Anasayfa Yazarlar AHMET NAS Yazı Detayı Bu yazı 1221+ kez okundu.
AHMET NAS
Köşe Yazarı
AHMET NAS
 

GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ ÇOCUKLAR

 “Hani şimdi bizim soframıza haftada bir et gelir Çocuklarımız işten eve sapsarı iskelet gelir” Nazım Hikmet’in şiirindeki gibi görünmez doğuda hayatlar dışarıdan bakınca. Durumu iyi olsun olmasın, orta halli olsun, kıt kanaat geçinsin mümkün mertebe eksik olmaz et sofralarımızda. Orta Anadolu’dan başlayarak İran sınırına kadar et yemekleri sofraların baş tacıdır ülkemizde. Kayseri Yağlamasıyla, bizim Urfa’nın kıymalısı(Lahmacun’u) şeklen benzemeseler de kullanılan malzeme bakımından aynıdır.  Yine tiridimizle Antep yöresine ait Beyran yapılış bakımından birbirine denktir. Üst paragrafta anlattığım sözün kısası ismi, cismi değişse de Doğuda Güneydoğuda gün aşırı hemen hemen her sofrada etli yemek yenir. Dışarıdan bakınca böyle görünür.  “İçerden yar içerden / Kes bağrım yar içerden” derler ya… Birde içine girince şehirlerin taşra mahallelerini, kırsallarını, ilçelerini, köylerini dolaşınca madalyonun diğer yüzü izhar olur. Geçenlerde eskiden görev yaptığım ortaokulda okuttuğum evlatlarımızın oturduğu bir mahalledeydim. Kimi berberden, kimi mobilyacıdan vb. çalıştıkları dükkânlardan çıkarak yanıma koştular. Mahallede o gün görmediğim çocuklar var bir de kimi şehrin dışında saniyede, kimi esnaf çarşılarında. Hayata dair her imkâna maddi olanaklara ilk iki satırda yazdığım Nikbinliğin şu kıtalarındaki gibi bakıyorlar mecburen: Hani şimdi bize Cumaları Pazarları çiçekli bahçeler vardır Yalnız Cumaları, yalnız Pazarları Hani şimdi biz, Bir peri masalı dinler gibi seyrederiz Işıklı caddelerde mağazaları Hani bunlar 77 katlı Camdan mağazalardır Peki bu çocuklar 60 derece Urfa sıcağında Hobby edinmek için mi çalışıyorlar? Yoksa üst şiirdeki kendilerine teşhir edilen mağazalardaki hedef gösterilen mutluluğa ulaşabilmek için mi bir nebze? Çoğu kazandığını ailesine veriyor. Bu çocukların sofralarında besin bakımından düşük enerjili gıdalar, ucuz yemekler yeniyor. Kurban İbadeti sosyal yardımlaşmayı sağlaması, Allah’a kulluğun beyanı vb. bilemediğimiz faydalarının yanında işte bu hayatın kenarında yaşayan, çıraklık yapan yoksul çocukların et yemesine bir vesiledir. Hani şimdi biz haykırırız Cevap: Açılır kara kaplı kitap zindan Kayış kapar kolumuzu Kıralan kemik kan Hani şimdi bizim soframıza Haftada bir et gelir Çocuklarımız işten eve sapsarı iskelet gelir Hani şimdi biz İnanın, güzel günler göreceğiz çocuklar Güneşli günler göreceğiz Motorları maviliklere süreceğiz çocuklar Işıklı maviliklere süreceğiz    
Ekleme Tarihi: 30 Ağustos 2017 - Çarşamba

GÜZEL GÜNLER GÖRECEĞİZ ÇOCUKLAR

 “Hani şimdi bizim soframıza haftada bir et gelir

Çocuklarımız işten eve sapsarı iskelet gelir”

Nazım Hikmet’in şiirindeki gibi görünmez doğuda hayatlar dışarıdan bakınca. Durumu iyi olsun olmasın, orta halli olsun, kıt kanaat geçinsin mümkün mertebe eksik olmaz et sofralarımızda.

Orta Anadolu’dan başlayarak İran sınırına kadar et yemekleri sofraların baş tacıdır ülkemizde. Kayseri Yağlamasıyla, bizim Urfa’nın kıymalısı(Lahmacun’u) şeklen benzemeseler de kullanılan malzeme bakımından aynıdır.  Yine tiridimizle Antep yöresine ait Beyran yapılış bakımından birbirine denktir.

Üst paragrafta anlattığım sözün kısası ismi, cismi değişse de Doğuda Güneydoğuda gün aşırı hemen hemen her sofrada etli yemek yenir. Dışarıdan bakınca böyle görünür.

 “İçerden yar içerden / Kes bağrım yar içerden” derler ya… Birde içine girince şehirlerin taşra mahallelerini, kırsallarını, ilçelerini, köylerini dolaşınca madalyonun diğer yüzü izhar olur.

Geçenlerde eskiden görev yaptığım ortaokulda okuttuğum evlatlarımızın oturduğu bir mahalledeydim. Kimi berberden, kimi mobilyacıdan vb. çalıştıkları dükkânlardan çıkarak yanıma koştular.

Mahallede o gün görmediğim çocuklar var bir de kimi şehrin dışında saniyede, kimi esnaf çarşılarında. Hayata dair her imkâna maddi olanaklara ilk iki satırda yazdığım Nikbinliğin şu kıtalarındaki gibi bakıyorlar mecburen:

Hani şimdi bize

Cumaları Pazarları çiçekli bahçeler vardır

Yalnız Cumaları, yalnız Pazarları

Hani şimdi biz,

Bir peri masalı dinler gibi seyrederiz

Işıklı caddelerde mağazaları

Hani bunlar

77 katlı Camdan mağazalardır

Peki bu çocuklar 60 derece Urfa sıcağında Hobby edinmek için mi çalışıyorlar? Yoksa üst şiirdeki kendilerine teşhir edilen mağazalardaki hedef gösterilen mutluluğa ulaşabilmek için mi bir nebze?

Çoğu kazandığını ailesine veriyor. Bu çocukların sofralarında besin bakımından düşük enerjili gıdalar, ucuz yemekler yeniyor.

Kurban İbadeti sosyal yardımlaşmayı sağlaması, Allah’a kulluğun beyanı vb. bilemediğimiz faydalarının yanında işte bu hayatın kenarında yaşayan, çıraklık yapan yoksul çocukların et yemesine bir vesiledir.

Hani şimdi biz haykırırız

Cevap: Açılır kara kaplı kitap zindan

Kayış kapar kolumuzu

Kıralan kemik kan

Hani şimdi bizim soframıza

Haftada bir et gelir

Çocuklarımız işten eve sapsarı iskelet gelir

Hani şimdi biz

İnanın, güzel günler göreceğiz çocuklar

Güneşli günler göreceğiz

Motorları maviliklere süreceğiz çocuklar

Işıklı maviliklere süreceğiz

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.