AHMET NAS
Köşe Yazarı
AHMET NAS
 

NAKŞİ EZGİLERİ - II TASVİR ESERLERİMİZ

 Hz. Musa, Miraç'ta karşılaştıklarında Hz. Muhammed'e: "Ümmetinin günde 50 kezlik ibadete takati yetmez, Rabbimize dön ve azalması için müracaat et" diye telkiniyle; 2 Resulün ortak teklifi kabul edildi. Farz hükmü 5 vakit oldu. Mecburiyet kaldırılsa da müminler "Teheccüd, Kuşluk, Evvabin vb." ek vakitleri 5 vakte ilave gönüllü kıldılar yüzyıllardır. Soft mezhepler ilmihal bilgilerinde kesin hükümler anlatırken; farizesi kaldırılan ama Hakkaniyet vasfı devam eden vakitsel ibadetler 6 büyük tarikat ve kollarına muhibbanlarca uygulanmaktadır günlük. İkindi ve yatsı vakitlerinde yapılan Hatmeler, Virt tesbihi günlük ritüellerden bazılarıdır. Dinleti serimizde mezunlarımızdan Erkan BİÇEK'in solo seslendirdiği acizane yazıp bestelediğim "Akşam Güneş Batınca" adlı çalışmamızda "Rabıta" ibadetini anlatmaktayız. Serhad boylarında görev yapan mücahitlere "Mürebbit" denir. Vazifeleri diğer tarafla bağlantıyı muhafazadır. "Rabıta" da bu köke dayanır. Akşam namazına müteakip dervişler gözlerini kapatıp dertlerini yahut hacetlerini kalplerinden geçirerek Allah c.c. dostlarını yardıma çağırırlar, onlarla mana aleminde bağlantı kurarlar. Kadiriler Şerbet içer, Mevleviler mukabele yapar, Rufailer Boylama takar, Bektaşiler yemin eder turuk-u aliyyeye giriş esnasında. "Sözüm Baki Bilene / Yöneldim Menziline / Al Elini Elime / Tüm günahlar siline" Üstteki şekilde (4 kıta daha) devamı da olan acizane deruhte ettiğim eserimizde tasvir ettiğim doğrultuda biz Nakşiler de tövbe ederiz Kürtçe Sei(y)da dediğimiz İslam alimlerinin elini tutarak şu vecizleri birlikte tekrarlayıp: "Yarabbi bütün yapmış olduğum günahlardan ben pişmanım. Keşke yapmasaydım. İnşallah bir daha ben yapmayacağım."  (Devamı var)
Ekleme Tarihi: 07 Aralık 2022 - Çarşamba

NAKŞİ EZGİLERİ - II TASVİR ESERLERİMİZ

 Hz. Musa, Miraç'ta karşılaştıklarında Hz. Muhammed'e: "Ümmetinin günde 50 kezlik ibadete takati yetmez, Rabbimize dön ve azalması için müracaat et" diye telkiniyle; 2 Resulün ortak teklifi kabul edildi. Farz hükmü 5 vakit oldu.

Mecburiyet kaldırılsa da müminler "Teheccüd, Kuşluk, Evvabin vb." ek vakitleri 5 vakte ilave gönüllü kıldılar yüzyıllardır. Soft mezhepler ilmihal bilgilerinde kesin hükümler anlatırken; farizesi kaldırılan ama Hakkaniyet vasfı devam eden vakitsel ibadetler 6 büyük tarikat ve kollarına muhibbanlarca uygulanmaktadır günlük. İkindi ve yatsı vakitlerinde yapılan Hatmeler, Virt tesbihi günlük ritüellerden bazılarıdır. Dinleti serimizde mezunlarımızdan Erkan BİÇEK'in solo seslendirdiği acizane yazıp bestelediğim "Akşam Güneş Batınca" adlı çalışmamızda "Rabıta" ibadetini anlatmaktayız. Serhad boylarında görev yapan mücahitlere "Mürebbit" denir.

Vazifeleri diğer tarafla bağlantıyı muhafazadır. "Rabıta" da bu köke dayanır. Akşam namazına müteakip dervişler gözlerini kapatıp dertlerini yahut hacetlerini kalplerinden geçirerek Allah c.c. dostlarını yardıma çağırırlar, onlarla mana aleminde bağlantı kurarlar. Kadiriler Şerbet içer, Mevleviler mukabele yapar, Rufailer Boylama takar, Bektaşiler yemin eder turuk-u aliyyeye giriş esnasında.

"Sözüm Baki Bilene / Yöneldim Menziline / Al Elini Elime / Tüm günahlar siline" Üstteki şekilde (4 kıta daha) devamı da olan acizane deruhte ettiğim eserimizde tasvir ettiğim doğrultuda biz Nakşiler de tövbe ederiz Kürtçe Sei(y)da dediğimiz İslam alimlerinin elini tutarak şu vecizleri birlikte tekrarlayıp: "Yarabbi bütün yapmış olduğum günahlardan ben pişmanım. Keşke yapmasaydım. İnşallah bir daha ben yapmayacağım."

 (Devamı var)

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.