Fuat GEMALMAZ
Köşe Yazarı
Fuat GEMALMAZ
 

İLİMDE SEBZE MEYVE HALİ İÇLER ACISI

Şanlıurfa ilinde sebze ve meyve merkezi olmaktan ziyade ülkenin en kalitesiz sebze meyve tüketim merkezi olmaya devam etmektedir. Şanlıurfa sebze ve meyve halinin yapılışı gelecek yıllara yönelik büyük güzel bir şekilde inşa edilip halkımızın hizmetine sunulmuştu. Gel gör ki yapılan eser benim için önemli değil en önemli işlevliği yapılan hizmetin kalitesidir.  İlimin sebze halinin içler acısı bir yaşam felsefesi ile işlevliğini sağlamaktadır.  Birkaç defa ben kendim ilimin sebze haline gittiğimde bazı ürünlere baktığımda yüzeysel bakıldığında çok güzel ama alt katmanlarına bakıldığında içler acısı kokuşmuş artık çöp denilecek nitelikte ürünleri halkıma satmaktadırlar. Ülkemin özelikle sera dönemlerinde dışarıdan getirilen sebzelerin dışarıda ilimin tüccarları alım yaparken en düşük fiyatta olan ürünleri almaktadırlar. Fiyat olarak en düşük ürünleri tercih edildiğinde otomatikman kalite ve kalibreleri tamamen düşük ürünler yer almaktadır. İlimin pazarcısı satıcısı olan kardeşlerimizin zorunlu olarak bu ürünleri alıp kendi tezgâhlarında sergilemek sorunda kalmaktadırlar. Pazarcı kardeşlerimiz ile bir Pazar yoklaması yapar iken hiçbir pazarcı kardeşimin hal içersindeki tüccar esnafından memnun olmadığı açık dille beyan etmektedirler. Pazarcı kardeşlerimiz ile iş bitmiyor. Yaz aylarında köylü kardeşlerimiz de aynı durumdan şikayetçi ürünlerini sebze haline getirip oradaki tüccar kardeşler adeta kendilerine ortak kadar kazanç sağladıklarını beyan etmektedirler. İlimdeki sebze halinin düzensiz ve dengesiz denetimsiz olduğu her şekliyle apaçık ortadadır. Sebze halinin geçmişte müdürlük yapan idareciler ile bunu hasbıhal etiğimde içler acısı ile adeta geçmişten günümüze kadar ne kadar gerilediğini dile getirip ah çektiği gözlerden kaçmıyor. Şanlıurfa ilinde sebze halinin kardeşi olan şıra hali geçmişte köylü kardeşlerimiz süt ve süt ürünleri yoğurt peynir direk şıra haline gelirdi. Şimdi artık komisyoncu tüccarlardan bıktıklarından ürünlerini şıra haline uğratmadan dışarıda şarküteri v.b. yerlere bırakıp oradan direk ürünlerini halka vatandaşa sunmaktadırlar. Böyle bir çalışma hem denetimsizlik hem belediyenin gelir kazancı yok olmaktadır. Bunun başlıca nedenlerinden biri tüccar olan komisyoncu firmaların artık köylüye bitkinlik vermesindendir.  Şanlıurfa ilinde yaz aylarında sebze de böyle bir hal almaktadır. Köylü kendi ürünlerini tarlada pazarcı ve seyyar satıcı kardeşlerimize vermektedir. Hal pazarına gelen ürünler ise artık önceden komisyoncusundan önceden para almış köylü kardeşlerimizin ürünleridir.  Çiftçi kardeşlerimiz bile ürünleri Şanlıurfa sebze haline vermek istemedikleri gibi pazarcı esnafı olan kardeşlerimizin de ellerinden gelse tarladan direk sebze meyvesini alıp halka sunmak istemektedir. Çünkü Şanlıurfa sebze halinin çalışma ve rantcılık sistemi ülkenin hiçbir yerinde olmayan sistem ile çalışmaktadır.  
Ekleme Tarihi: 25 Şubat 2019 - Pazartesi

