Fuat GEMALMAZ
Köşe Yazarı
Fuat GEMALMAZ
 

ŞANLIURFA İLİ YİNE BOŞANDI

Şanlıurfa ili tarımın merkezi tarım işinden en iyi bilen insanların şehri Şanlıurfa ili bu günlerde boşalıyor şehirde insanlar göç etmeye başladı. Ülkemizde tarım işçisi denince akla hemen Şanlıurfa ilinin vatandaşları gelmektedir. Ülkemin muhtelif illerinde sağlıksız koşulsuz bir şekilde tarlara göç edip dağ başlarında, ovalarda, bağ, bahçelerde çadırlarda yaşam mücadelesi veren tarım işçilerinin renkli dünyası iş başlaması başlamıştır. Ülkemizin değişik illerinde tarıma dayalı çalışma için göç eden vatandaşlarımızın ilimizde her neden ise tarımda bizler sınıfta kalmaktayız. İlimde tarımın ana merkezi olan ilde tarıma dayalı hiçbir çalışma gelişme sebze ve seracılık gelişme göstermemektedir. İlimin tarıma dayalı kamu kurumları bu konuda arazi sahiplerini bilgilendirme araştırma ve geliştirme adına çalışmalar yapmamaktadırlar. İlimde geçen gün açılan bir tarım fuarında katılımların yetersizliği oradaki çalışmanın ne kadar aksaklık olduğunu görünce büyük üzüntülerle karşılaştım. Şanlıurfa halkı ülkeme tarımda saha çalışmasında ve ürün yetiştirme konusunda büyük başarılar elde ederken ilimde bu insanların topraklarının olmamasından ilimde tarım arazilerinin sahiplerinin despotluklarından dolayı bu insanlarımız illerinde çalışmamaktadırlar. İlimizdeki bu gelişmesizlikten tarımın başkenti olan ilimizde tarım konusunda bayağı geri kalmışlığımız bulunmaktadır. İlimdeki tarımın gelişmesi ve tarımla ilgili yeniliklerin yapılması yeni projelerin hayata geçmesi gerekmektedir. İlimdeki tarıma dayalı kamu kurumların bu konuda büyük görevler düştüğünü özellikle ziraat mühendisi odası bu konuda büyük çalışmalar göstermesi ilimizin insanları ve tarım arazilerimizin iyi değerlendirmesi ile ilimize yıllık büyük getirilerin sağlayacağının göstergesidir. Tarımın başkentinde öyle zamana gelmişiz ki günlük binlerce ton tarım ürünleri şehrimize ithal etmekteyiz ilimizde yetiştirdiğimiz sadece mısır ve pamuk olmuştur. Diğer tarım ürünleri neredeyse yok denilecek kadar az üretilmektedir. Bu durumda girişimlerin başarılı dayanışmalı çalışmalar ile başaramayacağımız konu kalmayacaktır. Bu konuda girişimci kardeşlerimizin başarılı çalışmalarını köyleri dolaşıp arazi sahiplerini bilinçlenmesini sağlayıp gerekli iş istihdamlarını yapmalıyız. Yeniurfa Gazetesi Yazı Ailesi olarak, Tüm Müslüman aleminin ve Şanlıurfalı hemşerilerimin mübarek Berat Kandilini kutlarım. Sağlık, Huzur ve kazasız, belasız nice kandillerde buluşmak dileği ile saygı ve sevgilerimizi dileriz…    
Ekleme Tarihi: 30 Nisan 2018 - Pazartesi

ŞANLIURFA İLİ YİNE BOŞANDI

Şanlıurfa ili tarımın merkezi tarım işinden en iyi bilen insanların şehri Şanlıurfa ili bu günlerde boşalıyor şehirde insanlar göç etmeye başladı.

Ülkemizde tarım işçisi denince akla hemen Şanlıurfa ilinin vatandaşları gelmektedir. Ülkemin muhtelif illerinde sağlıksız koşulsuz bir şekilde tarlara göç edip dağ başlarında, ovalarda, bağ, bahçelerde çadırlarda yaşam mücadelesi veren tarım işçilerinin renkli dünyası iş başlaması başlamıştır.

Ülkemizin değişik illerinde tarıma dayalı çalışma için göç eden vatandaşlarımızın ilimizde her neden ise tarımda bizler sınıfta kalmaktayız.

İlimde tarımın ana merkezi olan ilde tarıma dayalı hiçbir çalışma gelişme sebze ve seracılık gelişme göstermemektedir. İlimin tarıma dayalı kamu kurumları bu konuda arazi sahiplerini bilgilendirme araştırma ve geliştirme adına çalışmalar yapmamaktadırlar. İlimde geçen gün açılan bir tarım fuarında katılımların yetersizliği oradaki çalışmanın ne kadar aksaklık olduğunu görünce büyük üzüntülerle karşılaştım.

Şanlıurfa halkı ülkeme tarımda saha çalışmasında ve ürün yetiştirme konusunda büyük başarılar elde ederken ilimde bu insanların topraklarının olmamasından ilimde tarım arazilerinin sahiplerinin despotluklarından dolayı bu insanlarımız illerinde çalışmamaktadırlar.

İlimizdeki bu gelişmesizlikten tarımın başkenti olan ilimizde tarım konusunda bayağı geri kalmışlığımız bulunmaktadır. İlimdeki tarımın gelişmesi ve tarımla ilgili yeniliklerin yapılması yeni projelerin hayata geçmesi gerekmektedir.

İlimdeki tarıma dayalı kamu kurumların bu konuda büyük görevler düştüğünü özellikle ziraat mühendisi odası bu konuda büyük çalışmalar göstermesi ilimizin insanları ve tarım arazilerimizin iyi değerlendirmesi ile ilimize yıllık büyük getirilerin sağlayacağının göstergesidir.

Tarımın başkentinde öyle zamana gelmişiz ki günlük binlerce ton tarım ürünleri şehrimize ithal etmekteyiz ilimizde yetiştirdiğimiz sadece mısır ve pamuk olmuştur. Diğer tarım ürünleri neredeyse yok denilecek kadar az üretilmektedir.

Bu durumda girişimlerin başarılı dayanışmalı çalışmalar ile başaramayacağımız konu kalmayacaktır. Bu konuda girişimci kardeşlerimizin başarılı çalışmalarını köyleri dolaşıp arazi sahiplerini bilinçlenmesini sağlayıp gerekli iş istihdamlarını yapmalıyız.

Yeniurfa Gazetesi Yazı Ailesi olarak, Tüm Müslüman aleminin ve Şanlıurfalı hemşerilerimin mübarek Berat Kandilini kutlarım. Sağlık, Huzur ve kazasız, belasız nice kandillerde buluşmak dileği ile saygı ve sevgilerimizi dileriz…

 

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.