Toplum adına hizmet veriyoruz
Toplum adına hizmet veriyoruz
Yeniurfa Gazetesi'nin her hafta önemli bir ismi konuk ettiği "Sen Söyle Şanlıurfa'nın" bu hafta ki konuğu Aile ve Sosyal Politikalar Şanlıurfa İl Müdürü Murat Demirkol oldu.
RÖPORTAJ: MEHMET ER
Şanlıurfa'da yaptığı başarılı çalışmalar ile adından söz ettiren başarılı müdür ile sohbet havasında geçen röportajda Müdür Demirkol, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak toplum adına yürütülen faaliyetleri, Bu faaliyetlere vatandaşların katılımını, toplumu koruyucu ve önleyici çalışmalarını, Suriyelilerin, Şanlıurfa'ya Uyumunu ve daha birçok konuyu biz sorduk Aile ve Sosyal Politikalar Şanlıurfa İl Müdürü Murat Demirkol cevapladı.
AİLE VE SOSYAL POLİTİKALAR İL MÜDÜRLÜĞÜ OLARAK TOPLUM ADINA YÜRÜTTÜĞÜNÜZ FAALİYETLER NELERDİR?
"Aile ve sosyal Politikalar dikkat edilecek olursa insanın olduğu her yerde yoğun bir çalışma ve tempo içersinde genç ve dinamik bir bakanlık olarak kuruldu.
Bu bakanlığımızın kısa zamanda taşra teşkilatları da il müdürlüğü olarak oluşturuldu. Hizmetin vatandaşın ayağına götürülmesi düşüncesiyle ve bu insanların hayatlarına dokunabilmek adına, insanlarımızın bulundukları yaşam alanlarında kuruluşlar açmayı önemsedik. Nüfusu 50 binin üzerinde olan yerleşim birimlerimizde Aile ve sosyal Politikaların çalışmalarını yapacak sosyal merkezleri oluşturduk. Bu anlayış ile ilimizin bütününe hitap edecek bir hizmet anlayışı gerçekleştirmiş olduk. Bize gelen vatandaşlara ihtiyaç sahibi olsun olmasın çözümü yerinde üretebilmek adına sosyal hizmet merkezlerimizin faaliyetleri kurgulandı, çalışmalarına devam ediyor. Sosyal kalkınma anayasasında var olan temel kurallarından bir tanesidir. Sosyal olan devletin vatandaşların gerek ihtiyaçları boyutu ile gerek sorunların boyutu ile anında çözüm üreten devlet anlayışını da beraberinde getiriyor. Sosyal devlet olgusunu ortaya koyan Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığı onun taşradaki il müdürlüğü vatandaşın bulunduğu, insanın bulunduğu her alanda ihtiyaçlarının giderilmesi ve olası sosyal vakaların önüne geçebilmek adına politikalar üreten bir kurum. Toplumun aydınlatılması ve bilinç seviyesinin yükseltilmesi var olan potansiyelin harekete geçirilmesi adına Aile ve sosyal Politikaların yapmış olduğu çalışmalar, aile eğitimi adını vermiş olduğumuz 19 müfredat konusunu içeren ailenin sağlıklı yetişmesi ve gelişmesi adına önemli konuşları içeren eğitim programını sosyal hizmetler merkezlerimiz aracılığı ile bulundukları mevkideki bütün insanlara ulaştırmayı hedefliyoruz. Bu anlamda çalışmalarımız yoğun bir şekilde devam ediyor. İhtiyacı olan insanların devletin sunduğu imkanlara kavuşması adına Aile ve sosyal Politikalar olarak, gerek alan taraması ile tespit etmiş olduğumuz vakaları, gerekse alanda görev yapan muhtar, basın çalışanları, sivil toplum örgütleri, kolluk kuvvetleri tarafından bize intikal eden vakalara intikal şeklinde, ihtiyacı olan insanlara müdahale etmeye çalışıyoruz."
YAPILAN FALİYETLERE VATANDAŞLARIMIZIN KATILIMI NASIL?
"Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımız kurulduktan sonra tanınırlık seviyemiz üst limite çıkmaya başladı. Bu güne kadar Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme adıyla anılan ve tamamen kimsesiz çocuklara hizmet eden bir kurummuş gibi algılanan bakanlığımızın çalışmasının artık hayatımızın her alanının kapsadığının farkına varan vatandaşlarla olan diyaloglarımızda arttı.
Geldiğimiz nokta itibari ile toplumumuzun bilinç seviyesinin yükseltilmesi arzusunda olan ve bu anlamda psikolojik destek bekleyen topluluklarda karşımıza gelmeye başladı. Hayatın içersinde inişli, çıkışlı olan bu yolda insanların her şey ile karşılaşabileceklerini bu karşılaştıkları tablolarda da hayatlarının yeniden düzeltilmesi, rehabilitasyonlarının sağlanması arzu edilen model toplum, model ülke özelliğine kavuşabilmeleri adına insanların yeniden rehabilitasyonu adına psikolojik destekler sunuyoruz. Toplumla olan diyaloglarımızı sivil toplum örgütleri ile daha da perçinleştirmeye çalışıyoruz. Hizmet verdiğimiz her alandaki sivil toplum örgütleri ile yakın temas içinde olmaya gayret ediyoruz. Engelli alanında engelli derneklerimizle, kadın alanında kadın derneklerimizle, çocuk alanında çocuklar ile ilgili güzel çalışmalar yapan sivil toplum örgütlerimizle, şehit yakınları ve gazilerimizle ile ilgili iş ve işlemlerde bu alanda görev yapan sivil toplum örgütlerimizle yakın bir temas içersindeyiz. Onların bize olan beklentileri ve bu beklentilerin karşılanması boyutu ile de elimizden geldiğince çalışmalar yürütmeye gayret gösteriyoruz."
TOPLUMU KORUYUCU VE ÖNLEYİCİ ÇALIŞMALARINIZ VARMI?
"Aile ve sosyal Politikalar Bakanlığımız sadece dez avantajlı insanlara yönelik olarak değil ihtiyaç his eden bütün insanlara elini uzatmak ve onlarında sağlıklı bir gelişim sergilemek amacıyla sosyal vakalara karşı koruyucu ve önleyici bir yapı içersinde, ailelerin bilinçlendirilmesi, gençlerin sosyal hayata hazırlanması ve sosyal refahlarının arttırılması amacıyla koruyucu ve önleyici çalışmaları yürütüyoruz.
Aile eğitim ismini verdiğimiz çalışma kapsamında, gerek aileleri eğitme, gerek ailenin içersinde bulunan her ferdi tek, tek ele alan bir model uygulayarak değişik ortamlarda bu programı icra ediyoruz.
Kendi kurumumuzda eğitim almış 25 elemanımız ile beraber Şanlıurfa'nın bütününe hitap edecek şekilde değişik konu başlıklarını içeren eğitimleri önemsedik. Bunu gerek bize bağlı olan Karumlarımızda, gerekse de diğer kamu kurumlarının halkla iç içe çalıştıkları alanlarda uygulamaya başlamış durumdayız.
Evlilik öncesi temel eğitim adını vermiş olduğumuz eğitimler uyguluyoruz.
Evlilikler her zaman istenilen seviyede gitmeyebilir. Bir aşamadan sonra eşlerin boşanma kararı aldıkları pozisyonlarda, boşanma davası açmış olan insanların yeniden evliliklerinin kurtulabilmesi düşüncesiyle boşanma öncesi danışmanlık eğitimi de kurumumuz tarafında gerçekleştirebilmekte, sağlıklı bir toplumun inşasında, sağlıklı bireylerin yetişmesinde, sağlıklı bir aile oluşmasında koruyucu ve önleyici çalışmalar bu anlamda çok önem arz ediyor."
SURİYELİLERİN, ŞANLIURFA'YA UYUMUNU NASIL BULUYORSUNUZ?
"Kardeşlik duyguları ile Suriyeli kardeşlerimizin yaşamış oldukları drama ülkemiz duyarsız kalmadı. Bu insanların sığınabilecekleri bir liman olarak Türkiye kapılarını açtı. Tabi bu sınırlar açılırken de bundan en fazla etkilenen il olarak Şanlıurfa karşımızda duruyor.
