Fuat GEMALMAZ
Köşe Yazarı
Fuat GEMALMAZ
 

TARIM ÜRÜNLERİNE YASA GEREK

Ülkemde tarım ürünlerinde fiyatların artışları ile halk gündem yaratmaktadır. Gelişmiş zaman içersinde ülkemizde yaz aylarında üretilen sebze ve meyvelerin aralıksız olarak kış aylarında da üretilmesi ve sürekli reyonlarda yerlerini alması ile artık nerde ise mevsimleri yok sayarcasına sürekli taze ve dalından üretimlerle meyve ve sebzeler pazarlarda ve raflarda var olmaktadır. Yaz aylarında tarlada hava ve o anki şartlardan dolayı tarlada çok büyük emek ve hizmet gerektirmeden yetişen ve çok bakım gerektirmeden yetişen ürünlerin var olmasıyla her köylü, her tarla, bahçe sahipleri kendi ürünlerini kendileri yetiştirmektedir. Kış aylarında ise özelikle iklim bakımından elverişli olan bölgelerde illerde seracılık ile sebze meyve yetiştiricileri kışın zor şartlarına rağmen halkına vatandaşına sebze meyve ihtiyacına cevap verecek şekilde kışın zor şartlarına rağmen tarımda son nokta denilen teknolojilerle ürün yetiştirme derdiler. Tabi bu ürünleri yetiştirmek öyle sıradan ve kolay emeksiz yetişmiyor. Bu ürünleri yetiştirmek için başta tarımsal ilaç ve teçhizat için yüklü meblağlar ödemek zorunda kalmaktadırlar. Kışın zor şartlarında tarım işçileri için istihdam olmadığından ülkemizde sezonluk tarım işçileri de kış aylarında yok denilecek kadar az kapasitede çalışmaktadırlar. Olan işçilerinde günlük ücretleri yüksek olmasından dolayı kış aylarında üretilen ürünlere bu denli yapılan masraflardan nedenlerle fiyatlara yansıtılmak zorunluluğu vardır. Bu yapılan masrafları üretilen ürünlere yansımadığında otomatikman üretici kardeşimizin zarar ve yaptığı işten iflas edeceğinin anlamına gelmektedir. Ülkemizde tarım ürünlerini üreticilerden çok bu ürünleri pazarlayan stoklayan ve taşıyan aracılar kazanç sağlamaktadır. Ülkemde sıkıntı olan geçmişten günümüze nasıl ki her sistemde geçmişten günümüze sağlıklı bir yasa kanun olmadığı gibi tarım ürünleri satış ve pazarlamasında ki kanunda halen geçmişteki gibi sıkıntı ve çarpıklık yaşanmaktadır. Tarım ürünlerinin desteklenmesi ile tarımcının ürünlerini üretmesi ile iş bitmiyor. Asıl sorun tarım ürünlerinin aracı kurumları olan ülkemde tüccar olarak tabir ettiğimiz şahsiyetlerin ve ülkemde nakliyat bazındaki taşımacılığın yüksek tüketim olan yatıkların yüksekliğinden doğan durumla bir iyileşme getirilmesini sağlamamız gerekmektedir. Bakın buna kısa bir örnek bazı pazarcı kardeşlerimiz hallere uğramadan direk yerinden ürün alıp pazara getirmeleriyle pazarda tezgâhlarına koydukları ürünleri çok uygun bir fiyata halka sunma şansına sahip olmaktadırlar. Diğer pazarcı kardeşlerimiz hallerden aldıkları ürünler ile pazardaki arkadaşlarıyla rekabet etme şansı yoktur. Hallerden aldıkları ürünleri fiyat bazında bakıldığında pazardaki arkadaşlarının pazarda sattıkları fiyatlara almaktadırlar. Bu gelişen değişen zaman içinde tarım ürünlerine ve aracı kurumlarına halkımıza ve üreticilerime en uygun şekilde yeniden yasa kanun yapılması çok acilen işleme konulması gerekmektedir.
Ekleme Tarihi: 04 Şubat 2019 - Pazartesi

TARIM ÜRÜNLERİNE YASA GEREK

Ülkemde tarım ürünlerinde fiyatların artışları ile halk gündem yaratmaktadır.

