Fuat GEMALMAZ
Köşe Yazarı
Fuat GEMALMAZ
 

ŞANLIURFA TARİHİ ESERLERİNE İHANET

Şanlıurfa dünya üzerinde ilk şehirlerden biri olarak kayıtlarda. Dünyanın ilk dinlerin şehri, peygamberlerin şehri, dünya üzerinde birçok dinin medeniyetlerin yaşamış olduğu şehir denilince işte ilk akla gelen Şanlıurfa ilidir. Böylesi bir şehrin gelin birde şimdiki halini görelim. 2019 yılında Şanlıurfa ilinin kalesi bu kalenin ve kale çevresi restorasyona alınmıştır. O günden bugüne kadar özelikle turizm açısından ziyaret edilen en önemli yerlerden biri olan Şanlıurfa kalesinin halen kapalı olması ve bu kapalı olmasından dolayı orada özelikle kış aylarında bir çalışma yapılmadığı yaz aylarında ise bu çalışmanın gerekli şekilde yapılmadığı görülmektedir. Her defasında ilimde özelikle İl Kültür Müdürlüğü varlığının sadece bir tabeladan ibaret olduğunu bu kurumun ilime özelikle kültürel olarak hiçbir katkısı ve çalışması bulunmamaktadır. Şanlıurfa ilinin özelikle tarihsel olarak dünya tarihi şehirlerin en başında gelen bir şehir olarak baktığımızda şu an ki durumu özelikle turizm alanında ilimiz birçok illerin gerisinde kalmış hiçbir turizm adına bir faaliyet ve aktivasyon bulunmamaktadır. Şanlıurfa ilinde böylesi sahipsizleri toplanmış olan kurum ve kuruluşların başlarında bulunan mülkü amirlerin ne iş yaptıkları böylesi işlerin başında duran makam mevkileri meşgul etmelerine hakları yoktur. Madem ki bu ihale tam 3 yıl önce verilmiş olan restorasyon çalışmalarına bir gün bunları denetleyen işlerin ne aşamada olduğunu bilen gören var mı? İlimde özelikle tarihi dokuları koruma biriminin yıkım kararı olan ilimin merkezinde bulunan bir yerin halen öyle tarihi dokuya vermiş olduğu zararı gözetmeksizin durmaktadır. İlimde böylesi gereksiz sadece tabela olarak bulunan kurumların artık tabelalarına da gerek duymuyoruz. İlimde bulunan tarihleri tanıtım ve reklamlarını özelikle ilimde bulunan konuk ve turizm acente sahipleri kendi çabalarıyla ilimin reklamlarını yaparak özelikle iç turizm de büyük emek sarf ederek kendi çabalarıyla ilimizin turizm açısından dünyaya tanıtmaktadırlar. İlimde bulunan resmi kurumların özelikle kültürler alakalı tüm kurumların asla ilimdeki tarihsel dokuların tüm tarihi varlıklarını gün yüzüne çıkarmama kararı almışçasına ilimde bulunan tüm tarihi doku ve tarihsel mekânların yandaş ve çıkarcıların işletmenliğine verilmesi için çaba sarf eder olmuşlar. İlimde bulunan özelikle Şanlıurfa turizm alanında büyük önem arz eden Şanlıurfa kalesinin ziyaretçilere açılmasını sağlamak için ne gerekiyorsa yapılması ve bir an önce açılması gerekmektedir.
Ekleme Tarihi: 29 Mart 2022 - Salı

ŞANLIURFA TARİHİ ESERLERİNE İHANET

Şanlıurfa dünya üzerinde ilk şehirlerden biri olarak kayıtlarda.

Dünyanın ilk dinlerin şehri, peygamberlerin şehri, dünya üzerinde birçok dinin medeniyetlerin yaşamış olduğu şehir denilince işte ilk akla gelen Şanlıurfa ilidir.

Böylesi bir şehrin gelin birde şimdiki halini görelim.

2019 yılında Şanlıurfa ilinin kalesi bu kalenin ve kale çevresi restorasyona alınmıştır. O günden bugüne kadar özelikle turizm açısından ziyaret edilen en önemli yerlerden biri olan Şanlıurfa kalesinin halen kapalı olması ve bu kapalı olmasından dolayı orada özelikle kış aylarında bir çalışma yapılmadığı yaz aylarında ise bu çalışmanın gerekli şekilde yapılmadığı görülmektedir.

Her defasında ilimde özelikle İl Kültür Müdürlüğü varlığının sadece bir tabeladan ibaret olduğunu bu kurumun ilime özelikle kültürel olarak hiçbir katkısı ve çalışması bulunmamaktadır.

Şanlıurfa ilinin özelikle tarihsel olarak dünya tarihi şehirlerin en başında gelen bir şehir olarak baktığımızda şu an ki durumu özelikle turizm alanında ilimiz birçok illerin gerisinde kalmış hiçbir turizm adına bir faaliyet ve aktivasyon bulunmamaktadır.

Şanlıurfa ilinde böylesi sahipsizleri toplanmış olan kurum ve kuruluşların başlarında bulunan mülkü amirlerin ne iş yaptıkları böylesi işlerin başında duran makam mevkileri meşgul etmelerine hakları yoktur.

Madem ki bu ihale tam 3 yıl önce verilmiş olan restorasyon çalışmalarına bir gün bunları denetleyen işlerin ne aşamada olduğunu bilen gören var mı?

İlimde özelikle tarihi dokuları koruma biriminin yıkım kararı olan ilimin merkezinde bulunan bir yerin halen öyle tarihi dokuya vermiş olduğu zararı gözetmeksizin durmaktadır.

İlimde böylesi gereksiz sadece tabela olarak bulunan kurumların artık tabelalarına da gerek duymuyoruz.

İlimde bulunan tarihleri tanıtım ve reklamlarını özelikle ilimde bulunan konuk ve turizm acente sahipleri kendi çabalarıyla ilimin reklamlarını yaparak özelikle iç turizm de büyük emek sarf ederek kendi çabalarıyla ilimizin turizm açısından dünyaya tanıtmaktadırlar.

İlimde bulunan resmi kurumların özelikle kültürler alakalı tüm kurumların asla ilimdeki tarihsel dokuların tüm tarihi varlıklarını gün yüzüne çıkarmama kararı almışçasına ilimde bulunan tüm tarihi doku ve tarihsel mekânların yandaş ve çıkarcıların işletmenliğine verilmesi için çaba sarf eder olmuşlar.

İlimde bulunan özelikle Şanlıurfa turizm alanında büyük önem arz eden Şanlıurfa kalesinin ziyaretçilere açılmasını sağlamak için ne gerekiyorsa yapılması ve bir an önce açılması gerekmektedir.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.