İLİMDE SEBZE MEYVE HALİ İÇLER ACISI

Şanlıurfa ilinde sebze ve meyve merkezi olmaktan ziyade ülkenin en kalitesiz sebze meyve tüketim merkezi olmaya devam etmektedir.
Şanlıurfa sebze ve meyve halinin yapılışı gelecek yıllara yönelik büyük güzel bir şekilde inşa edilip halkımızın hizmetine sunulmuştu. Gel gör ki yapılan eser benim için önemli değil en önemli işlevliği yapılan hizmetin kalitesidir. 
İlimin sebze halinin içler acısı bir yaşam felsefesi ile işlevliğini sağlamaktadır. 
Birkaç defa ben kendim ilimin sebze haline gittiğimde bazı ürünlere baktığımda yüzeysel bakıldığında çok güzel ama alt katmanlarına bakıldığında içler acısı kokuşmuş artık çöp denilecek nitelikte ürünleri halkıma satmaktadırlar.
Ülkemin özelikle sera dönemlerinde dışarıdan getirilen sebzelerin dışarıda ilimin tüccarları alım yaparken en düşük fiyatta olan ürünleri almaktadırlar. Fiyat olarak en düşük ürünleri tercih edildiğinde otomatikman kalite ve kalibreleri tamamen düşük ürünler yer almaktadır.
İlimin pazarcısı satıcısı olan kardeşlerimizin zorunlu olarak bu ürünleri alıp kendi tezgâhlarında sergilemek sorunda kalmaktadırlar. Pazarcı kardeşlerimiz ile bir Pazar yoklaması yapar iken hiçbir pazarcı kardeşimin hal içersindeki tüccar esnafından memnun olmadığı açık dille beyan etmektedirler.
Pazarcı kardeşlerimiz ile iş bitmiyor. Yaz aylarında köylü kardeşlerimiz de aynı durumdan şikayetçi ürünlerini sebze haline getirip oradaki tüccar kardeşler adeta kendilerine ortak kadar kazanç sağladıklarını beyan etmektedirler.
İlimdeki sebze halinin düzensiz ve dengesiz denetimsiz olduğu her şekliyle apaçık ortadadır. Sebze halinin geçmişte müdürlük yapan idareciler ile bunu hasbıhal etiğimde içler acısı ile adeta geçmişten günümüze kadar ne kadar gerilediğini dile getirip ah çektiği gözlerden kaçmıyor.
Şanlıurfa ilinde sebze halinin kardeşi olan şıra hali geçmişte köylü kardeşlerimiz süt ve süt ürünleri yoğurt peynir direk şıra haline gelirdi. Şimdi artık komisyoncu tüccarlardan bıktıklarından ürünlerini şıra haline uğratmadan dışarıda şarküteri v.b. yerlere bırakıp oradan direk ürünlerini halka vatandaşa sunmaktadırlar. Böyle bir çalışma hem denetimsizlik hem belediyenin gelir kazancı yok olmaktadır. Bunun başlıca nedenlerinden biri tüccar olan komisyoncu firmaların artık köylüye bitkinlik vermesindendir. 
Şanlıurfa ilinde yaz aylarında sebze de böyle bir hal almaktadır. Köylü kendi ürünlerini tarlada pazarcı ve seyyar satıcı kardeşlerimize vermektedir. Hal pazarına gelen ürünler ise artık önceden komisyoncusundan önceden para almış köylü kardeşlerimizin ürünleridir. 
Çiftçi kardeşlerimiz bile ürünleri Şanlıurfa sebze haline vermek istemedikleri gibi pazarcı esnafı olan kardeşlerimizin de ellerinden gelse tarladan direk sebze meyvesini alıp halka sunmak istemektedir. Çünkü Şanlıurfa sebze halinin çalışma ve rantcılık sistemi ülkenin hiçbir yerinde olmayan sistem ile çalışmaktadır.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yeniurfagazetesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.