Gelişmiş zaman içersinde ülkemizde yaz aylarında üretilen sebze ve meyvelerin aralıksız olarak kış aylarında da üretilmesi ve sürekli reyonlarda yerlerini alması ile artık nerde ise mevsimleri yok sayarcasına sürekli taze ve dalından üretimlerle meyve ve sebzeler pazarlarda ve raflarda var olmaktadır.

Yaz aylarında tarlada hava ve o anki şartlardan dolayı tarlada çok büyük emek ve hizmet gerektirmeden yetişen ve çok bakım gerektirmeden yetişen ürünlerin var olmasıyla her köylü, her tarla, bahçe sahipleri kendi ürünlerini kendileri yetiştirmektedir.

Kış aylarında ise özelikle iklim bakımından elverişli olan bölgelerde illerde seracılık ile sebze meyve yetiştiricileri kışın zor şartlarına rağmen halkına vatandaşına sebze meyve ihtiyacına cevap verecek şekilde kışın zor şartlarına rağmen tarımda son nokta denilen teknolojilerle ürün yetiştirme derdiler. Tabi bu ürünleri yetiştirmek öyle sıradan ve kolay emeksiz yetişmiyor. Bu ürünleri yetiştirmek için başta tarımsal ilaç ve teçhizat için yüklü meblağlar ödemek zorunda kalmaktadırlar. Kışın zor şartlarında tarım işçileri için istihdam olmadığından ülkemizde sezonluk tarım işçileri de kış aylarında yok denilecek kadar az kapasitede çalışmaktadırlar. Olan işçilerinde günlük ücretleri yüksek olmasından dolayı kış aylarında üretilen ürünlere bu denli yapılan masraflardan nedenlerle fiyatlara yansıtılmak zorunluluğu vardır. Bu yapılan masrafları üretilen ürünlere yansımadığında otomatikman üretici kardeşimizin zarar ve yaptığı işten iflas edeceğinin anlamına gelmektedir.

Ülkemizde tarım ürünlerini üreticilerden çok bu ürünleri pazarlayan stoklayan ve taşıyan aracılar kazanç sağlamaktadır. Ülkemde sıkıntı olan geçmişten günümüze nasıl ki her sistemde geçmişten günümüze sağlıklı bir yasa kanun olmadığı gibi tarım ürünleri satış ve pazarlamasında ki kanunda halen geçmişteki gibi sıkıntı ve çarpıklık yaşanmaktadır.

Tarım ürünlerinin desteklenmesi ile tarımcının ürünlerini üretmesi ile iş bitmiyor. Asıl sorun tarım ürünlerinin aracı kurumları olan ülkemde tüccar olarak tabir ettiğimiz şahsiyetlerin ve ülkemde nakliyat bazındaki taşımacılığın yüksek tüketim olan yatıkların yüksekliğinden doğan durumla bir iyileşme getirilmesini sağlamamız gerekmektedir.

Bakın buna kısa bir örnek bazı pazarcı kardeşlerimiz hallere uğramadan direk yerinden ürün alıp pazara getirmeleriyle pazarda tezgâhlarına koydukları ürünleri çok uygun bir fiyata halka sunma şansına sahip olmaktadırlar. Diğer pazarcı kardeşlerimiz hallerden aldıkları ürünler ile pazardaki arkadaşlarıyla rekabet etme şansı yoktur. Hallerden aldıkları ürünleri fiyat bazında bakıldığında pazardaki arkadaşlarının pazarda sattıkları fiyatlara almaktadırlar.

Bu gelişen değişen zaman içinde tarım ürünlerine ve aracı kurumlarına halkımıza ve üreticilerime en uygun şekilde yeniden yasa kanun yapılması çok acilen işleme konulması gerekmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.