Hüseyin  Zerraki
Köşe Yazarı
Hüseyin Zerraki
 

OSMANLI'DA HIRKA-İ ŞERİF ZİYARETİN'DE' "NAKİBÜ-L EŞRÂFLARIN YERİ VE ÖNEMİ"

Hz.Peygamber efendimizin torunları olan,Nakibü'l eşrâflar her yıl Ramazanın ayının onbeşinde Sadrazamın Başbakanın daveti üzerine Hırka-i Şerif ziyaretine katılırlardı, Başbakanlık Arşivindeki bir defterde; sadrazamın Nakibü'l Eşrâf  efendiye gönderdiği davetli mektubunda, şunlar yazılıdır; "Şerâfetlu ve semahetlü Efendi Hazretleri,inşallahu Teâla yarınki gün Sertac-ı ebrâr ve ahyâr olan Cedd-i emced-i bözerkvârları Habib-i Hüdâvend Muhtar aleyhis Salâvatu-l-Gaffâr Hazretlerinin takbil-i dâmend-i Hırka-i pür berekâtları saat  muyyen olmağın vakt-i mezkurede Ayasofya-ı kebir cami-i şerifinde vezir,soffasında habere müterakiben meks buyuralar. Mukkades emanetler,1.Selim  zamanında istanbul'a getirilmiş,önce Harem-i Hümayunda hıvzedilmiş,cennet mekan Yavuz sultan Selim kendiside dahil olduğu halde 40 neferle Enderunda Hane-i Hassa denen yeri yaptırarak korumayı üzerine almışlardı.4.Murat ( H.1031-1049/M.1623-1639)1.Selimin yaptırdığı daireyi terk ederek,Onun karşısına bir hücre yaptırdı.Burası Hırka-ı saadet Dairesi oldu.Hırka-ı Şerife Ziyareti'ne öğleden sonra başlanırdı. Hırka-i Şerife ziyaretinde NAKİBÜ-L -EŞRÂFIN koltuklarına has odalılar girip Hırka-ı Şerife dairesine götürürlerdi. Hırka-ı Şerife ziyaretinin Ramazan'ın onbeşi dışında yapıldığı da olurdu,hemen bütün osmanlı döneminde  Hırka-ı Şerife ziyaretlerinden söz edilir.H.1115/M.1704 te 3.Ahmed döneminde yapılan bir Hırka-i Şerife ziyareti şöyle anlatılır. Adet-i hasen-i Devlet-i Aliyye üzere Mâh-ı Ramazan-ı Şerif'in onüçüncü günü Hırka-ı Şerife ziyareti için Vezir-i A'zam ve Şeyhü'l islam ve Sadreyn ve NAKİBÜ-L EŞRÂF hazarâtı saray-ı Humayüna da 'vet olunup huzur-ı fâyizu'n -nur-ı pâdişahide telsim-i dâmen-i ikrâmla kesb-i sermâye-i saâdet eylediler. O yıl ,Hırka-ı Şerife ziyaretine zamanın NAKİBÜ-L -EŞRÂFI Seyyid Seyfizade İbrahim Efendi katılmıştır. Aynı padişah dönemine ait bir başka Hırka-ı Şerife ziyareti: Saray-ı Humayunda de'b-i kadim üzere mâh-ı Ramazani'l mübarekin on yedinci günü Hırka-ı Şerife açılub damend-i mübârekine yüz sürmek saâdetiyli Vezir-i A'zam ve Şeyhü-l-islam ve Sadreyn ve NAKİBÜ-L EŞRÂF Hazerâtı zikredilerek anlatılır.Hicri 1125/M.1713 senesi vaki olan bir ziyarete H.1123-1130/M.1711-1717 tarihleri arasında NAKİBÜ-L EŞRÂFLIK Yapan Uşşakizade Seyyid Abdullah Efendi ölm.H.1139/M.1726'nin  katıldığı anlaşılmaktadır. Gürüldüğü gibi NAKİBÜ-L EŞRÂFLAR, Osmanlı padişahları yanında cedleri hasebi ile gördükleri hürmet ve saygıdan dolayı,ilmiye ve idarenin en büyük fertleri içinde,Hırka-ı Şerif ziyaretlerine protokolun  önünde oturmaktaydılar.  
Ekleme Tarihi: 07 Ekim 2021 - Perşembe

