Fuat GEMALMAZ
Köşe Yazarı
Fuat GEMALMAZ
 

ŞANLIURFA'DA RAMAZAN BİR BAŞKA OLUR

Ramazan ayı hayır bereket mağfiret ecir ile dolu bir aydır.Böylesi bir ayın Şanlıurfa peygamberler şehrinde olmak böylesi bir şehirde yaşamak en her kişiye kısmet olmuyor.Şanlıurfa ilinin eski ramazanlarında günümüze yaşanan güzelim o güzel anılarıyla yaşamıyla ramazana bir renk katılırdı.Ramazan ayının başlamasıyla gündüzleri sıcak olması ve günün uzun olması münasebetiyle uzun bir gün yaşanmasından dolayı birçok esnaf kardeşimiz kendi dükkânlarında yerde ve kilim serip uyumakta olurlar.Öğle namazında camilerimizde kuranı kerim mülakatı yapılırken birçok esnaf kardeşimiz mutlak mülakata katılır. Bazıları da ikindi namazında yapılan mülakatlara katılırlar böyle ile ramazan ayını kuran okumakla ibadetle geçirmekte olurlar. Ramazan ayının hayırlı bereketli olmasından çarşılarda esnaflarda evlerde bir sükûnet bir inayet ihsan olunur resmen herkes bir birine karşı sevgi saygı içersin de gününü yaşar. İftarlarda davetler eşler dostlar birlerine ziyaretler evlerde davet ikramları hazırlanmaları ikramlar başlar.Gece teravihlerde birlik içersin de arkadaşlar kendi aralarında belirledikleri camilerde buluşup teravih namazından sonra arkadaşlar gurupları bir ciğer yemeye giderler. Sonra çaycı esnafın gündüz kapalı olmasından çaycı esnafın kazandırmak için gece esnafımın çay ocağına gidip çayları içilir. Ramazan sohbetleri kendi aralarında günün konuşmalarını yaparlar bu bazen seher vaktine kadar uzayıp dururlar.Seher yemeği bu bazen yine dışarda mangalda yapılan ciğer kebabı ile sonlanırken evdeki eşlerini çocuklarına da dürümler yapılır eve götürülür. Bu arada gecenin geçen saatlerinde vazgeçilmez olan kadayıf ile dondurma asla unutulmaz mutlak ciğerden sonra yenmesi gerekli olan bir tatlı olarak mutlak yenmeli deyip ciğer kebabından sonra olmazsa olmazlardandır.Seher evde yapılan ziyafetlerden sonra yeniden camiye gidilir. Sabah namazından önce okunan kuran mülakatı sonra sabah namazı öyle eve gelinip bir iki saat bir uyku ile yeniden esnaf olan kardeşlerimiz işlerine memur olan genelde bu ayda izin alırlar alamayanlar da bu ayı böyle yarım bir uyku ile günlerini idame ederler.Ramazan Şanlıurfa ilinde bir başka olur. Çünkü peygamberler şehrinde sıcaklığın yüksek olduğu günlerin uzun olması bedenlerin yorgun olması ramazan ayına dirayet ettirmektedir.Ramazan ayında ilimizde güzellik hoş görü bir ay olması sebebiyle son birkaç yıldır muhacir olan Suriyeli kardeşlerimizle ekmeklerimizi aşımızı bölüşmemiz onları sofralarımızda misafir etmemiz bizlere ayrıca bir mutluluk vermektedir.Şanlıurfa ilinde ramazan bir başka güzeldir. Ramazan ayının içersin de bulunan Leyla-tül kadir gecesinin peygamberler şehrinde gelen ziyaretçiler gelen misafirler şehrimizi mukaddes şehir olduğunu bizlere andırması o gecenin yapılan ibadetlerin o gece yapılan duaların şehrimize bir başka anlam vermektedir. O gece kurulacak yeniden Hz. İbrahim sofrası o gece davet edilecek misafirlerimizin iftarı hizmeti.
Ekleme Tarihi: 07 Haziran 2016 - Salı