DÜNYANIN EN BÜYÜK MÜLTECİ KENTİNDE YAŞIYORUZ.!
Resmi rakamlara göre 450 bin tane Suriyeli misafirimiz olduğunu ama bunun 600 bine dayandığını da ifade edecek belgeler ile birlikte söylediğinizde, Türkiye'de en fazla Suriyelinin bulunduğu bir ilde yaşıyoruz. Bu insanların sosyal hayata entegrasyonu, sosyal hayata uyumu konusunda bir takım çalışmaların yapılması gerekliliği de ortaya çıkmış bulunuyor.
Bu anlamada ülke genelinde hükümet politikası olarak yapılması gerekenlerin yanında, yerelde kurumlarımızın yapması gereken çalışmalarda yoğun bir şekilde uygulanıyor.
Bu insanların toplumsal hayata uyumu noktasında dilin öğretilmesi büyük bir önem arz ediyor. Gerek Aile ve sosyal Politikaların yapmış olduğu kurslar, gerek Milli Eğitimin yapmış olduğu kurslar ve çadır kentlerde kurumların yapmış olduğu kurslarda özellikle Türkçe dilinin öğretilmesi konusunda yoğun eğitim çalışmaları gerçekleştiriliyor. Yetenek becerilerini arttırıcı kurslar değişik kamu kurumları tarafından uygulanıyor.
ULUSAL VE ULUSLAR ARASI GÖREV YAPAN STK'LARLA YOĞUN BİR ÇALIŞMA İÇERSİNDEYİZ
AFAT tarafından yayınlanan 2014/4 genelgede de psiko sosyal destek olarak çalışma alanı Aile ve sosyal Politikalara verilmiş durumda, bu genelge esası doğrultusunda ihtiyacı olan Suriyelilerin sosyal hayata adaptasyonu, ihtiyaç olan kurumlara yerleştirilmesi onların yine ihtiyaçları olduğu sosyal desteğin sağlanmasında Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü aktif olarak görev almakta, ülkemize gelen yetim, öksüz çocukların barınma ihtiyaçları yine il müdürlüğümüz tarafından gerçekleştirilmekte, şiddet mağduru kadın profilinin haklarının aranması, hukuki süreçlerinin başlatılması, hukuki destek sunulması Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne bağlı şiddet önleme izleme merkezimiz aracılığı ile gerçekleştiriliyor. Yaşlı engelli Suriyeli misafirlerimizi de barındırarak onlara imkânlar sunulmaktadır."
SON OLARAK ŞANLIURFA HALKINA NELER SÖYLEMEK İSTERSİNİZ?
"Toplumumuzda vicdan sahibi, merhamet sahibi olma anlayışının da toplumumuzda hakim olması gerekiyor. Bir ihtiyaç sahibi insanı gördüğümüz zaman imkanlarımız dahilinde ona elimizi uzatmak lazım. Komşusu açken tok yatan bizden değildir anlayışı. İnsanların en hayırlısı insanlara faydalı olandır, anlayışı. Bu işin sadece devlet mekanizması ile değil bizimde bir sorumluluk anlayışı içersinde yürütmemiz gerektiğini gördüğümüz bir alan.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığımızın ve İl Müdürlüğümüzün yapmış olduğu çalışmalardaki her ihtiyaç insan profili, aynı zamanda insan olarak ta sorumlu olduğumuz bir alandır. Biz bunu yeri geldiğinde maddi imkânlarımızla, yeri geldiğinde gönüllülük esasları ile destekleye biliriz. Bu çalışmalarda devlet kurumlarına yardımcı olabiliriz. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü olarak devletin sunduğu bu imkânları insanlarımızla buluşturma gayreti içersindeyiz. En üst seviyede de bu sağlanmaya çalışılıyor. Halkın ve imkânı olan insanların el uzatmaları da devlet, millet kaynaşmasını beraberinde getirmektedir. Şanlıurfa'da ki vatandaşlarımıza hemşerilerimize de Aile ve Sosyal Politikalarla birlikte insanlarla buluşmaya davet ediyorum." Diyerek sözlerini sonlandırdı.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.