farklı tarihi miraslarını barındıran en zengin kültürel özelliklere sahip illerindendir. Yoğunluğu ve yöresel tabirimizle essahı Urfa'da yaşanan yemek, müzik kültürü başka şehirlerde yaşayan kişiler tarafından talep görüp, merak ediliyor.

Bizler başka illeri seyahat ettiğimizde, oradaki insanların: "Aa! Urfa'dan gelmiş bize köfte yoğursun bu akşam" tepkileri başlıyor.

Tamam bu istek normal.

Ama biz misafiriz bulundukları şehirde köfteye katılan tüm ürünler yok, ya da "Kardaş bu tepside bu olmaz!" lafını anlatamıyorsun. Dümdüz bir kırtik, kenarı kulplu boşluklu, çay tepsisinde yoğurttular bize zamanında. Yıllar önce Fethiye'de tarihi bir alandaydık. Kanyon, denilen vadide bizim eski mimari yapılı semtlerdeki dar sokaklara benzeyen altından ayak seviyesinde yer yer bacak seviyesine ve daha yukarıya yükselen suyun aktığı 18 km. uzun fakat dar bir yol var.

Bu Kanyon'da gezerken "Yüksek sesle konuşmak tehlikelidir" uyarı tabelasına rastlıyoruz. Kendisi de orada misafir bulunan iç Anadolulu değişik bir zat, tabelayı görünce; "Urfalı, sesin yanıktır şimdi, bir uzun hava çekiversene, bakalım sahiden yukarıdaki taşlar düşüverecek mi?" Orada o kadar yerli yabancı ziyaretçi var.

Sanki insanların hayatı yapboz, bizler de deney faresiyiz. Başta yemek kültürü gibi konular olmak üzere yanlış anlaşıldığımız bir konu da "Sıra Gecesi" geleneğimiz. Bu sorunu çok kişi dillendirdiğinde dejenere olduğunu yozlaştığını söyleyip sadece şikayet ederken; konunun uzmanı aileden bu geleneği yürüten, vakıf olan, sanatsal kariyeri ile ulusal çapta tanınan İstanbul DTHMK Ses Sanatçısı değerli büyüğümüz Halil ALTINGÖZ, bu konu için kamuoyuna somut önerilerde bulunuyor.

ALTINGÖZ, günümüzde Turizm amaçlı icra edilen Sıra Gecelerinin bir standarda kavuşması gerektiğini vurgularken, izlenmesi gereken program tertip işleyişini şu maddelerle sıralıyor:

1 – Fasılın başında sıra geceleri ile ilgili 10 dakikalık bir sunum yapılmalı

2 – Sunum akabinde birkaç usta malı anonim türkü, bir gazel bir hoyrat okunmalı

3 – Son olarak gelen turistlerin eğlenmesi adına yapılan ritmik ezgiler icra edilmeli Tabii Ş.Urfa ve Urfalılara dair bu gibi ilk paragraflarda anlattığımız taleplerin bizlere sunulmasına sebep olan ön yargıların bir nedeni de değerlerimizi iyi tanıtamamız ve kendimizi doğru ifade edememizden kaynaklı. Bu ve benzeri sorunların genel çözümü aslında çok basit konuyu bilmeyenlerin ahkam kesmemesi, alanında uzman bilirkişilerin dikkate alınıp kulak verilmesidir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.