OSMANLI'DA HIRKA-İ ŞERİF ZİYARETİN'DE' "NAKİBÜ-L EŞRÂFLARIN YERİ VE ÖNEMİ"

Hz.Peygamber efendimizin torunları olan,Nakibü'l eşrâflar her yıl Ramazanın ayının onbeşinde Sadrazamın Başbakanın daveti üzerine Hırka-i Şerif ziyaretine katılırlardı, Başbakanlık Arşivindeki bir defterde; sadrazamın Nakibü'l Eşrâf  efendiye gönderdiği davetli mektubunda, şunlar yazılıdır;

"Şerâfetlu ve semahetlü Efendi Hazretleri,inşallahu Teâla yarınki gün Sertac-ı ebrâr ve ahyâr olan Cedd-i emced-i bözerkvârları Habib-i Hüdâvend Muhtar aleyhis Salâvatu-l-Gaffâr Hazretlerinin takbil-i dâmend-i Hırka-i pür berekâtları saat  muyyen olmağın vakt-i mezkurede Ayasofya-ı kebir cami-i şerifinde vezir,soffasında habere müterakiben meks buyuralar.

Mukkades emanetler,1.Selim  zamanında istanbul'a getirilmiş,önce Harem-i Hümayunda hıvzedilmiş,cennet mekan Yavuz sultan Selim kendiside dahil olduğu halde 40 neferle Enderunda Hane-i Hassa denen yeri yaptırarak korumayı üzerine almışlardı.4.Murat ( H.1031-1049/M.1623-1639)1.Selimin yaptırdığı daireyi terk ederek,Onun karşısına bir hücre yaptırdı.Burası Hırka-ı saadet Dairesi oldu.Hırka-ı Şerife Ziyareti'ne öğleden sonra başlanırdı. Hırka-i Şerife ziyaretinde NAKİBÜ-L -EŞRÂFIN koltuklarına has odalılar girip Hırka-ı Şerife dairesine götürürlerdi.

Hırka-ı Şerife ziyaretinin Ramazan'ın onbeşi dışında yapıldığı da olurdu,hemen bütün osmanlı döneminde  Hırka-ı Şerife ziyaretlerinden söz edilir.H.1115/M.1704 te 3.Ahmed döneminde yapılan bir Hırka-i Şerife ziyareti şöyle anlatılır.

Adet-i hasen-i Devlet-i Aliyye üzere Mâh-ı Ramazan-ı Şerif'in onüçüncü günü Hırka-ı Şerife ziyareti için Vezir-i A'zam ve Şeyhü'l islam ve Sadreyn ve NAKİBÜ-L EŞRÂF hazarâtı saray-ı Humayüna da 'vet olunup huzur-ı fâyizu'n -nur-ı pâdişahide telsim-i dâmen-i ikrâmla kesb-i sermâye-i saâdet eylediler.

O yıl ,Hırka-ı Şerife ziyaretine zamanın NAKİBÜ-L -EŞRÂFI Seyyid Seyfizade İbrahim Efendi katılmıştır.

Aynı padişah dönemine ait bir başka Hırka-ı Şerife ziyareti:

Saray-ı Humayunda de'b-i kadim üzere mâh-ı Ramazani'l mübarekin on yedinci günü Hırka-ı Şerife açılub damend-i mübârekine yüz sürmek saâdetiyli Vezir-i A'zam ve Şeyhü-l-islam ve Sadreyn ve NAKİBÜ-L EŞRÂF Hazerâtı zikredilerek anlatılır.Hicri 1125/M.1713 senesi vaki olan bir ziyarete H.1123-1130/M.1711-1717 tarihleri arasında NAKİBÜ-L EŞRÂFLIK Yapan Uşşakizade Seyyid Abdullah Efendi ölm.H.1139/M.1726'nin  katıldığı anlaşılmaktadır.

Gürüldüğü gibi NAKİBÜ-L EŞRÂFLAR, Osmanlı padişahları yanında cedleri hasebi ile gördükleri hürmet ve saygıdan dolayı,ilmiye ve idarenin en büyük fertleri içinde,Hırka-ı Şerif ziyaretlerine protokolun  önünde oturmaktaydılar.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Diğer Yazıları

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.