Anasayfa Yazarlar AHMET NAS Yazı Detayı Bu yazı 1135+ kez okundu.
AHMET NAS
Köşe Yazarı
AHMET NAS
 

DÜNYA MELUNDUR

            “Dünya hayatı sakın sizi aldatmasın” (Fatır/5) diye buyuruluyor Kur’an-ı Kerimde.             Hâlbuki Dünya hayatına bizim ibadetlerimiz, ruh Dünyamız, melekût âlemi de dâhildir. Peygamberler, Allah c.c. dostları da yeryüzünde yaşamıştır.             Aldatıcılığı, iğrençliği vb. şerleri neticesinde manevi nazarla baktığımızda Dünya’ya dair asıl aşağılanan insanın ameline, huyuna yansıyan zararlı vasıflardır.             Nefs, riya, kibir vb. günahlar bu kötülüklerin başlıcalarıdır.             Bu gibi nedenlerle Resulallah s.a.v. bir Hadis-i şeriflerinde şöyle demişlerdir. “Haberiniz olsun ki Dünya melundur. İçindekiler de melundur.”             Farz olan ibadetleri yerine getirmemek de Dünya’nın bu melun kısmına aldanmaktır.             Osmanlı Padişahlarına mürşitlik yapmış olan XVI. yy. evliyalarından Aziz Mahmud  Hüdayi Hz.leri bu melaneti manzum bir şekilde şöyle tasvir eder.             Kim umar senden vefayı             Yalan Dünya değil misin             Ol Muhammed Mustafa’yı             Çalan Dünya değil misin
Ekleme Tarihi: 29 Mayıs 2021 - Cumartesi

DÜNYA MELUNDUR

            “Dünya hayatı sakın sizi aldatmasın” (Fatır/5) diye buyuruluyor Kur’an-ı Kerimde.


            Hâlbuki Dünya hayatına bizim ibadetlerimiz, ruh Dünyamız, melekût âlemi de dâhildir. Peygamberler, Allah c.c. dostları da yeryüzünde yaşamıştır.

            Aldatıcılığı, iğrençliği vb. şerleri neticesinde manevi nazarla baktığımızda Dünya’ya dair asıl aşağılanan insanın ameline, huyuna yansıyan zararlı vasıflardır.

            Nefs, riya, kibir vb. günahlar bu kötülüklerin başlıcalarıdır.

            Bu gibi nedenlerle Resulallah s.a.v. bir Hadis-i şeriflerinde şöyle demişlerdir. “Haberiniz olsun ki Dünya melundur. İçindekiler de melundur.”

            Farz olan ibadetleri yerine getirmemek de Dünya’nın bu melun kısmına aldanmaktır.

            Osmanlı Padişahlarına mürşitlik yapmış olan XVI. yy. evliyalarından Aziz Mahmud  Hüdayi Hz.leri bu melaneti manzum bir şekilde şöyle tasvir eder.

            Kim umar senden vefayı
            Yalan Dünya değil misin
            Ol Muhammed Mustafa’yı
            Çalan Dünya değil misin

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.