MUHAMMED ALİ URFALI
Köşe Yazarı
MUHAMMED ALİ URFALI
 

TIRNAKLI EKMEĞİMİZİ BOZMAYIN

Şanlıurfa’mızın kahvaltısında vazgeçilmez damak tadı olan lezzetli ve tadına duyum olmayan tırnaklı ekmek fırınlarımız kalitesiz ham madde kullanarak lezzetsiz, damak tadına uygun olmayan, sanki mısır unundan yapılmış rengi sarı bir ekmek üretmektedir. Şanlıurfa Fırıncılar Odası, tarafında belirlediği ve Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği onayıyla Tırnaklı ekmeğin 160 gram olarak üretmektedir.160 gramajda tırnaklı ekmek için yeterli değildir. Bu nedenle üretici ekmeğin standart büyüklüğe ulaşmak için hamuru ince açmaktadır. Haliyle ekmek çok ince ve kâğıt gibi olmaktadır. Tüketici ekmeği fırından alıp eve götürene kadar ekmek kuruyor, dolayısıyla ekmek lezzetsiz, yenilmeyecek durumda oluyor. Ekmeğin kuru olması ekmekteki kalite ve lezzeti düşük olması nedeniyle Vatandaş ekmekleri tüketmeden heba olmaktadır. Bu da ciddi manada ekmeğin israfına da yol açmaktadır. Ekmeğin kalitesini artırmak, lezzetli, yumuşak olması için ekmeğin gramajı 200 gram olması gerekmektedir. Şanlıurfa da yaklaşık 2000 tane fırın vardır. Bu da haliyle haksız rekabet ortaya çıkıyor. Haksız rekabetin olduğu yerde de kalite düşer. Şanlıurfa’mızda her köşe başında bir fırın vardır. Bu da haliyle haksız rekabet doğurmaktadır. Bu sorunu ortadan kaldırılması için esnafın daha rahat çalışabilmesi, haksız rekabetin ortadan kaldırılması için belediyelerimizin 300 metre mesafe altında fırın ruhsatı vermemeleri lazım. En önemlisi fırınlarımızın hijyenik bir ortamdan ekmek üretmesidir. Hijyenik ortam ve çalışanlarının kıyafetleri düzenli ve temiz olmasına üreticilerimiz dikkate almalı, önem vermeli. Aynı zamanda konuyla ilgili belediyelerimize büyük görev düşmektedir. Belediyelerimiz fırınları sıkça kontrol etmeli ve titizle denetlemelidir. Bazı fırınlarda da çalışan elamanların başında bone olmadan saç sakal bir birine karışmış, tırnakları uzun, kıllık, kıyafetleri düzensiz ve kir içinde ekmek üretmektedir. Bu da ekmek almaya gelen tüketiciye tiksindirecek bir göründü vermektedir. Tüketici hijyenik ve kaliteli ekmek üretemeyen fırını değiştirip sonra da başka bir fırına gitmektedir. Bence tüketici değil, üretici kendini değiştirirse daha doğru değil mi? Aynı zaman da ocağın arka kısmında ham madde malzeme olduğu ve hamur yoğrulduğu yer ve tuvalet yan yanıdır. Tuvalet lavabo kirden siyahlaşmış vaziyette, tuvalet kapısı genelde açık yada kapının alt kısmı çürümüştür. Bu da haliyle çok kötü koku yaymaktadır. Malzeme ve hamur yoğrulduğu yer ile tuvalet yan yana olmamalıdır. Şanlıurfa da kahvaltımızın vazgeçilmez güzelim tırnaklı ekmeği hijyenik bir ortamda yapılması elamanların kıllık kıyafeti düzenli temiz olması ve kaliteli bir ekmek üretmesi için, üreticilerimiz bunları dikkate almalı, önem vermeli ve bu konuyla da belediyelerimiz de titiz denetim yapmalıdır.        
Ekleme Tarihi: 28 Mart 2018 - Çarşamba

TIRNAKLI EKMEĞİMİZİ BOZMAYIN

Şanlıurfa’mızın kahvaltısında vazgeçilmez damak tadı olan lezzetli ve tadına duyum olmayan tırnaklı ekmek fırınlarımız kalitesiz ham madde kullanarak lezzetsiz, damak tadına uygun olmayan, sanki mısır unundan yapılmış rengi sarı bir ekmek üretmektedir.

Şanlıurfa Fırıncılar Odası, tarafında belirlediği ve Şanlıurfa Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği onayıyla Tırnaklı ekmeğin 160 gram olarak üretmektedir.160 gramajda tırnaklı ekmek için yeterli değildir. Bu nedenle üretici ekmeğin standart büyüklüğe ulaşmak için hamuru ince açmaktadır. Haliyle ekmek çok ince ve kâğıt gibi olmaktadır. Tüketici ekmeği fırından alıp eve götürene kadar ekmek kuruyor, dolayısıyla ekmek lezzetsiz, yenilmeyecek durumda oluyor. Ekmeğin kuru olması ekmekteki kalite ve lezzeti düşük olması nedeniyle Vatandaş ekmekleri tüketmeden heba olmaktadır. Bu da ciddi manada ekmeğin israfına da yol açmaktadır. Ekmeğin kalitesini artırmak, lezzetli, yumuşak olması için ekmeğin gramajı 200 gram olması gerekmektedir.

Şanlıurfa da yaklaşık 2000 tane fırın vardır. Bu da haliyle haksız rekabet ortaya çıkıyor. Haksız rekabetin olduğu yerde de kalite düşer. Şanlıurfa’mızda her köşe başında bir fırın vardır. Bu da haliyle haksız rekabet doğurmaktadır. Bu sorunu ortadan kaldırılması için esnafın daha rahat çalışabilmesi, haksız rekabetin ortadan kaldırılması için belediyelerimizin 300 metre mesafe altında fırın ruhsatı vermemeleri lazım.

En önemlisi fırınlarımızın hijyenik bir ortamdan ekmek üretmesidir. Hijyenik ortam ve çalışanlarının kıyafetleri düzenli ve temiz olmasına üreticilerimiz dikkate almalı, önem vermeli. Aynı zamanda konuyla ilgili belediyelerimize büyük görev düşmektedir. Belediyelerimiz fırınları sıkça kontrol etmeli ve titizle denetlemelidir.

Bazı fırınlarda da çalışan elamanların başında bone olmadan saç sakal bir birine karışmış, tırnakları uzun, kıllık, kıyafetleri düzensiz ve kir içinde ekmek üretmektedir.

Bu da ekmek almaya gelen tüketiciye tiksindirecek bir göründü vermektedir. Tüketici hijyenik ve kaliteli ekmek üretemeyen fırını değiştirip sonra da başka bir fırına gitmektedir. Bence tüketici değil, üretici kendini değiştirirse daha doğru değil mi? Aynı zaman da ocağın arka kısmında ham madde malzeme olduğu ve hamur yoğrulduğu yer ve tuvalet yan yanıdır. Tuvalet lavabo kirden siyahlaşmış vaziyette, tuvalet kapısı genelde açık yada kapının alt kısmı çürümüştür. Bu da haliyle çok kötü koku yaymaktadır. Malzeme ve hamur yoğrulduğu yer ile tuvalet yan yana olmamalıdır. Şanlıurfa da kahvaltımızın vazgeçilmez güzelim tırnaklı ekmeği hijyenik bir ortamda yapılması elamanların kıllık kıyafeti düzenli temiz olması ve kaliteli bir ekmek üretmesi için, üreticilerimiz bunları dikkate almalı, önem vermeli ve bu konuyla da belediyelerimiz de titiz denetim yapmalıdır.

 

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.