ŞANLIURFA'DA RAMAZAN BİR BAŞKA OLUR

Ramazan ayı hayır bereket mağfiret ecir ile dolu bir aydır.
Böylesi bir ayın Şanlıurfa peygamberler şehrinde olmak böylesi bir şehirde yaşamak en her kişiye kısmet olmuyor.
Şanlıurfa ilinin eski ramazanlarında günümüze yaşanan güzelim o güzel anılarıyla yaşamıyla ramazana bir renk katılırdı.
Ramazan ayının başlamasıyla gündüzleri sıcak olması ve günün uzun olması münasebetiyle uzun bir gün yaşanmasından dolayı birçok esnaf kardeşimiz kendi dükkânlarında yerde ve kilim serip uyumakta olurlar.
Öğle namazında camilerimizde kuranı kerim mülakatı yapılırken birçok esnaf kardeşimiz mutlak mülakata katılır.
Bazıları da ikindi namazında yapılan mülakatlara katılırlar böyle ile ramazan ayını kuran okumakla ibadetle geçirmekte olurlar.
Ramazan ayının hayırlı bereketli olmasından çarşılarda esnaflarda evlerde bir sükûnet bir inayet ihsan olunur resmen herkes bir birine karşı sevgi saygı içersin de gününü yaşar. İftarlarda davetler eşler dostlar birlerine ziyaretler evlerde davet ikramları hazırlanmaları ikramlar başlar.
Gece teravihlerde birlik içersin de arkadaşlar kendi aralarında belirledikleri camilerde buluşup teravih namazından sonra arkadaşlar gurupları bir ciğer yemeye giderler. Sonra çaycı esnafın gündüz kapalı olmasından çaycı esnafın kazandırmak için gece esnafımın çay ocağına gidip çayları içilir. Ramazan sohbetleri kendi aralarında günün konuşmalarını yaparlar bu bazen seher vaktine kadar uzayıp dururlar.
Seher yemeği bu bazen yine dışarda mangalda yapılan ciğer kebabı ile sonlanırken evdeki eşlerini çocuklarına da dürümler yapılır eve götürülür.
Bu arada gecenin geçen saatlerinde vazgeçilmez olan kadayıf ile dondurma asla unutulmaz mutlak ciğerden sonra yenmesi gerekli olan bir tatlı olarak mutlak yenmeli deyip ciğer kebabından sonra olmazsa olmazlardandır.
Seher evde yapılan ziyafetlerden sonra yeniden camiye gidilir. Sabah namazından önce okunan kuran mülakatı sonra sabah namazı öyle eve gelinip bir iki saat bir uyku ile yeniden esnaf olan kardeşlerimiz işlerine memur olan genelde bu ayda izin alırlar alamayanlar da bu ayı böyle yarım bir uyku ile günlerini idame ederler.
Ramazan Şanlıurfa ilinde bir başka olur. Çünkü peygamberler şehrinde sıcaklığın yüksek olduğu günlerin uzun olması bedenlerin yorgun olması ramazan ayına dirayet ettirmektedir.
Ramazan ayında ilimizde güzellik hoş görü bir ay olması sebebiyle son birkaç yıldır muhacir olan Suriyeli kardeşlerimizle ekmeklerimizi aşımızı bölüşmemiz onları sofralarımızda misafir etmemiz bizlere ayrıca bir mutluluk vermektedir.
Şanlıurfa ilinde ramazan bir başka güzeldir. Ramazan ayının içersin de bulunan Leyla-tül kadir gecesinin peygamberler şehrinde gelen ziyaretçiler gelen misafirler şehrimizi mukaddes şehir olduğunu bizlere andırması o gecenin yapılan ibadetlerin o gece yapılan duaların şehrimize bir başka anlam vermektedir. O gece kurulacak yeniden Hz. İbrahim sofrası o gece davet edilecek misafirlerimizin iftarı hizmeti.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.