TÜRKİYE ' NIN BÜTÇESİ VE MİLLET FAİZ LOBİSİNE ÇALIŞIYOR.
TÜRKİYE ' NIN BÜTÇESİ VE MİLLET FAİZ LOBİSİNE ÇALIŞIYOR.
Şanlıurfa Demokrat Parti il Başkanı Mustafa Polat yaptığı yazılı açıklamada;
Türkiye ' nın iki temel sorunu vardır:
Birincisi Adalet, ikinci ise ekonomi.
Bunları çözmeden ülke darboğaz ' dan çıkamaz.
Türkiye ' de Emekli, Asgari ücretli, Dul ve yetim yoksulluk içinde kıvranıyorken, Sanayi ' de üretim ve istihdam durmuşken, Tarım çökme noktasında iken kaynaklar faiz lobisine oluk oluk aktarlıyor.
Devletin kaynakları faiz lobisine gittiği gibi Türk Milleti ' de faiz lobisine teslim edilmiş.
Sadece 2018' den bu güne merkezi bütçe ' den faize aktarılan paralar:
2018 ' de 74 milyar TL.
2019' de 99.9 milyar TL.
2020' de 134 milyar TL.
2021' de 160.9 milyar TL.
2022' de 310.9 milyar TL
2023' de 674.6 milyar TL
2024' de 1. 27 trilyon.
2025' de 2. 05 trilyon.
2026 Yılında Merkezî yönetim Bütçe Kanunu Teklifinde faiz ödemesinin 2.7 trilyon olduğu belirtiliyor.
Balıkesir Bağımsız Milletvekili Burak Dalgın ' a göre sadece 2026 yılında faize ödenecek para ile 20
Tane Çanakkale Köprüsü, 2 bin yangınla mücadele uçağı, TCG Anadolu demek.
Eski Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in " Bütçe, bir hesaplamanın zeminidir" , Sözünü hatırlatan Dalgın, " Bu hesaplaşma yönetenle yönetilenler arasında olur.
Devletin parası diye bir şey yoktur; para milletin parasıdır.
Devlete bilemediğimiz bir yerlerden para gelmiyor.
Devletin harcadığı her kuruş, ya vergi, ya da borç olarak milletin cebinden çıkıyor" diyor.
Bu paralar devlet bütçesinden faiz lobisine gittiği gibi; Türk milleti ' de faiz lobisine teslim edilmiş.
BDDK verilerine göre 2025 yılının ilk 11 ayında kredilerden toplam 4. 75 trilyon lira ( 112,5 milyar dolar) faiz kazancı elde etti.
Bu veriler eşliğinde Bankaların 12 Aylık Faz gelirinin yaklaşık 5, 2 Trilyon lira ( yaklaşık 122 milyar dolar)
Olması bekleniyor.
Bankalar yılın 11 ayında Tüketici Kredilerinden elde ettiği faiz kazancı 650 milyar TL.( 15, 3 milyar dolar) Olurken Kredi kartlarından elde edilen 11 Aylık faiz geliri ise 453 milyar TL ( 10,7 milyar dolar) oldu.
Faize dayalı sistem Türk milletinin alın terini ve emeklerini bankalara ve yabancı sermayeye peşkeş çekiyor.
Millet yoksullalaştırılıp, mülksüzleştirilirken faiz lobileri hızlı bir şekilde zengin ediliyor.
2025 yılının ilk 9 ayında şirketlere ait açıklanan bilançolara göre Türkiye'de en karlı 5 şirketten 4' ü banka.
Üretime ve yatırıma tahsis edilmeyen krediler borç üzerinden para kazanarak zenginleşen tefecilere aktarılıyor.
Yine Prof Dr. Aziz Çelik " Emekliden alıp faize veriyorlar " başlığıyla yayınladığı analizde Prof Dr Çelik, faiz giderlerindeki faiş artışa karşın sosyal güvenlik harcamalarının baskılandığına dikkat çekmiş.
Çelik ' ın paylaştığı tabloya göre, bütçede faiz giderleri için ayrılan pay ile gerçekleşen harcama arasında büyük bir sapma yaşanmış.
Çelik diyor ki, 2025 yıllı faiz yükü daha da ağırlaştı 1 trilyon 950 milyar TL olarak belirlenen başlangıç ödeneğine rağmen yıl sonunda kasadan çıkan faiz ödemesi 2 Trilyon 54 milyar TL ' yı buldu.
Verilere göre, faiz ödemeleri bir önceki yıla kıyasla yüzde 62 oranında artış gösterdi.
" Buna karşılık emekli ve sosyal güvenlik sistemini finanse etmek için ayrılan paranın en önemli bir kısmı harcanmamış yani 2025 yılında bütçeden sosyal güvenlik için 1 trilyon 822 milyar TL ayrılmış ancak harcama 1 trilyon 540 milyar TL olmuş.
Emekliler için bütçeye konulan 282 milyar TL ' lik devasa kaynağın, yani toplam ödeneğin 15,5' i harcanmayarak hazine ' de kaldı".
( Karar.com . 30 Ocak 26)
Türkiye ' yı idare edenler her fırsatta faiz aleyhinde konuşurlar, ama ne hikmetse faizcilere de yüksek paylar aktarmaktan geri durmuyorlar.
Refah - Yol iktidarında Başbakan Erbakan ve Hazineden sorumlu başbakan yardımcısı Tansu Çiller faiz lobisine milletin alın terini ve milletin bütçesini peşkeş etmemek için sadece 10 aylık Kurduğu Havuz sisteminde devlete kalan para ile Emekli, Asgari ücretli, işçi ve memurlara yüzde yüz otuz zam verdik ve KOBİ ' leri destekledik ve çiftçiye yüksek destekler yaptık.
AKP'nin faiz lobisine verdiği paralar ile öyle acayip zamlar yapılırdı ve bugün hem herkesim rahat bir şekilde yaşardı ve hem de piyasalar da büyük bir rahatlama olurdu.
Ülke ' de üretim, yatırım şaha kalkardı ve tarım yine Demokrat Parti iktidarında olduğu gibi altın çağı yaşardı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.