KİTAP VAKFI'NDAN GAZZE VE FİLİSTİN İÇİN ÇARPICI AÇIKLAMA: "Siyonizme, Emperyalizme ve Baskılara Karşı Direnişin Yanındayız"
KİTAP VAKFI'NDAN GAZZE VE FİLİSTİN İÇİN ÇARPICI AÇIKLAMA: "Siyonizme, Emperyalizme ve Baskılara Karşı Direnişin Yanındayız"
Kitap Vakfı, 31 Ağustos 2025 tarihinde yaptığı basın açıklamasıyla, Gazze'de devam eden İsrail saldırılarına, Batı Şeria'daki yerleşim politikalarına ve uluslararası sessizliğe sert tepki gösterdi. Vakıf, İsrail'in Han Yunus'taki Nasır Hastanesi’ne yönelik saldırısında gazeteci ve sağlık görevlilerinin hedef alınmasını "alçaklık" olarak nitelendirdi.
Birleşmiş Milletler'in kıtlık ilanına dikkat çekilen açıklamada, 500 binden fazla Gazzelinin açlıkla mücadele ettiğine, 41 bin çocuğun hayati tehlike altında olduğuna vurgu yapıldı. İsrail’in Gazze’yi tamamen işgal etme planlarına ve Batı Şeria’da “kıyamet yerleşimi” olarak adlandırılan E-1 projesine karşı uluslararası topluma çağrı yapıldı.
Amerika'nın İsrail'e desteği eleştirilirken, Türkiye'nin de İsrail’le süren ticari ilişkileri gündeme taşındı. Son günlerde medyada yer alan, Türkiye bayraklı gemilerin İsrail’e gidişinin yasaklandığı yönündeki haberlerin resmi açıklamaya dönüşmemesi eleştirildi. Vakıf, ticaretin tamamen kesilmesini ve İsrail’e yönelik net yaptırımlar uygulanmasını talep etti.
Özellikle Filistin’e destek veren eylemcilere yönelik gözaltı ve tutuklamalara dikkat çekilen açıklamada, İstanbul’da savunma fuarındaki protesto nedeniyle tutuklanan İsmail Çelik ile diğer aktivistlerin durumları "siyasi cezalandırma" olarak nitelendirildi.
Kitap Vakfı ayrıca, Filistin’e yardım amacıyla İspanya ve Tunus’tan yola çıkacak olan Küresel Sumud Filosu'na destek verdiğini ve Türkiye’den katılımcıların da bu sivil direnişin bir parçası olduğunu duyurdu.
Açıklama şu sözlerle son buldu:
"Yaşasın Filistin mücadelemiz! Yaşasın direniş kararlılığımız! Yaşasın küresel intifada!"
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.