Fuat GEMALMAZ
Köşe Yazarı
Fuat GEMALMAZ
 

TARIM İLİNDE TARIM YOKSUNU ÜLKE

Ülkemin tarım deposu ülkemin değil Ortadoğu ülkelerinin tahıl ambarı olan şehirde tarımdan yoksun tarım ürünlerini ithal eder duruma düşmüştür. Ülkemin tahıl merkezi olan Şanlıurfa ilinde iklim olarak başta tarım olmak üzere hayvancılık ile özdeşleşen ilimizde hükümet olarak tarıma dayalı gerekli yatırım ve altyapı oluşumlarını sağlamadığı apaçık görülmektedir. Bu hükümetin başta ilimizin tarım eğitimi veren Harran üniversitesi bünyesinde bulunan tarım ve ziraat fakültesinin yerleşkesini elinden alıp oraya ilçe hastanesi yapması ile ilimdeki tarım araştırma merkezine adeta büyük bir balta vurmuştur. İlimdeki tarım alanlarının yeterli derecede araştırılması ve etütlerin yapılmasını sağlayamadığımızdan halkımızın bilinçsiz tarım yaptığından toprakları çoraklaştırmıştır. Köylü halkımız için bilinçlendirme tarımdan çok boşta olan ziraat mühendislerimizin gerçek görevlerini yapmadıkları boşta kalmasınlar diye birçok alanda görevler yapmaktadırlar. Bu ziraat mühendisi olmak için eğitim ve zaman sarf etmiş olan kardeşlerimizin köylü kardeşlerimiz ile ziraat konusunda bilgilendirme ve danışmanlık yapamadıkları görülmektedir. Ülkemin tarımda dünyanın birçok ülkesini besleyecek kadar tarım arazisine sahip ayrıca gelişen teknoloji sayesinde yılda birkaç ürün hasat kaldırma olanağına sahip bir bölge konumundadır. Ülkemin hükümetinin tarım konusunda büyük sıkıntılar içersinde olduğu her defasında söyleyip dile getirilmektedir. Hayvancılık aynı durumda ilimizin büyük baş hayvancılık için ilimdeki çok müsait ve hayvanların beslenme ve yem ihtiyaçlarını sağlayacak en müsait bölgelerden biridir. İlimizde tarımsal olarak gerekli özveriliğinin gösterilmediği tarım konusunda ilime büyük engellerli teşkil etikleri geçmişte tarım ile sorumlu bakanlıkların hep tarımla ilgisi olmayan şahsiyetlere verilmesinden dolayı işi işin ehline vermediğinde iş işlikten çıkar. Ülkem tarım ülkesi iken bu hükümetin yanlış politikası ve ülkedeki tarım bakanlıklarını hep tarımdan bilinmeyen şahsiyetlerin idaresine verilmesi ile tarım ülkesi tarım ürünlerinin nerde ise tüm tarım ürünlerini ithal eder duruma dönüşmüştür. İlime gelecek olan tarım bakanı ile değişecek olan ne olacaktır. İlimdeki tarım eğitimini yükseltmedikçe ilimdeki tarımcıları bilgilendirmedikçe ilimizdeki tarım arazilerini gerektiği gibi işletim verimliliğini artırmadıkça ilime tarım bakanı gelse ne gelmese ne değişir. Şanlıurfa ilinde tarım ürünlerinin üretimi ile ülkemin Ortadoğu için büyük tahıl hayvancılık için büyük bir nimet olacak durumlar varken bunu hayata geçirecek girişimler yapılmadıkça ülkem başta olmak üzere ilimde kayıp edilecek ve gelecekte tarım arazilerimizin bilinçsiz tarımdan dolayı çoraklaşması sağlanacaktır.
Ekleme Tarihi: 19 Mart 2019 - Salı

TARIM İLİNDE TARIM YOKSUNU ÜLKE

Ülkemin tarım deposu ülkemin değil Ortadoğu ülkelerinin tahıl ambarı olan şehirde tarımdan yoksun tarım ürünlerini ithal eder duruma düşmüştür.

Ülkemin tahıl merkezi olan Şanlıurfa ilinde iklim olarak başta tarım olmak üzere hayvancılık ile özdeşleşen ilimizde hükümet olarak tarıma dayalı gerekli yatırım ve altyapı oluşumlarını sağlamadığı apaçık görülmektedir.

Bu hükümetin başta ilimizin tarım eğitimi veren Harran üniversitesi bünyesinde bulunan tarım ve ziraat fakültesinin yerleşkesini elinden alıp oraya ilçe hastanesi yapması ile ilimdeki tarım araştırma merkezine adeta büyük bir balta vurmuştur.

İlimdeki tarım alanlarının yeterli derecede araştırılması ve etütlerin yapılmasını sağlayamadığımızdan halkımızın bilinçsiz tarım yaptığından toprakları çoraklaştırmıştır. Köylü halkımız için bilinçlendirme tarımdan çok boşta olan ziraat mühendislerimizin gerçek görevlerini yapmadıkları boşta kalmasınlar diye birçok alanda görevler yapmaktadırlar. Bu ziraat mühendisi olmak için eğitim ve zaman sarf etmiş olan kardeşlerimizin köylü kardeşlerimiz ile ziraat konusunda bilgilendirme ve danışmanlık yapamadıkları görülmektedir.

Ülkemin tarımda dünyanın birçok ülkesini besleyecek kadar tarım arazisine sahip ayrıca gelişen teknoloji sayesinde yılda birkaç ürün hasat kaldırma olanağına sahip bir bölge konumundadır.

Ülkemin hükümetinin tarım konusunda büyük sıkıntılar içersinde olduğu her defasında söyleyip dile getirilmektedir.

Hayvancılık aynı durumda ilimizin büyük baş hayvancılık için ilimdeki çok müsait ve hayvanların beslenme ve yem ihtiyaçlarını sağlayacak en müsait bölgelerden biridir.

İlimizde tarımsal olarak gerekli özveriliğinin gösterilmediği tarım konusunda ilime büyük engellerli teşkil etikleri geçmişte tarım ile sorumlu bakanlıkların hep tarımla ilgisi olmayan şahsiyetlere verilmesinden dolayı işi işin ehline vermediğinde iş işlikten çıkar.

Ülkem tarım ülkesi iken bu hükümetin yanlış politikası ve ülkedeki tarım bakanlıklarını hep tarımdan bilinmeyen şahsiyetlerin idaresine verilmesi ile tarım ülkesi tarım ürünlerinin nerde ise tüm tarım ürünlerini ithal eder duruma dönüşmüştür.

İlime gelecek olan tarım bakanı ile değişecek olan ne olacaktır. İlimdeki tarım eğitimini yükseltmedikçe ilimdeki tarımcıları bilgilendirmedikçe ilimizdeki tarım arazilerini gerektiği gibi işletim verimliliğini artırmadıkça ilime tarım bakanı gelse ne gelmese ne değişir.

Şanlıurfa ilinde tarım ürünlerinin üretimi ile ülkemin Ortadoğu için büyük tahıl hayvancılık için büyük bir nimet olacak durumlar varken bunu hayata geçirecek girişimler yapılmadıkça ülkem başta olmak üzere ilimde kayıp edilecek ve gelecekte tarım arazilerimizin bilinçsiz tarımdan dolayı çoraklaşması sağlanacaktır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.