AHMET NAS
Köşe Yazarı
AHMET NAS
 

NAKŞİ EZGİLERİ - III KAÇ ASIRLIK DAĞARCIK

(Yazı dizimizin devamı) Yalvar Güzel Allah'a - Tende Canım - Zat-ı Hakta Mahremi İrfan Olan - Çün Sana Gönlüm - Can Yine Bülbül Oldu - Derman Arardım Derdime gibi klasikleşmiş eserleri deruhte eden XII. yy. Alimlerinden Niyazi Mısri Hz.leri 21 yaşına kadar aile büyükleri gibi Nakşibendi adabı üzere yetişmiş sonradan başka tarikatlardan ders almıştır.   XIII. yy.da Kafkasya'da yaşayan Nakşibendi Mutasavvıf Mahdumkulu Ahmed Yesevi & Yunus Emre ekolünde yazmıştır beyitlerini.   Aynı asırda Hocası İsmail Fakirullah Hz.lerinin günümüz tabiriyle aforizma(vecizeleriyle) Nakşi Medreselerinde yetişen Astroloji, Tıp, Fen vb. alanlarda eserler yazmış İbrahim Hakkı Hz.lerinin günümüzde de kült olmuş ilahileri vardır. En bilineni: Hak Şerleri Hayreyler'dir.   XIX yy. Erzurum'da iken Mevlana Halidi Bağdadi'den manevi işaretle Erzincan'a uzanan irşad serüveninde asıl adı Hayyat Vehbi olan Terzi Baba'nın zorlu göç, savaş, iklim, hayat şartlarına rağmen müstakil 1 divanı vardır.   Ahmet ÖZHAN, Grup Dergah, Mustafa DEMİRCİ, Halil NECİPOĞLU birçok solistlerce (Gönül Yare Yar Olur & Vakti Seher vb.) yazdıkları seslendirilen Darendeli Hulusi Efendi yine (Seyreyle Güzel, Hazar Kıl Kırma Kalbin vb.) eserleri halk müziğinde kült olmuş Alvarlı Lütfi Efe Nakşi Mürşid-i Kamillerdir.   Ne mümkün bunca âteşle, şehid-i aşkı gasl etmek / Cesed âteş, kefen âteş, hem âb-ı hoşgüvar âteş. / Ümîd-i âfiyet besler mi Es’ad yârdan hâşâ / Saçar oldukça gözden ol nigâr-ı gül'izar âteş   M. Ali ERBİL'in de dedesi olan Nakşibendiliğin önder isimlerinden Şeyh Esad ERBİLİ de seküler zihniyetçe 84 yaşındayken zehirlenmiştir.   Vefatından uzun uzun yıllar sonra Bursa eski Müftüsü M. Emin AY Hoca Efendi "Gönül Nur-i Cemalinden - Senin Aşkınla Mecnunum" gibi adeta maruz kaldıkları zülmü anlatan hüzünlü eserlerini CD'ye kaydetmiştir. (Devamı var)
Ekleme Tarihi: 17 Aralık 2022 - Cumartesi

NAKŞİ EZGİLERİ - III KAÇ ASIRLIK DAĞARCIK

(Yazı dizimizin devamı)
Yalvar Güzel Allah'a - Tende Canım - Zat-ı Hakta Mahremi İrfan Olan - Çün Sana Gönlüm - Can Yine Bülbül Oldu - Derman Arardım Derdime gibi klasikleşmiş eserleri deruhte eden XII. yy. Alimlerinden Niyazi Mısri Hz.leri 21 yaşına kadar aile büyükleri gibi Nakşibendi adabı üzere yetişmiş sonradan başka tarikatlardan ders almıştır.
 
XIII. yy.da Kafkasya'da yaşayan Nakşibendi Mutasavvıf Mahdumkulu Ahmed Yesevi & Yunus Emre ekolünde yazmıştır beyitlerini.
 
Aynı asırda Hocası İsmail Fakirullah Hz.lerinin günümüz tabiriyle aforizma(vecizeleriyle) Nakşi Medreselerinde yetişen Astroloji, Tıp, Fen vb. alanlarda eserler yazmış İbrahim Hakkı Hz.lerinin günümüzde de kült olmuş ilahileri vardır. En bilineni: Hak Şerleri Hayreyler'dir.
 
XIX yy. Erzurum'da iken Mevlana Halidi Bağdadi'den manevi işaretle Erzincan'a uzanan irşad serüveninde asıl adı Hayyat Vehbi olan Terzi Baba'nın zorlu göç, savaş, iklim, hayat şartlarına rağmen müstakil 1 divanı vardır.
 
Ahmet ÖZHAN, Grup Dergah, Mustafa DEMİRCİ, Halil NECİPOĞLU birçok solistlerce (Gönül Yare Yar Olur & Vakti Seher vb.) yazdıkları seslendirilen Darendeli Hulusi Efendi yine (Seyreyle Güzel, Hazar Kıl Kırma Kalbin vb.) eserleri halk müziğinde kült olmuş Alvarlı Lütfi Efe Nakşi Mürşid-i Kamillerdir.
 
Ne mümkün bunca âteşle, şehid-i aşkı gasl etmek /
Cesed âteş, kefen âteş, hem âb-ı hoşgüvar âteş. /
Ümîd-i âfiyet besler mi Es’ad yârdan hâşâ /
Saçar oldukça gözden ol nigâr-ı gül'izar âteş
 
M. Ali ERBİL'in de dedesi olan Nakşibendiliğin önder isimlerinden Şeyh Esad ERBİLİ de seküler zihniyetçe 84 yaşındayken zehirlenmiştir.
 
Vefatından uzun uzun yıllar sonra Bursa eski Müftüsü M. Emin AY Hoca Efendi "Gönül Nur-i Cemalinden - Senin Aşkınla Mecnunum" gibi adeta maruz kaldıkları zülmü anlatan hüzünlü eserlerini CD'ye kaydetmiştir.
(Devamı var)
Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.