Su faturalarına tepkiler dinmiyor
Su faturalarına tepkiler dinmiyor
Şanlıurfa Büyükşehir olduktan sonra, su faturalarının yüksek gelmesi vatandaşların tepkisine neden oldu. Büyükşehir Yasası ile birlikte meskenlerden metreküp başına atık su bedeli ilgili yönetmelikler faturalara yansıyınca tüketiciler tepki gösterirken Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü'nden (ŞUSKİ) tersi yönünde bir açıklama yapıldı.
Şanlıurfa Büyükşehir olmadan önce ev için suyun tonu 1430'du Büyükşehir olduktan sonra atık su bedeli ile birlikte 1860'a liraya çıktı. Su faturalarına yapılan zamlardan sonra vatandaşlar gelen su faturalarını ödeyemez olduk diye dert yanmaya başladı. Su faturalarıyla ilgili Yeniurfa Gazetesine yaptığı açıklama yapan İbrahim Tutuş, şunları söyledi:"Her ay 50 TL gelen su faturalarım Şanlıurfa Büyükşehir olduktan sonra aylık 100 liranın üzerinde gelmeye başladı. Ben asgari ücretle çalışan biriyim, ben bu kadar yüksek gelen su faturalarını ödersem nasıl geçinirim. Gelen bu faturaya itiraz dilekçesi ile Şanlıurfa Belediyesine müracaatımı yaptım itiraz da bulundum, sayın belediye başkanımızdan ve yetkililerden isteğim yüksek gelen su faturalarına bir an önce bir çözüm bulunması yönünde olacaktır."dedi.
'FATURALAR VATANDAŞLARI TEDİRGİN EDİYOR'
Büyükşehir statüsüne kavuşan Şanlıurfa'da yeni su faturaları vatandaşları tedirgin etti. Büyükşehir Yasası ile birlikte meskenlerden metreküp başına atık su bedeli ilgili yönetmelikler gereği fiyatlar su faturalarına yansıdı.30 Mart 2014 seçimlerinin ardından gelen faturalar yüksek meblağlı olunca konu ile ilgili Şanlıurfa Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (ŞUSKİ) yazılı bir basın açıklaması yaptı.
31 Mart 2014 tarihinde Büyükşehir yasası ile birlikte bir kurulduğu belirtilen ŞUSKİ ile yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:"Kurumumuz kurulduğu tarihten itibaren İlimizdeki meskenlerde kullanılan suya herhangi bir zam yapılmamıştır. İlimizdeki kullanılan suyun birim fiyatı olan 1.10 kuruş olarak halen devam etmektedir. Büyükşehir Yasası ile birlikte meskenlerden metreküp başına atık su bedeli ilgili yönetmelikler gereği zorunlu kılınmıştır. İlimizde rutin 30 günde bir okunan su sayaçları bu ay 40 - 45 günde okunmuştur. Su faturalarındaki meblağ o yüzden fark etmiştir."
'ŞUSKİ: ABONELERİN MAĞDUR EDİLMESİ SÖZ KONUSU DEĞİL'
Çevre illerdeki Büyükşehir Belediyelerinin su ve atık su bedellerinin de belirtildiği açıklamada Şanlıurfa'ya bağlı bazı ilçelerdeki su tüketim bedelinde sabit fiyat uygulamasına gidildiği ifade edildi.
Suya yeni bir zam söz konusu olmadığı belirtilen açıklamada,"Kurumumuzun elinde olmayan nedenlerle oluşabilecek aksamalar dışında, okuma düzeninde herhangi bir değişiklik yoktur. Faturalar sayaç işaretinin tespiti neticesinde oluşturulmaktadır. Abonelerimizin mağdur edilmesi gibi bir durum kesinlikle söz konusu değildir."ifadelerine yer verildi.
MEHMET ER
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.