Fuat GEMALMAZ
Köşe Yazarı
Fuat GEMALMAZ
 

YOK OLAN TARIM ARAZİLERİNE ADALETİN KARARI

Şanlıurfa tarımın ana merkezine hakkıyla karar. Şanlıurfa özelikle Harran ilçesinin tarımda dünya ilk tarımın yapıldığı yerdir. Bu tarımın ilk merkezi olan yerlerin hızlı bir gelişimle adeta konut ve betonarmeye dönüşen bir alana dönüşmektedir. Ülkemizin en önemli Tarım arazisinin bulunduğu bölgenin tarımda ülkemin tahıl ambarı olan Şanlıurfa ilinin ilçeleri ve beldeleriyle büyük göç almasıyla halkın çoğalması ile yerleşik yerlerin yetersizliğinden suratlı bir şekilde betonarme yapılanmaktadır. Buna betonarme yapılara artık tarım ile ilgili kurumların başaramadığı yerel yönetimler ise buna engel değil aksine önderlik edercesine göz yumarak birinci derece tarım arazisi olan yerlere inşaatlar konutlar yapılar kültür mantarı gibi çoğalmasına çanak tutmaktadırlar. Hal böyle olunca kısa bir sürede böylesi suratlı bir şekilde birinci derece tarım arazileri olan toprakları beton yığınına dönüşmesi ile gelecekte tarım yapacak arazi bulamayacak duruma düşeceğinizin açık bir göstergesidir. Avrupa ülkelerinde köy, mezra, mahalle, belde, ilçe gibi yerleşik yerleri belirleyip ilk aşamada yerleşke olarak belirtilen yerlerin devlet olarak oradaki alt yapılarını tamamlayıp üst yapılarına kadar tüm emvali ihtiyaçları hazırlar, akabinde oradaki ulaşımında sağladıktan sonra devletin belirlemiş oldukları plan, projeleri dahilinde ihtiyaç olan yapılara yapının projeleri belirlenerek istenilen proje uygun görülürse projeye uygun devletçe müsaade edilirse edildiğin de projeye uygun müsaade edilir. Böylelikle belirlenen yerlerin dışında inşaata asla müsaade edilmez. Benim arazim benim tarlam ben gider orada evimi yaparım, villamı yaparım. Yok öyle bir şey asla müsaade edilmiyor. Aslada edilmemektedir. Benim ülkemde ise tarım arazilerine konut, hane, hangar yapılırken devletim oraya hemen hizmet götürme yarışı içine girip oradaki vatandaşın belki bir iki oyunu almak amaçlı iş görme halkıma hizmet amaçlı asla değildir. Bu ülkede böylesi bir siyasetin varlığı ile sürekli gelecekte ilimizin değil ülkemizin tarımda büyük bir enkaz yaşayacaktır. Tarımın ana merkezi olan tarım arazilerini böyle hunharca kullanmakla gelecekte tarım ürünleriyle de dışa bağımlı halle geleceğimiz demektir. Adaletin almış olduğu karar yerinde olup bu kararın tüm ülkemde ve başta ilimiz Şanlıurfa için çok hassasiyetle titiz bir şekilde devamlı yapılmasını sağlamasını dilerim.      
Ekleme Tarihi: 13 Aralık 2018 - Perşembe

YOK OLAN TARIM ARAZİLERİNE ADALETİN KARARI

Şanlıurfa tarımın ana merkezine hakkıyla karar.

Şanlıurfa özelikle Harran ilçesinin tarımda dünya ilk tarımın yapıldığı yerdir. Bu tarımın ilk merkezi olan yerlerin hızlı bir gelişimle adeta konut ve betonarmeye dönüşen bir alana dönüşmektedir.

Ülkemizin en önemli Tarım arazisinin bulunduğu bölgenin tarımda ülkemin tahıl ambarı olan Şanlıurfa ilinin ilçeleri ve beldeleriyle büyük göç almasıyla halkın çoğalması ile yerleşik yerlerin yetersizliğinden suratlı bir şekilde betonarme yapılanmaktadır.

Buna betonarme yapılara artık tarım ile ilgili kurumların başaramadığı yerel yönetimler ise buna engel değil aksine önderlik edercesine göz yumarak birinci derece tarım arazisi olan yerlere inşaatlar konutlar yapılar kültür mantarı gibi çoğalmasına çanak tutmaktadırlar.

Hal böyle olunca kısa bir sürede böylesi suratlı bir şekilde birinci derece tarım arazileri olan toprakları beton yığınına dönüşmesi ile gelecekte tarım yapacak arazi bulamayacak duruma düşeceğinizin açık bir göstergesidir.

Avrupa ülkelerinde köy, mezra, mahalle, belde, ilçe gibi yerleşik yerleri belirleyip ilk aşamada yerleşke olarak belirtilen yerlerin devlet olarak oradaki alt yapılarını tamamlayıp üst yapılarına kadar tüm emvali ihtiyaçları hazırlar, akabinde oradaki ulaşımında sağladıktan sonra devletin belirlemiş oldukları plan, projeleri dahilinde ihtiyaç olan yapılara yapının projeleri belirlenerek istenilen proje uygun görülürse projeye uygun devletçe müsaade edilirse edildiğin de projeye uygun müsaade edilir. Böylelikle belirlenen yerlerin dışında inşaata asla müsaade edilmez. Benim arazim benim tarlam ben gider orada evimi yaparım, villamı yaparım. Yok öyle bir şey asla müsaade edilmiyor. Aslada edilmemektedir.

Benim ülkemde ise tarım arazilerine konut, hane, hangar yapılırken devletim oraya hemen hizmet götürme yarışı içine girip oradaki vatandaşın belki bir iki oyunu almak amaçlı iş görme halkıma hizmet amaçlı asla değildir.

Bu ülkede böylesi bir siyasetin varlığı ile sürekli gelecekte ilimizin değil ülkemizin tarımda büyük bir enkaz yaşayacaktır. Tarımın ana merkezi olan tarım arazilerini böyle hunharca kullanmakla gelecekte tarım ürünleriyle de dışa bağımlı halle geleceğimiz demektir.

Adaletin almış olduğu karar yerinde olup bu kararın tüm ülkemde ve başta ilimiz Şanlıurfa için çok hassasiyetle titiz bir şekilde devamlı yapılmasını sağlamasını dilerim.

 

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.